Treceți la conținutul principal

Insula porcilor de Mo Hayder Recenzie

Cartea poate fi comandată la Editura Rao.

Joe nu crede în Dumnezeu sau în minuni, dar crede în adevăr și dovezile pentru el sunt importante pentru că totul face parte din meseria lui. Doar că scepticismul lui și cariera, l-au făcut să regrete călătoria spre Insula Porcilor. Această insulă se află în vestul Scoției, iar zvonurile care încojoară acest loc sunt incredibile. Oamenii vorbesc de ritualuri sataniste, iar filmarea cu o creatură jumătate om-jumătate animal  cu o coadă, a fost revizuită de ziaristul Joe Oekes și l-a convins să ajungă pe această insulă. Se gândește la faptul că era mai bine dacă nu se apropia niciodată de loc și că totul ar fi fost în regulă. Denumirea insulei vine de la porcii morți, considerați de unii sacrificii ale clanului satanist, dar se speculează că și vieți omenești au fost sacrificate. Odată cumpărată, Insula adăpostește acești Preoți dubioși, iar personajul nostru vrea să afle totul.
Lăsând-o pe soția lui în urmă, Joe are parte de un bun venit pe insulă și în micul grup de pe această întindere de pământ, izolată de lume. Încearcă să găsească răspunsuri, dar se adâncește din ce în ce mai mult. Pe lângă faptul că oamenii trăiesc ecologic și slujesc zeitatea, nimeni nu vrea să vorbească despre creatură. Joe ajunge la concluzia următoare, că fenomenele supranaturale au loc și chiar diavolul s-ar putea afla pe insulă. Mica lui carieră l-ar putea costa propria viața, dar și a celor din jur. 

"Preț de câteva clipe nu am scos o vorbă, doar am stat acolo, scărpinându-mi scăfârlia și holbându-mă. Ce poți face decât să te holbezi când ai de-a face cu așa ceva, pentru că, în orice caz, asta te cam pune pe gânduri, nu?"

Insula Porcilor este un roman care te pune pe gânduri. După ce îl citești, te întrebi ce-ai citit și în ce fel s-a prezentat și terminat totul, pentru că sfârșitul e foarte bun. Romanul este un thriller cu elemente de roman polițist și accente horror. Subiectul și perspectiva narativă te atrage încă de la început. Naratorul-personaj, ziaristul Joe Oekes are din incipit, care este brusc, un ton grav și acest lucru te adâncește în intrigă. Simbolul, insula este un reper spațial important și este centrul romanului, pentru că de aici pleacă totul. Stilul scriitoarei de a scrie este interesant și chiar sunt interesat să citesc și alte cărți scrise de ea. Cu toate că personajul principal trece prin multe, o călătorie inițiatică, se prezintă și relația/atracția între un om și o creatură. Identitatea creaturei și faptul că există această relație extrem de ciudată, îți dă fiori. Acțiunea desfășurată pe insula a fost ca mersul în cerc, cu puține răspunsuri și a existat mai mult adaptare în mediul întunecat al insulei. Finalul te lasă cu gura căscată, scriitoarea te lasă să aduni toate piesele și într-un fel cititorul dă verdictul final. 

Nota: 9.5/10
Titlu: Insula Porcilor
Autor: Mo Hayder
Editura: Rao
Recenzie: Claudiu

Comentarii

  1. Si aici pot spune ca e cam ciudat...
    Ciudat, pentru ca imaginatia scriitoarei te face sa iti pui intrebari, dintre care si: Cum s-a gandit sa scrie asa ceva?
    Bineinteles, acum, fiecare persoana are propria imaginatie si fiecare stie cum sa-si etaleze talentul prin scris. Mie una mi-ar fi frica sa scriu despre creaturi, fenomene supranaturale ;))
    La inceput, cand am vazut coperta, m-am gandit ca poate e vreun roman...cu ceva tente de amuzament;)) Nu m-as fi gandit ca e ceva din sfera supranaturalului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Genul meu de carte! :D
    Imi plac cele cu accente din sfera supranaturalului deaorece sunt pline de mistere, iar faptul ca este si un pic politista este si mai bine. Mi se pare cam ciudata actiunea cu tot cu numele insulei, dar cred ca asta o face mai interesanta. Problema cu genul asta de carti este ca putine sunt bune(cel putin in opinia mea), desi la ceasta carte pare ca nu e cazul.

    RăspundețiȘtergere
  3. este una din cărțile care îți ridică multe semne de întrebare, care te intrigă și te atrage în același timp, cred că mi-ar face plăcere să citesc o asemenea carte , mai ales că nu am avut ocazia să o zăresc nicăieri încă.frumoasă recenzie

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi