RECENZIE: Diavola de Jennifer Thorne
Toscana este o destinație de vis pentru majoritatea oamenilor, un coșmar pentru protagonista romanului, Anna Pace. Coșmarul ia formă din cauza familiei, fiindcă întâlnirile cu ceilalți membri Pace o neliniștește de fiecare dată. Anna este țapul ispășitor, întotdeauna este chestionată de alegerile personale, cât și de cele profesionale, iar pe tot parcursul șederii în Italia va trebui să joace din nou un rol. Pe de o parte a lăsat New York-ul în urmă și toate trăirile din ultimele luni, pe de altă parte trebuie să-și suporte familia într-un mediu cultural bogat, de care se poate bucura pe deplin, pentru că este singura care vorbește italiană. Dar cum se face că șoferul de uber este ingrijorat că protagonista romanului urma să fie cazată în Villa Taccola? Îngrijorarea șoferului îi dă Annei de bănuit, dar nu pentru mult timp, pentru că deja este luată în vizor de familia ei. Anna începe să observe anumite lucruri și se întreabă de ce le este restricționat accesul din turnul villei.
“(...) La Dama Bianca the locals call her, a deadly ghost, they say, claiming victim after victim over the years (...)”
Diavola este un roman cu nuanțe gotice, plasat într-un prezent apropiat și-ntr-un cadru familial disfuncțional. Când citeam mi-am amintit de serialul The White Lotus, doar că bineînțeles aici există și elemente paranormale.
Personajele sunt variate și sunt construite în antiteză cu personajul principal. Atât părinții Annei, cât și sora mai mare - Nicole, fratele geamăn - Benny sunt construite astfel încât să-ți sugereze că Anna face parte din familia Pace, dar fără să aibă ceva în comun cu aceștia. Singura relație pașnică ar fi cea cu nepoatele ei, dar acest lucru se datorează vârstei și faptului că încă nu au fost contaminate de răutatea familiei lor. Vacanța aceasta degradează foarte tare relația Annei cu Benny, fratele ei geamăn, iar unul dintre factori ar fi Christopher, iubitul lui Benny care se alătură familiei în acest trip. Cumnatul Annei (soțul lui Nicole) este doar un pion mutat dintr-o parte în alta, fără nuanță. Anna gravitează ca un satelit în jurul tuturor personajelor. Este vulnerabilă, dar în același timp puternică, pentru că simte că încă nu și-a găsit locul și nu vrea să fie ca familia ei. Fosta relație a rănit-o foarte tare, jobul în marketing nu o face să fie ea întru totul. Doar că prezența fantomatică din Villa Taccola o face să se detașeze de familia ei și o acaparează atât de mult încât vrea să știe tot, fără să-și dea seama că toată cercetarea aceasta o va pune în pericol.
Tema principală a romanului este familia, de unde derivează foarte multe subteme cum ar fi iubirea, inițierea și conflictul inter-familial. Există și conflictul intern retrăit de Anna de la început, până la sfârșit, iar în ansablu toată această vacanță este una inițiatică; într-adevăr, o călătorie inițiatică întunecată și extraordinară. Partea horror este încărcată atât de elementele paranormale, cât și de încărcătura emoțională a personajului principal, care mai are puțin și explodează.
Misterul Villei Taccola este presărat treptat. La început credeam că Anna cedează și că totul este în capul ei, dar pe parcurs întâmplările paranormale sunt validate și totul se duce într-o direcție neașteptată. Nu aș vrea să intru în detalii pentru că aș reduce din experiența lecturii. Dacă vă doriți o poveste cu fantome într-un cadru cultural bogat, plin de mister, atunci Diavola este romanul ideal.
Comentarii
Trimiteți un comentariu