Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

7/16/2013

Insula porcilor de Mo Hayder Recenzie

Cartea poate fi comandată la Editura Rao.

Joe nu crede în Dumnezeu sau în minuni, dar crede în adevăr și dovezile pentru el sunt importante pentru că totul face parte din meseria lui. Doar că scepticismul lui și cariera, l-au făcut să regrete călătoria spre Insula Porcilor. Această insulă se află în vestul Scoției, iar zvonurile care încojoară acest loc sunt incredibile. Oamenii vorbesc de ritualuri sataniste, iar filmarea cu o creatură jumătate om-jumătate animal  cu o coadă, a fost revizuită de ziaristul Joe Oekes și l-a convins să ajungă pe această insulă. Se gândește la faptul că era mai bine dacă nu se apropia niciodată de loc și că totul ar fi fost în regulă. Denumirea insulei vine de la porcii morți, considerați de unii sacrificii ale clanului satanist, dar se speculează că și vieți omenești au fost sacrificate. Odată cumpărată, Insula adăpostește acești Preoți dubioși, iar personajul nostru vrea să afle totul.
Lăsând-o pe soția lui în urmă, Joe are parte de un bun venit pe insulă și în micul grup de pe această întindere de pământ, izolată de lume. Încearcă să găsească răspunsuri, dar se adâncește din ce în ce mai mult. Pe lângă faptul că oamenii trăiesc ecologic și slujesc zeitatea, nimeni nu vrea să vorbească despre creatură. Joe ajunge la concluzia următoare, că fenomenele supranaturale au loc și chiar diavolul s-ar putea afla pe insulă. Mica lui carieră l-ar putea costa propria viața, dar și a celor din jur. 

"Preț de câteva clipe nu am scos o vorbă, doar am stat acolo, scărpinându-mi scăfârlia și holbându-mă. Ce poți face decât să te holbezi când ai de-a face cu așa ceva, pentru că, în orice caz, asta te cam pune pe gânduri, nu?"

Insula Porcilor este un roman care te pune pe gânduri. După ce îl citești, te întrebi ce-ai citit și în ce fel s-a prezentat și terminat totul, pentru că sfârșitul e foarte bun. Romanul este un thriller cu elemente de roman polițist și accente horror. Subiectul și perspectiva narativă te atrage încă de la început. Naratorul-personaj, ziaristul Joe Oekes are din incipit, care este brusc, un ton grav și acest lucru te adâncește în intrigă. Simbolul, insula este un reper spațial important și este centrul romanului, pentru că de aici pleacă totul. Stilul scriitoarei de a scrie este interesant și chiar sunt interesat să citesc și alte cărți scrise de ea. Cu toate că personajul principal trece prin multe, o călătorie inițiatică, se prezintă și relația/atracția între un om și o creatură. Identitatea creaturei și faptul că există această relație extrem de ciudată, îți dă fiori. Acțiunea desfășurată pe insula a fost ca mersul în cerc, cu puține răspunsuri și a existat mai mult adaptare în mediul întunecat al insulei. Finalul te lasă cu gura căscată, scriitoarea te lasă să aduni toate piesele și într-un fel cititorul dă verdictul final. 

Nota: 9.5/10
Titlu: Insula Porcilor
Autor: Mo Hayder
Editura: Rao
Recenzie: Claudiu

3 comentarii:

 1. Si aici pot spune ca e cam ciudat...
  Ciudat, pentru ca imaginatia scriitoarei te face sa iti pui intrebari, dintre care si: Cum s-a gandit sa scrie asa ceva?
  Bineinteles, acum, fiecare persoana are propria imaginatie si fiecare stie cum sa-si etaleze talentul prin scris. Mie una mi-ar fi frica sa scriu despre creaturi, fenomene supranaturale ;))
  La inceput, cand am vazut coperta, m-am gandit ca poate e vreun roman...cu ceva tente de amuzament;)) Nu m-as fi gandit ca e ceva din sfera supranaturalului.

  RăspundețiȘtergere
 2. Genul meu de carte! :D
  Imi plac cele cu accente din sfera supranaturalului deaorece sunt pline de mistere, iar faptul ca este si un pic politista este si mai bine. Mi se pare cam ciudata actiunea cu tot cu numele insulei, dar cred ca asta o face mai interesanta. Problema cu genul asta de carti este ca putine sunt bune(cel putin in opinia mea), desi la ceasta carte pare ca nu e cazul.

  RăspundețiȘtergere
 3. este una din cărțile care îți ridică multe semne de întrebare, care te intrigă și te atrage în același timp, cred că mi-ar face plăcere să citesc o asemenea carte , mai ales că nu am avut ocazia să o zăresc nicăieri încă.frumoasă recenzie

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate