Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

6/21/2012

Cititorul de Bernhard Schlink Recenzie


Acest roman cuprinde mărturisirile lui Michael Berg, un bărbat divorțat. Pe când avea cincisprezece ani, Michael se îmbolnăvise de hepatită și într-o zi i se făcuse rău pe drum, dar din senin o femeie l-a ajutat, l-a dus în casa ei și l-a îngrijit. Nu peste mult timp Michael începe să fregventeze casa Hannei, până ce povestea lor de iubire începe, o poveste de iubire neobișnuită între un adolescent și o femeie de peste treizeci de ani. În fiecare zi Michael îi citea femeii, iar el era din ce în ce mai atrasă de ea. Iubirea ascunsă de colegii lui Michael, de familia lui, se sfârșește după un timp, când Hanna pleacă fără să-și ia rămas bun.
Într-un mod neașteptat aceștia se întâlnesc peste câțiva ani în sala de judecată. Michael era student, iar Hanna Schmitz era judecată pentru moartea unor evrei, când aceasta era supraveghetoarea unui lagăr din cel de-Al Doilea Război Mondial.
Hanna nu putea să spună adevărul, pentru ea era un adevăr rușinos de care și Michael știa.
Ce se va întâmpla cu povestea lor de iubire?
Fiți pregătiți pentru o carte senzațională, o iubire neobișnuită cu un final cutremurător.


"Eram fericit. În același timp am avut sentimentul clar că despărțierea era un fapt împlinit."

Un roman excepțional cu acțiunea plasată în Germania secolului XX. Romanul este narat la persoana I de Michael Berg, fiind împărțit în trei părți și structurat pe capitole. Mi-a plăcut cum autorul făcea trecerea de la trecut la prezent și invers, povestea de iubire a fost una senzațională, iar finalul m-a surprins, a fost neașteptat și cutremurător. În anul 2008 a apărut și filmul, care i-a adus actriței Kate Winslet Premiul de cea mai bună actriță într-un rol principal.


Nota : 9/10

Titlu: Cititorul
Autor: Bernhard Schlink
Editura: Polirom
Recenzie: Claudiu
@Carti Alese

13 comentarii:

 1. N-am înţeles de ce era el acolo, la sala de judecată, cum de s-au întâlnit, probabil asta lămureşte romanul, dar îmi place, adică sună ok. Nu ştiu ce să spun aş citi-o să văd dacă m-ar atrage genul ăsta de cărţi. E cumva făcut şi un film după cartea asta?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Era student, trebuia sa asiste la procese ca sa dobandeasca experienta :). Si da cum am spus si la sfarsitul postarii este si un film.

   Ștergere
  2. N-am fost atentă la partea aia :-" Mi se părea mie cunoscută tipa din poză:))

   Ștergere
 2. filmul e bun. Inseamna ca si cartea merita citita.

  RăspundețiȘtergere
 3. waw ;)) neobișnuita poveste de dragoste ...

  RăspundețiȘtergere
 4. Filmul mi-a palcut, a fost destul de bun. Cand voi avea timp, cu siguranta voi citi si cartea.

  RăspundețiȘtergere
 5. Trebuie să mă uit şi eu la film, cartea pare interesantă

  RăspundețiȘtergere
 6. Nu am citit cartea, dar cred ca o sa ma uit curand la film.

  RăspundețiȘtergere
 7. Nu am citit cartea dar am vazut filmul si mi-a placut, exceptand micile nelamuriri , pe care sper ca le voi clarifica odata ce citesc cartea.

  RăspundețiȘtergere
 8. n-am facut nici una, nici alta, dar mai citisem pareri legate de carte..e interesanta iubirea intre doi oamni de varste diferite

  RăspundețiȘtergere
 9. Nici eu nu am citit cartea, dar numai pentru ca nu ma atrage. :)

  RăspundețiȘtergere
 10. Carte nu am citit-o.Dar filmul este foarte interesant.Oricum mi-ar placea sa o citesc.Am vazut-o printre rafturile biblioteci judetene.

  RăspundețiȘtergere
 11. Bine zis ca e o iubire neobisnuita.
  El atat de tanar si ea atat de inaintata in varsta. :-?

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate