Treceți la conținutul principal

Femeia în Negru de Susan Hill Recenzie

"Într-adevăr, știam o poveste, una adevărată, despre fenomene stranii și spirite malefice, despre teamă și confuzie, groază și tragedie. Dar nu era o poveste de spus pentru amuzament, la gura focului, în Ajunul Crăciunului."

Era rândul lui Arthur să spună o poveste cu fantome, era o tradiție de Crăciun, dar acesta refuză și pleacă din casă, lăsându-și soția (Esmé) și copiii singuri în casă. Știa o poveste, una cutremurătoare, o experiență reala, iar fiecare detaliu îl făcea să tresară. Arthur Kipps decide să așterne povestea lui pe hârtie.
Totul a început când a fost trimis de Domnul Bentley, la Mlaștinta Țiparului, o locație din preajma unui târgușor numit Crythin Gifford. Odată ajuns acolo trebuia să aștepte refluxul ca să treaca digul și să ajungă la adevarata destinație, Casa răposatei Doamne Alice Drablow, femeia decedase la vârsta de optzeci și șapte de ani. Arthur era trimis în calitate de avocat, trebuia să cerceteze documentele personale din casă. După o călătorie lungă cu trenul, acesta ajunge la Crythin Gifford, unde înnoptează la un hotel, iar a doua zi asistă la înmormântarea femeii. Era doar el și Domnul Jerome (agentul care se ocupa de proprietățile doamnei) la înmormântare, femeia nu avea rude sau prieteni. Arthur vede o femeie care privește de la o distanță ceremonia, o femeie cu fața zbârcită, îmbrăcată în negru, singura problema era că numai el a vazut-o, Jerome spune că n-a vazut pe nimeni. După incident, Arthur trece digul și ajunge la Casa din Mlaștina Țiparului, atmosfera de acolo, va fi una "deosebită"...


"Dar, când m-am întors, am mai aruncat o privire spre cimintir și am văzut-o iarăși  pe femeia cu fața trasă, care fusese la înmormântarea doamnei Drablow. Se afla la capătul cel mai îndepărtat, lângă una dintre puținele pietre funerare ce stăteau drept, și purta aceleași haine și bonetă, dar se pare că o ridicase de pe ochi astfel încât am putut să-i disting fața un pic mai clar."


Romanul  lui Susan Hill este un clasic victorian, pentru unii poate fi o poveste horror dar pentru mine este mai mult de atât. Sub tot suspansul și groaza este și acea latură superbă desprinsă din roman la sfârșit. Istoria casei, experiența lui Arthur Kipps este una de neuitat. Personajul principal este curajos, devotat meseriei, pot să spun că nu a meritat toată experiența din casă și ceea ce i se întâmplă după ce părăsește locul și află cine era Femeia în Negru și de ce bântuia acel loc.Finalul este șocant, breathtaking.


NOTA: 10/10

Autor: Susan Hill
Titlu: Femeia în Negru
Editura: Leda
Recenzie: Claudiu

@Carti Alese

Comentarii

  1. Imediat dupa ce termin cele cateva zeci de carti pe care mi-am propus sa le citesc, promit ca o voi adauga prima pe lista mea.:) Buna recenzie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Finalul romanului mie chiar mi-a dat fiori, si acum ma mai gandesc uneori la povestea in sine, desi a trecut ceva de cand am citit cartea, dar chiar m-a impresionat si ingrozit in acelasi timp :)). Ce pot sa spun, cand am terminat de citit ultima pagina am inchis cartea si m-am uitat banuitor prin camera :))

    RăspundețiȘtergere
  3. O vai Doamne!! Cartea asta ma bantuie. Abia astept sa mi-o cumpar si eu si s-o citesc. Iar filmul il astept cu nerabdare!!

    RăspundețiȘtergere
  4. si filmul? ce ziceti de film? joaca daniel radcliffe...

    RăspundețiȘtergere
  5. O, chiar vai! Vreau neaparat sa o citesc. Imi place mult recenzia, foarte detaliata.

    RăspundețiȘtergere
  6. mey....dar filmul? a vazut cineva filmul?

    RăspundețiȘtergere
  7. @Mariana Filmul apare in S.U.A pe 3 Februarie, la noi pe 23 Martie (sper sa nu gresesc). Eu astept pana in aprilie (sper sa nu ma tenteze vreo varianta CAM de pe net) pentru ca vreau sa-l vad neaparat la cinema! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Filmul e cat de cat ok, dar ce-i drept, aveam asteptari mai mari de la el. sunt cateva scene in care sari de pe scaun, dar e si destul de plin de clisee...

    RăspundețiȘtergere
  9. Stiu c-am tot vazut-o prin librarii, insa cum ziceam nu prea ma dau in vant dupa filmele sau cartile horror. Adica ma cam sperie si inca vreau sa dorm linistita:)))

    RăspundețiȘtergere
  10. ioana alexandra5 martie 2012 la 20:36

    imi place recenzia, la fel si subiectul cartii. cred ca o sa o citesc si eu

    RăspundețiȘtergere
  11. e chiar asa de groaza cartea asta? poate o citesc si eu...

    RăspundețiȘtergere
  12. nu am auzit despre carte , dar am auzit despre film ... as vrea sa citesc cartea prima data si apoi filmul... sper sa merite...

    RăspundețiȘtergere
  13. povestea e interesanta.imi place citatul asta:știam o poveste, una adevărată, despre fenomene stranii și spirite malefice, despre teamă și confuzie, groază și tragedie.

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu o am..mai am 4 capitole si o termin ...!Esuperba:x

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi