Treceți la conținutul principal

Lolita de Vladimir Nabokov Recenzie


Cred că este vorba despre iubire; cu cât iubeşti mai mult o amintire, cu atât devine mai puternică şi mai stranie."

Humbert Humbert iubeşte...dar într-un mod diferit. Dezvoltă o pasiune pentru tinere preadolescentine, pe care le numeşte nimfe. Din descrierea personajului, ne dăm seama că nimfa este asemenea sirenei, care farmecă bărbatul şi apoi se hrăneşte cu el. La vârsta lui, Humbert nu a realizat nimic, încearcă să se recupereze dintr-o depresie şi primul pas e s-o ia de la capăt şi se dedică scrisului. Închiriază o cameră în casa Charlottei Haze, o femeie văduvă cu un copil. Aşa se întâlneşte cu Lo, Lora, Dolly, pentru el Lolita. Humbert şi-a găsit muza, dar în acelaşi timp şi ispita. Fata de doisprezece ani îi aminteşte de cineva şi nu poate să se abţină, s-o dorească, s-o iubească. 
Bărbatul ajunge să se însoare cu mama Lolitei, iar cu timpul Charlotte îi descoperă jurnalul şi află adevărul. Să fi fost mâna destinului sau nu, dar femeia a luat acest secret cu ea în mormânt, pentru că la scurt timp femeia este lovită de o maşină. Aşadar, tatăl rămâne cu fiica vitregă, relaţia dintre ei doi se amplifică până într-un anumit punct, când apar diferenţele vizibile. Furie, răzbunare, frustrare, relaţia lor experimentează mai mult decât s-ar fi aşteptat.


"O simplă apăsare ar fi fost suficientă pentru a elibera întregul paradis. [...] Suspendat pe marginea acestei prăpăstii a voluptăţii (o subtilitate a echilibrului fiziologic comparabilă cu anumite tehnici din artele plastice)... "

"Lolita, lumină a vieţii mele, văpaie a viscerelor mele. Supliciul meu, suflet al meu. Lo-lii-ta: vârful limbii execută o mişcare în 3 timpi, coborând pe valul palatului ca să atingă, la timpul trei, dinţii. Lo-Li-Ta."


Nu ştiam nimic de această carte, înainte s-o încep; pur şi simplu mi-a venit s-o iau şi s-o citesc. Lolita are un subiect controversat şi de aceea cred că a fost şi interzisă la un moment dat. Apărută în secolul XX, naratorul ne oferă o imagine a Europei, cu viciile ei, poftele trupeşti tinere şi trauma suferită. Atracţia, pe care o are Humbert este justificată şi aici apare conflictul psihologic. Din cauza unei iubiri pierdute de tânăr, acesta începe să sufere şi să aibă o fixaţie. Iubirea descoperită ulterior pentru Lolita este neobişnuită, dar sinceră. Să nu vă imaginaţi că această carte este un act de pedofilie, pentru că în afara temei iubirii, întâlnim şi iniţierea, maturizarea. Lolita îşi pierde inocenţa, dar nu prin Humbert; singură intră în această lume a adultului şi o să descoperiţi mai mult citind romanul. Răzbunarea, o altă temă pe care o întâlnim în carte şi acest lucru a fost surprinzător. Chiar dacă nu ajung să fie cum a vrut el, acesta încă mai ţine la ea şi are tendinţa s-o apere. Autorul a reuşit să creeze o atmosferă reală, îţi dă impresia că întreaga carte este un jurnal adevărat, care urma să fie publicat.

Nota: 9/10
Titlu: Lolita
Autor: Vladimir Nabokov
Editura: Polirom
Recenzie: Claudiu

@Carti Alese

Comentarii

  1. Îmi place tare mult modul în care ai descris cartea. Mai auzisem de ea şi sper să o pot citi în curând.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulţumesc! Apropo ai un blog fain, te-am adăugat la blogroll. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  3. e super descrierea:D cred ca am sa ma apuc si eu de ea:D

    RăspundețiȘtergere
  4. Am auzit de aceasta carte de mai multe ori si nu stiu ce sa spun...Pare interesanta si sper sa o pot citi candva!Ma amuza foarte mult coperta...:))

    RăspundețiȘtergere
  5. Am auzit si eu despre cartea asta, si intr-un fel am vrut sa o incerc, intr-un fel nu. Ideea mi se pare cam...ciudata. Totusi, mi-a placut cum ai descris totul.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am citit si eu cartea in acesta primavara si sincer daca as putea da timpul inapoi nu m-as apuca de ea. Ma dezgusta acest pedofiL care distruge viata unui copil si duce la moarte o femeie care il iubea.

    RăspundețiȘtergere
  7. Povestea trista a unei "iubiri" nefiresti si nenormale, a unui pedofil care abuzeaza de un copil care are oricum probleme.

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu prea s-a sesizat in comentarii, cauza acestei obsesii. Este vorba de o trauma suferita in preadolescenta care l-a marcat intreaga viata. Aceste traume sunt descrise de Freud. Intreaga sa viata a cautat-o pe Annabelle! Deci nu este vorba de o atractie perversa, ci dragoste autentica!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi