Treceți la conținutul principal

Adio, dar mai stau puțin de Nick Hornby Recenzie

Această carte mi-a fost oferită de această librărie online, căreia îi mulțumesc mult. Puteți comanda cărți online, printre care și Adio, dar mai stau puțin. Găsiți și o mulțime de cărți în limba engleză. Atenție! TRANSPORTUL gratuit la orice comandă acum!

"<<Tu ești prea tânără. Noi ne-am distrus viața. Tu încă nu.>> La care, zic: De unde știi tu asta? Și el spune: <<Nimeni n-a apucat să-și distrugă viața până la vârsta asta.>>"
   
      Martin Sharp își aduce aminte cu nostalgie despre trecut. Era o persoană respectată, celebră, familist, cu o mare influență, până ce a făcut o greșeală, care a fost cauza mai multor căderi morale. Convins că nu mai vrea să facă parte din această lume, în Ajunul Anului Nou Martin se hotărăște să-și ia o scară și să se ducă la Turnul sinucigașilor din Londra. Aflându-se pe acoperișul clădirii, își dă seama că doar câteva secunde îl desparte de moarte...până ce este întrerupt de o femeie, iar mai apoi acoperișul clădirii nefericite începe să se aglomereze. N-a realizat că în preajma unei asemenea nopți, el n-ar fi sigurul care ar vrea să-și încheie socotelile cu viața și așa ajunge să-i întâlnească pe Maureen, Jess și JJ.                                   Cei doi bărbați și cele două femei ajung să se cunoască mai bine, iscându-se totuși și conflicte. Jess este cea care-l recunoaște pe Martin și-i amintește de scandalul din presă, după ce acesta n-o lasă să sară de pe acoperiș. Toți ajung la o înțelegere și decid să nu se sinucidă până de Valentine's day, în acest timp aceștia ajungând să aibă grijă unul de altul. Jess părea o adolescentă pierdută din cauza dragostei, iar Maureen începe să-și arate motivele apăsătoare ale vieții, în timp ce JJ era o enigmă în curs de iluminare. În timp ce-și reveneau din ceea ce se întâmplase de Anul Nou, planul lor este dat peste cap când ajung subiect de tabloide. Câteva săptămâni, zeci de frustrătri și patru oameni. Oare vor rezista?

"Tratamentul contra nefericirii este fericirea, orice s-ar spune."
*
"Oscar Wilde a spus o dată că adevărata viață a omului estea adesea viața pe care nu o are. Păi, să dea naiba câtă dreptate a avut."

   Romanul Adio, dar mai stau puțin abordează încă o dată un subiect sensibil și anume depresia și sinuciderea. Aceste două teme susțin intriga, iar pe parcursul romanului observi cum personajele sunt supuse recuperării, fiecare mărturisind ce i-a făcut să se gândească la actul în sine. Romanul cuprinde teme importante cum ar fi prietenia, familia, iubirea și călătoria.
Perspectiva este una subiectivă, fiecare personaj narează și avem parte de perspectiva fiecăruia în parte (capitolele nu sunt numerotate, dar cuprind numele personajului care urmează să nareze). Fiecare personaj este unul tipic: Martin este bărbatul trecut de treizeci de ani și în plină criză; Maureen este o mamă singură și confuză; Jess este o fată-problemă, iar JJ este un tânăr visător. Tendința personajelor de la bun început, dar și cea a cititorului, este de a judeca situația limită. Fiecare personaj reprezintă o generație, iar pe parcurs aflăm conflictele și motivele acestora, care i-au imobilizat speranța și spiritul de a trăi. Personajele ajung să se autocaracterizeze, prezentându-și defectele și viața, iar situația din final a unora te surprinde.
   Romanul abordează o temă serioasă, o mare problemă a societății contemporane, ajungând la un final plauzibil. Mulți oameni se confrunt cu depresia, dar nu trebuie să-ți pierzi speranța și trebuie să lupți. Condiția lor a fost una fericită, deoarece simpla coincidență i-a ajutat să amâne actul final, în cele din urmă prietenia câștigând în fața morții. Sunt de părere că nimeni nu avea să le cunoască așa de bine situația, decât o persoană care ar fi trecut prin aceeași experiență. În final am ajuns la o vorbă pe care mi-a spus-o o persoană dragă, iar vorba suna cam așa: Cui pe cui se scoate . :)

Nota: 9/10, Editura Humanitas, Recenzia:Claudiu,

Comentarii

  1. Interesant. Subiectul, da este de actualitate. Din pacate, face parte tot mai mult din viata noastra de zi cu zi

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi