Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

4/11/2013

Memoriile unei gheise de Arthur Golden Recenzie

Această carte mi-a fost oferită de această librărie online, căreia îi mulțumesc mult. Puteți comanda cărți online, printre care și Memoriile unei gheișe. Găsiți și o mulțime de cărți în limba engleză.

Sayuri are o vârstă respectabilă cu un bagaj plin de experiențe. A fost o gheișă acum mult timp, dar nimeni nu i-ar crede povestea. Numele ei adevărat era Chiyo și s-a născut în satul Yoroido. Viața grea a dus la sacrificii și după moartea mamei Chiyo este vândută de propriul tată și ajunge în una din cele mai recunoscute regiuni ale gheișelor din toată Japonia. Satsu nu a fost așa norocoasă și este nevoită să devină o prostituată și cu toate că cele două surori vor să fugă împreună și să se bucure de libertate, acest lucru nu s-a realizat. Chiyo avea o frumusețe aparte, ochi superbi care fura privirile oricui. Este nevoită să trăiască cu străini și să privească. Cea căreia îi spunea "mamă" era o persoană obsedată de bani și cea care o îndruma pe acest drum. Hatsumomo era o gheișă cunoscută și n-o suporta pe Chiyo pentru că în ea vedea o posibilă rivală când și aceasta devenea una. Ce era o gheișă? Înseamnă artist, o femeie care să danseze, să creeze o atmosferă. Întregul proces este unul greu, pentru că riscul era mare. Ea putea să devină o gheișă cunoscută sau una ieftină care ar putea oferi și alte servicii pe lângă cele artistice. Doar că ea nu dorea să fie dependentă de acești străini sau să ofere servicii de orice fel, dorea să fie liberă și din această cauză a fost pedepsită. După o vreme Chiyo va deveni Sayuri, o gheișă faimoasă, iar aceste lucruri s-au datorat unui străin. Dar ce alegi când vine vorba de viață, recunoașterea sau dragostea?

"În micul nostru sat de pescari numit Yoroido, trăiam în ceea ce se chema o casă "cherchelită". Fusese construită lângă o stâncă mereu bătută de vântul dinspre ocean. În copilărie mi se părea că oceanul suferă de o răceală îngrozitoare, pentru că respira șuierat și uneori strănuta din rărunchi - ceea ce putea însemna că fuseserăm izbiți de o pală de vânt, care împroșcase în jur o mulțime de stropi."

"Ne trăim viața ca apa care curge la vale, mergând într-o direcție până când ne izbim de ceva care ne forțează să găsim un nou curs."

Romanul lui Arthur Golden este un roman sensibil, care exploatează tradițiile japonezilor, conceptul de gheișă și viața unei femei purtată pe vânturile dure ale Japoniei. Cu acțiunea plasată în secolul XX înainte, dar și după Al Doilea Război Mondial, scriitorul ne împărtășește viziunea unei femei înainte și după acest proces de a deveni gheișă. Mi s-a părut interesant și în același timp șocant mediul în care erau plasate personajele. Conflictul a fost unul evident, cel psihologic între a alege calea iubirii sau să continue tradiția, iar Sayuri să fie în continuare o gheișă renumită. Interesant este faptul că sunt în carte anumite momente de adulter, care sunt prezentate prin ochii unei copile fragile. Sunt momente pe care nu le uiți ușor, nici chiar dacă vrei și aici aș include și arta de a fi gheișă cu riscurile ei. Mi-a plăcut enorm personajul principal și că romanul a fost narat la persoana I, perspectiva fiind subiectivă și pur și simplu lectura "curge" așa de repede fără să-ți dai seama. Memoriile unei gheișe este o carte despre sacrificii, inițiere și iubire, care îți intră ușor sub piele! Recomand!

Nota: 9.5/10
Titlu: Memoriile unei gheișe
Autor: Arthur Golden
Editura: Humanitas
Recenzie: Claudiu

@Carti Alese

8 comentarii:

 1. Nu am incitit inca cartea dar am vazut filmul , a fost superb , am plans la fillmul asta!

  RăspundețiȘtergere
 2. cartea e superba:d aceasta a fost prima carte citit din viata mea:D o adorr:xxx

  RăspundețiȘtergere
 3. Frumoasă recenzie. Mi-au plăcut mult şi cartea şi filmul, sunt printre preferatele mele!

  RăspundețiȘtergere
 4. Imi place la ea relismul cu care autorul preia problema unei fete vandute ca prostituate. Ma atrage si cultura japoneza\chineza destul de mult deci e in wishlist-ul meu.

  RăspundețiȘtergere
 5. Nu am apucat sa o citesc, desi imi doresc acest lucru de ceva vreme. Pe mine in primul rand m-a atras la ea faptul ca este vorba despre societatea japoneza de care sunt indragostita.

  RăspundețiȘtergere
 6. Minunata carte. Pe mine m-a doborat modul in care este scrisa. Dupa fiecare fraza, daca inchizi ochii, vizualizezi scena. Carnal, profund, ti se ridica parul pe tine. Eu nu m-am oprit din citit pana nu am terminat toata cartea.

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate