Treceți la conținutul principal

RECENZIE: Spulberă-mă de Tahereh Mafi Recenzie

  Autoarea Tahereh Mafi construiește odată cu primul volum din Atingerea lui Juliette, o distopie o lumii înconjurătoare - care deși pare situată într-un viitor îndepărtat nouă, la o lectură mai atentă pare desprinsă din realitatea imediată. Universul narat ni se descrie ca fiind unul manipulat, modificat și uneori de nerecunoscut, în așa fel încât traiul pământenilor devine unul dificil, aproape imposibil de dus. Se produc modificări asupra alimentației, care nu mai este nutritivă, ci artificială, animalele sunt tratate nefiresc și sunt flămânde, vremea este instabilă, vegetația e distrusă total, transportul public nu mai există. Tot în aceeași manieră, întreaga populație este monitorizată de cei ce dețin puterea, bătrânii și bolnavii trebuiesc eliminați, pentru ca cei puternici, să reprezinte noua populație. Cea responsabilă pentru toate aceste lucruri este Restaurația, care a preluat controlul asupra societății, dorindu-și o insturare a unei lumi noi, extremiste și reducerea numărului populației drastic.
 În tot acest univers crunt, autoarea ne introduce personajul principal al seriei, Juliette, care nu este o femeie deloc obișnuită. Aceasta a fost marginalizată de societate și de familie, din cauza abilității ei neobișnuite. La paisprezece ani este închisă într-un ospiciu, pentru că reprezenta un pericol major pentru societate. Atingerea ei devine letală pentru orice intră în contact cu ea, atingerea putând provoaca moartea, dar nimănui nu-i pasă atât timp cât e izolată și nu e nimeni în preajma ei. Pe scurt, Julliette devine lipsită de speranță, dorește ca tot chinul existenței ei să se sfârșească, în cel mai scurt timp. Însă totul ia o întorsătură imprevizibilă odată cu apariția noului ei coleg de celulă. Numele lui e Adam, iar ea îl cunoștea... De aici, personajul noastru își găsește un aliat cu care va începe o aventură inițiatică uluitoare, plină de întorsături de situație și întâmplări imprevizibile, menite să o schimbe și să o transforme într-o eroină a lumii care a respins-o. 

„Am început să tremur. Corpul meu se lupta deodată cu o vâltoare de sentimente creierul mi-e îmbolnăvit de lumea pe care o pierd și îndurerat de băiatul asta care nu își aduce aminte de mine. Stiloul cade pe podea, iar eu strâng pătura atât de tare, că mă tem să n-o rup. Gheața îmi taie pielea, groaza mi se coagulează în vene. N-am crezut niciodată că avea să devină atât de rău. N-am crezut că niciodată ca restaurația va duce lucrurile atat de departe."
 "Soarele e o chestie arogantă, care lasă mereu lumea în urmă când se plictisește de noi. Luna e o prietenă loială. Nu pleacă niciodată. E mereu acolo, veghind, neclintită, știindu-ne în momentele noastre bune și rele, schimbându-se întotdeauna, așa cum facem și noi. În fiecare zi e o versiune diferită a ei însăși. Uneori slabă și palidă, alteori puternică și plină de lumină. Luna înțelege ce înseamnă să fii om. Șovăielnic. Singur. Pătruns de imperfecțiuni.”

"Lumea e plată. Știu asta deoarece am fost aruncată de pe marginea ei și am încercat să mă agăț de ea vreme de șaptesprezece ani. Am încercat, vreme de 17 ani, să mă cațăr înapoi pe ea, dar e aproape imposibil să învingi gravitația când nimeni nu vrea să-ți întindă o mână de ajutor."

  Primul roman din seria Atingerea lui Juliette m-a introdus într-un univers fictiv, uluitor și șocant prin realitățile pe care autoarea le descrie. Pe parcursul acestuia, am putut identifica multe pararele între gândurile contradictorii pe care protagonista le are (aflate din jurnalul ei) și cele pe care le rostește cu voce tare. Autoare ne face să empatizăm foarte mult cu Juliette, prin faptul că ne relatează toate intimitățile vieții acesteia, de la copilăria tristă, lipsită de afecțiune din partea părinților, marginalizarea de către societății, exilul tragic pe care îl ispășește în închisoare, dar și prin sentimente ca frica, suferința, dragostea, curajul de a merge mai departe. Am adorat pasajele descriptive în care cei doi protagoniști interacționau timid dar pasional și modul în care se țese relația dintre cei doi. Împreună cu Adam, protajonista romanului cunoaște ce înseamnă dragostea, fericirea și curajul, trăiri care deși par firești pentru unii, pentru ea reprezentau o necunoscută. Este o carte plină de aventură și suspans, care nu-ți lasă prea mult timp de odihnă, prin multele încercări parcurse de eroină. Am identificat chiar mai multe stadii evolutive, prin care aceasta trece, pe care autoarea le continuă și în volumul doi, volume pe care cu siguranță le voi înclude în lecturile mele viitoare.

Nota: 10/10 
Titlu: Spulberă-mă 
Autor: Tahereh Mafi 
Editura: Editura Corint (Leda Edge)
Recenzie: Simona și Claudiu







Comentarii

  1. Cat de faina pare cartea.Am vrut si eu sa mi-o iau.Dar ma razgandisem.Totusi pare foarte faiiina:X

    RăspundețiȘtergere
  2. Cartea e genială! După ce am primit pachetul de la tine n-am putut să nu o citesc imediat, în câteva ore mai aveam puţin şi plângeam pentru că nu mai aveam ce să citesc! Felul cum ea simte lucrurile şi modul cum sunt descrise în carte, sunt nişte chetsii super tari acolo, nu vreau să sau vreun spoiler.

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitări pentru recenzie! E chiar reuşită

    RăspundețiȘtergere
  4. Am avut si eu ocazia sa citesc cartea:X de cand am auzit de ea si am citit descrierea voiam sa pun mana pe carte si sa nu o mai las pana nu o termin si chiar asa s-a intamplat.Mi-a placut foarte mult subiectul, iar coperta mi se pare superba.

    RăspundețiȘtergere
  5. De cand imi doresc sa citesc cartea asta, dar n-am avut ocazia:\
    Am auzit ca se va face si un film. Eu una aba astept:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Cartea am vazut-o la o prietena de clasa si chiar i-am si cerut-o.Bineinteles ca ea mi-a spus ca pot sa o iau,dar eram in perioada tezelor si nu am avut timp.Si acum mi-am amintit si chiar o voi lua.

    RăspundețiȘtergere
  7. Deja mi-ai starnit interesul.am o slabiciune pentru cartile ce prezinta viata unor ciudati,inadaptati,discriminati.Procesul lor de adaptare la mediu sau de acceptare a personalitatii,conditiei lor este intotdeauna anevoios,care te lasa cu o lectie de viata.

    RăspundețiȘtergere
  8. De unde ati comandat cartea?As vrea si eu sa o cumpar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De aici http://www.grupulcorint.ro/magazin/index.php?dispatch=products.view&product_id=2001

      Ștergere
  9. Biata fata:(
    Totusi mi se pare foarte frumos cand un baiat vrea sa salveze o fata 8->

    RăspundețiȘtergere
  10. E o trilogie superba! Una din cele trei serii da carti preferate de mine! Sa fiu sincera, mi-au placut mai mult urmatoarele doua carti, fiindca istoria ia un drum neasteptat. Chiar daca eu de la inceput mi-am da seama ca totul nu este asa de simplu cu Aaron, totusi sfirsitul m-a uimit si pe mine. Acum cu oricine nu as vorbi despre carti numaidecit recomand aceasta serie. Este minunata! As vrea sa apara si un film bun, pe motivele cartii.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi