Treceți la conținutul principal

Memoriile unei gheise de Arthur Golden Recenzie

Această carte mi-a fost oferită de această librărie online, căreia îi mulțumesc mult. Puteți comanda cărți online, printre care și Memoriile unei gheișe. Găsiți și o mulțime de cărți în limba engleză.

Sayuri are o vârstă respectabilă cu un bagaj plin de experiențe. A fost o gheișă acum mult timp, dar nimeni nu i-ar crede povestea. Numele ei adevărat era Chiyo și s-a născut în satul Yoroido. Viața grea a dus la sacrificii și după moartea mamei Chiyo este vândută de propriul tată și ajunge în una din cele mai recunoscute regiuni ale gheișelor din toată Japonia. Satsu nu a fost așa norocoasă și este nevoită să devină o prostituată și cu toate că cele două surori vor să fugă împreună și să se bucure de libertate, acest lucru nu s-a realizat. Chiyo avea o frumusețe aparte, ochi superbi care fura privirile oricui. Este nevoită să trăiască cu străini și să privească. Cea căreia îi spunea "mamă" era o persoană obsedată de bani și cea care o îndruma pe acest drum. Hatsumomo era o gheișă cunoscută și n-o suporta pe Chiyo pentru că în ea vedea o posibilă rivală când și aceasta devenea una. Ce era o gheișă? Înseamnă artist, o femeie care să danseze, să creeze o atmosferă. Întregul proces este unul greu, pentru că riscul era mare. Ea putea să devină o gheișă cunoscută sau una ieftină care ar putea oferi și alte servicii pe lângă cele artistice. Doar că ea nu dorea să fie dependentă de acești străini sau să ofere servicii de orice fel, dorea să fie liberă și din această cauză a fost pedepsită. După o vreme Chiyo va deveni Sayuri, o gheișă faimoasă, iar aceste lucruri s-au datorat unui străin. Dar ce alegi când vine vorba de viață, recunoașterea sau dragostea?

"În micul nostru sat de pescari numit Yoroido, trăiam în ceea ce se chema o casă "cherchelită". Fusese construită lângă o stâncă mereu bătută de vântul dinspre ocean. În copilărie mi se părea că oceanul suferă de o răceală îngrozitoare, pentru că respira șuierat și uneori strănuta din rărunchi - ceea ce putea însemna că fuseserăm izbiți de o pală de vânt, care împroșcase în jur o mulțime de stropi."

"Ne trăim viața ca apa care curge la vale, mergând într-o direcție până când ne izbim de ceva care ne forțează să găsim un nou curs."

Romanul lui Arthur Golden este un roman sensibil, care exploatează tradițiile japonezilor, conceptul de gheișă și viața unei femei purtată pe vânturile dure ale Japoniei. Cu acțiunea plasată în secolul XX înainte, dar și după Al Doilea Război Mondial, scriitorul ne împărtășește viziunea unei femei înainte și după acest proces de a deveni gheișă. Mi s-a părut interesant și în același timp șocant mediul în care erau plasate personajele. Conflictul a fost unul evident, cel psihologic între a alege calea iubirii sau să continue tradiția, iar Sayuri să fie în continuare o gheișă renumită. Interesant este faptul că sunt în carte anumite momente de adulter, care sunt prezentate prin ochii unei copile fragile. Sunt momente pe care nu le uiți ușor, nici chiar dacă vrei și aici aș include și arta de a fi gheișă cu riscurile ei. Mi-a plăcut enorm personajul principal și că romanul a fost narat la persoana I, perspectiva fiind subiectivă și pur și simplu lectura "curge" așa de repede fără să-ți dai seama. Memoriile unei gheișe este o carte despre sacrificii, inițiere și iubire, care îți intră ușor sub piele! Recomand!

Nota: 9.5/10
Titlu: Memoriile unei gheișe
Autor: Arthur Golden
Editura: Humanitas
Recenzie: Claudiu

@Carti Alese

Comentarii

  1. Nu am incitit inca cartea dar am vazut filmul , a fost superb , am plans la fillmul asta!

    RăspundețiȘtergere
  2. cartea e superba:d aceasta a fost prima carte citit din viata mea:D o adorr:xxx

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoasă recenzie. Mi-au plăcut mult şi cartea şi filmul, sunt printre preferatele mele!

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place la ea relismul cu care autorul preia problema unei fete vandute ca prostituate. Ma atrage si cultura japoneza\chineza destul de mult deci e in wishlist-ul meu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am apucat sa o citesc, desi imi doresc acest lucru de ceva vreme. Pe mine in primul rand m-a atras la ea faptul ca este vorba despre societatea japoneza de care sunt indragostita.

    RăspundețiȘtergere
  6. Minunata carte. Pe mine m-a doborat modul in care este scrisa. Dupa fiecare fraza, daca inchizi ochii, vizualizezi scena. Carnal, profund, ti se ridica parul pe tine. Eu nu m-am oprit din citit pana nu am terminat toata cartea.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi