Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

7/07/2014

Adio, dar mai stau puțin de Nick Hornby Recenzie

Această carte mi-a fost oferită de această librărie online, căreia îi mulțumesc mult. Puteți comanda cărți online, printre care și Adio, dar mai stau puțin. Găsiți și o mulțime de cărți în limba engleză. Atenție! TRANSPORTUL gratuit la orice comandă acum!

"<<Tu ești prea tânără. Noi ne-am distrus viața. Tu încă nu.>> La care, zic: De unde știi tu asta? Și el spune: <<Nimeni n-a apucat să-și distrugă viața până la vârsta asta.>>"
   
      Martin Sharp își aduce aminte cu nostalgie despre trecut. Era o persoană respectată, celebră, familist, cu o mare influență, până ce a făcut o greșeală, care a fost cauza mai multor căderi morale. Convins că nu mai vrea să facă parte din această lume, în Ajunul Anului Nou Martin se hotărăște să-și ia o scară și să se ducă la Turnul sinucigașilor din Londra. Aflându-se pe acoperișul clădirii, își dă seama că doar câteva secunde îl desparte de moarte...până ce este întrerupt de o femeie, iar mai apoi acoperișul clădirii nefericite începe să se aglomereze. N-a realizat că în preajma unei asemenea nopți, el n-ar fi sigurul care ar vrea să-și încheie socotelile cu viața și așa ajunge să-i întâlnească pe Maureen, Jess și JJ.                                   Cei doi bărbați și cele două femei ajung să se cunoască mai bine, iscându-se totuși și conflicte. Jess este cea care-l recunoaște pe Martin și-i amintește de scandalul din presă, după ce acesta n-o lasă să sară de pe acoperiș. Toți ajung la o înțelegere și decid să nu se sinucidă până de Valentine's day, în acest timp aceștia ajungând să aibă grijă unul de altul. Jess părea o adolescentă pierdută din cauza dragostei, iar Maureen începe să-și arate motivele apăsătoare ale vieții, în timp ce JJ era o enigmă în curs de iluminare. În timp ce-și reveneau din ceea ce se întâmplase de Anul Nou, planul lor este dat peste cap când ajung subiect de tabloide. Câteva săptămâni, zeci de frustrătri și patru oameni. Oare vor rezista?

"Tratamentul contra nefericirii este fericirea, orice s-ar spune."
*
"Oscar Wilde a spus o dată că adevărata viață a omului estea adesea viața pe care nu o are. Păi, să dea naiba câtă dreptate a avut."

   Romanul Adio, dar mai stau puțin abordează încă o dată un subiect sensibil și anume depresia și sinuciderea. Aceste două teme susțin intriga, iar pe parcursul romanului observi cum personajele sunt supuse recuperării, fiecare mărturisind ce i-a făcut să se gândească la actul în sine. Romanul cuprinde teme importante cum ar fi prietenia, familia, iubirea și călătoria.
Perspectiva este una subiectivă, fiecare personaj narează și avem parte de perspectiva fiecăruia în parte (capitolele nu sunt numerotate, dar cuprind numele personajului care urmează să nareze). Fiecare personaj este unul tipic: Martin este bărbatul trecut de treizeci de ani și în plină criză; Maureen este o mamă singură și confuză; Jess este o fată-problemă, iar JJ este un tânăr visător. Tendința personajelor de la bun început, dar și cea a cititorului, este de a judeca situația limită. Fiecare personaj reprezintă o generație, iar pe parcurs aflăm conflictele și motivele acestora, care i-au imobilizat speranța și spiritul de a trăi. Personajele ajung să se autocaracterizeze, prezentându-și defectele și viața, iar situația din final a unora te surprinde.
   Romanul abordează o temă serioasă, o mare problemă a societății contemporane, ajungând la un final plauzibil. Mulți oameni se confrunt cu depresia, dar nu trebuie să-ți pierzi speranța și trebuie să lupți. Condiția lor a fost una fericită, deoarece simpla coincidență i-a ajutat să amâne actul final, în cele din urmă prietenia câștigând în fața morții. Sunt de părere că nimeni nu avea să le cunoască așa de bine situația, decât o persoană care ar fi trecut prin aceeași experiență. În final am ajuns la o vorbă pe care mi-a spus-o o persoană dragă, iar vorba suna cam așa: Cui pe cui se scoate . :)

Nota: 9/10, Editura Humanitas, Recenzia:Claudiu,

Un comentariu:

  1. Interesant. Subiectul, da este de actualitate. Din pacate, face parte tot mai mult din viata noastra de zi cu zi

    RăspundețiȘtergere

Persoane interesate