Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

3/15/2013

Lolita de Vladimir Nabokov Recenzie


Cred că este vorba despre iubire; cu cât iubeşti mai mult o amintire, cu atât devine mai puternică şi mai stranie."

Humbert Humbert iubeşte...dar într-un mod diferit. Dezvoltă o pasiune pentru tinere preadolescentine, pe care le numeşte nimfe. Din descrierea personajului, ne dăm seama că nimfa este asemenea sirenei, care farmecă bărbatul şi apoi se hrăneşte cu el. La vârsta lui, Humbert nu a realizat nimic, încearcă să se recupereze dintr-o depresie şi primul pas e s-o ia de la capăt şi se dedică scrisului. Închiriază o cameră în casa Charlottei Haze, o femeie văduvă cu un copil. Aşa se întâlneşte cu Lo, Lora, Dolly, pentru el Lolita. Humbert şi-a găsit muza, dar în acelaşi timp şi ispita. Fata de doisprezece ani îi aminteşte de cineva şi nu poate să se abţină, s-o dorească, s-o iubească. 
Bărbatul ajunge să se însoare cu mama Lolitei, iar cu timpul Charlotte îi descoperă jurnalul şi află adevărul. Să fi fost mâna destinului sau nu, dar femeia a luat acest secret cu ea în mormânt, pentru că la scurt timp femeia este lovită de o maşină. Aşadar, tatăl rămâne cu fiica vitregă, relaţia dintre ei doi se amplifică până într-un anumit punct, când apar diferenţele vizibile. Furie, răzbunare, frustrare, relaţia lor experimentează mai mult decât s-ar fi aşteptat.


"O simplă apăsare ar fi fost suficientă pentru a elibera întregul paradis. [...] Suspendat pe marginea acestei prăpăstii a voluptăţii (o subtilitate a echilibrului fiziologic comparabilă cu anumite tehnici din artele plastice)... "

"Lolita, lumină a vieţii mele, văpaie a viscerelor mele. Supliciul meu, suflet al meu. Lo-lii-ta: vârful limbii execută o mişcare în 3 timpi, coborând pe valul palatului ca să atingă, la timpul trei, dinţii. Lo-Li-Ta."


Nu ştiam nimic de această carte, înainte s-o încep; pur şi simplu mi-a venit s-o iau şi s-o citesc. Lolita are un subiect controversat şi de aceea cred că a fost şi interzisă la un moment dat. Apărută în secolul XX, naratorul ne oferă o imagine a Europei, cu viciile ei, poftele trupeşti tinere şi trauma suferită. Atracţia, pe care o are Humbert este justificată şi aici apare conflictul psihologic. Din cauza unei iubiri pierdute de tânăr, acesta începe să sufere şi să aibă o fixaţie. Iubirea descoperită ulterior pentru Lolita este neobişnuită, dar sinceră. Să nu vă imaginaţi că această carte este un act de pedofilie, pentru că în afara temei iubirii, întâlnim şi iniţierea, maturizarea. Lolita îşi pierde inocenţa, dar nu prin Humbert; singură intră în această lume a adultului şi o să descoperiţi mai mult citind romanul. Răzbunarea, o altă temă pe care o întâlnim în carte şi acest lucru a fost surprinzător. Chiar dacă nu ajung să fie cum a vrut el, acesta încă mai ţine la ea şi are tendinţa s-o apere. Autorul a reuşit să creeze o atmosferă reală, îţi dă impresia că întreaga carte este un jurnal adevărat, care urma să fie publicat.

Nota: 9/10
Titlu: Lolita
Autor: Vladimir Nabokov
Editura: Polirom
Recenzie: Claudiu

@Carti Alese

8 comentarii:

 1. Îmi place tare mult modul în care ai descris cartea. Mai auzisem de ea şi sper să o pot citi în curând.

  RăspundețiȘtergere
 2. Mulţumesc! Apropo ai un blog fain, te-am adăugat la blogroll. Succes!

  RăspundețiȘtergere
 3. e super descrierea:D cred ca am sa ma apuc si eu de ea:D

  RăspundețiȘtergere
 4. Am auzit de aceasta carte de mai multe ori si nu stiu ce sa spun...Pare interesanta si sper sa o pot citi candva!Ma amuza foarte mult coperta...:))

  RăspundețiȘtergere
 5. Am auzit si eu despre cartea asta, si intr-un fel am vrut sa o incerc, intr-un fel nu. Ideea mi se pare cam...ciudata. Totusi, mi-a placut cum ai descris totul.

  RăspundețiȘtergere
 6. Am citit si eu cartea in acesta primavara si sincer daca as putea da timpul inapoi nu m-as apuca de ea. Ma dezgusta acest pedofiL care distruge viata unui copil si duce la moarte o femeie care il iubea.

  RăspundețiȘtergere
 7. Povestea trista a unei "iubiri" nefiresti si nenormale, a unui pedofil care abuzeaza de un copil care are oricum probleme.

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate