Treceți la conținutul principal

Cititorul de Bernhard Schlink Recenzie


Acest roman cuprinde mărturisirile lui Michael Berg, un bărbat divorțat. Pe când avea cincisprezece ani, Michael se îmbolnăvise de hepatită și într-o zi i se făcuse rău pe drum, dar din senin o femeie l-a ajutat, l-a dus în casa ei și l-a îngrijit. Nu peste mult timp Michael începe să fregventeze casa Hannei, până ce povestea lor de iubire începe, o poveste de iubire neobișnuită între un adolescent și o femeie de peste treizeci de ani. În fiecare zi Michael îi citea femeii, iar el era din ce în ce mai atrasă de ea. Iubirea ascunsă de colegii lui Michael, de familia lui, se sfârșește după un timp, când Hanna pleacă fără să-și ia rămas bun.
Într-un mod neașteptat aceștia se întâlnesc peste câțiva ani în sala de judecată. Michael era student, iar Hanna Schmitz era judecată pentru moartea unor evrei, când aceasta era supraveghetoarea unui lagăr din cel de-Al Doilea Război Mondial.
Hanna nu putea să spună adevărul, pentru ea era un adevăr rușinos de care și Michael știa.
Ce se va întâmpla cu povestea lor de iubire?
Fiți pregătiți pentru o carte senzațională, o iubire neobișnuită cu un final cutremurător.


"Eram fericit. În același timp am avut sentimentul clar că despărțierea era un fapt împlinit."

Un roman excepțional cu acțiunea plasată în Germania secolului XX. Romanul este narat la persoana I de Michael Berg, fiind împărțit în trei părți și structurat pe capitole. Mi-a plăcut cum autorul făcea trecerea de la trecut la prezent și invers, povestea de iubire a fost una senzațională, iar finalul m-a surprins, a fost neașteptat și cutremurător. În anul 2008 a apărut și filmul, care i-a adus actriței Kate Winslet Premiul de cea mai bună actriță într-un rol principal.


Nota : 9/10

Titlu: Cititorul
Autor: Bernhard Schlink
Editura: Polirom
Recenzie: Claudiu
@Carti Alese

Comentarii

  1. N-am înţeles de ce era el acolo, la sala de judecată, cum de s-au întâlnit, probabil asta lămureşte romanul, dar îmi place, adică sună ok. Nu ştiu ce să spun aş citi-o să văd dacă m-ar atrage genul ăsta de cărţi. E cumva făcut şi un film după cartea asta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Era student, trebuia sa asiste la procese ca sa dobandeasca experienta :). Si da cum am spus si la sfarsitul postarii este si un film.

      Ștergere
    2. N-am fost atentă la partea aia :-" Mi se părea mie cunoscută tipa din poză:))

      Ștergere
  2. filmul e bun. Inseamna ca si cartea merita citita.

    RăspundețiȘtergere
  3. waw ;)) neobișnuita poveste de dragoste ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Filmul mi-a palcut, a fost destul de bun. Cand voi avea timp, cu siguranta voi citi si cartea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Trebuie să mă uit şi eu la film, cartea pare interesantă

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu am citit cartea, dar cred ca o sa ma uit curand la film.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu am citit cartea dar am vazut filmul si mi-a placut, exceptand micile nelamuriri , pe care sper ca le voi clarifica odata ce citesc cartea.

    RăspundețiȘtergere
  8. n-am facut nici una, nici alta, dar mai citisem pareri legate de carte..e interesanta iubirea intre doi oamni de varste diferite

    RăspundețiȘtergere
  9. Nici eu nu am citit cartea, dar numai pentru ca nu ma atrage. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Carte nu am citit-o.Dar filmul este foarte interesant.Oricum mi-ar placea sa o citesc.Am vazut-o printre rafturile biblioteci judetene.

    RăspundețiȘtergere
  11. Bine zis ca e o iubire neobisnuita.
    El atat de tanar si ea atat de inaintata in varsta. :-?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi