Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

1/22/2012

Femeia în Negru de Susan Hill Recenzie

"Într-adevăr, știam o poveste, una adevărată, despre fenomene stranii și spirite malefice, despre teamă și confuzie, groază și tragedie. Dar nu era o poveste de spus pentru amuzament, la gura focului, în Ajunul Crăciunului."

Era rândul lui Arthur să spună o poveste cu fantome, era o tradiție de Crăciun, dar acesta refuză și pleacă din casă, lăsându-și soția (Esmé) și copiii singuri în casă. Știa o poveste, una cutremurătoare, o experiență reala, iar fiecare detaliu îl făcea să tresară. Arthur Kipps decide să așterne povestea lui pe hârtie.
Totul a început când a fost trimis de Domnul Bentley, la Mlaștinta Țiparului, o locație din preajma unui târgușor numit Crythin Gifford. Odată ajuns acolo trebuia să aștepte refluxul ca să treaca digul și să ajungă la adevarata destinație, Casa răposatei Doamne Alice Drablow, femeia decedase la vârsta de optzeci și șapte de ani. Arthur era trimis în calitate de avocat, trebuia să cerceteze documentele personale din casă. După o călătorie lungă cu trenul, acesta ajunge la Crythin Gifford, unde înnoptează la un hotel, iar a doua zi asistă la înmormântarea femeii. Era doar el și Domnul Jerome (agentul care se ocupa de proprietățile doamnei) la înmormântare, femeia nu avea rude sau prieteni. Arthur vede o femeie care privește de la o distanță ceremonia, o femeie cu fața zbârcită, îmbrăcată în negru, singura problema era că numai el a vazut-o, Jerome spune că n-a vazut pe nimeni. După incident, Arthur trece digul și ajunge la Casa din Mlaștina Țiparului, atmosfera de acolo, va fi una "deosebită"...


"Dar, când m-am întors, am mai aruncat o privire spre cimintir și am văzut-o iarăși  pe femeia cu fața trasă, care fusese la înmormântarea doamnei Drablow. Se afla la capătul cel mai îndepărtat, lângă una dintre puținele pietre funerare ce stăteau drept, și purta aceleași haine și bonetă, dar se pare că o ridicase de pe ochi astfel încât am putut să-i disting fața un pic mai clar."


Romanul  lui Susan Hill este un clasic victorian, pentru unii poate fi o poveste horror dar pentru mine este mai mult de atât. Sub tot suspansul și groaza este și acea latură superbă desprinsă din roman la sfârșit. Istoria casei, experiența lui Arthur Kipps este una de neuitat. Personajul principal este curajos, devotat meseriei, pot să spun că nu a meritat toată experiența din casă și ceea ce i se întâmplă după ce părăsește locul și află cine era Femeia în Negru și de ce bântuia acel loc.Finalul este șocant, breathtaking.


NOTA: 10/10

Autor: Susan Hill
Titlu: Femeia în Negru
Editura: Leda
Recenzie: Claudiu

@Carti Alese

15 comentarii:

 1. Imediat dupa ce termin cele cateva zeci de carti pe care mi-am propus sa le citesc, promit ca o voi adauga prima pe lista mea.:) Buna recenzie!

  RăspundețiȘtergere
 2. Finalul romanului mie chiar mi-a dat fiori, si acum ma mai gandesc uneori la povestea in sine, desi a trecut ceva de cand am citit cartea, dar chiar m-a impresionat si ingrozit in acelasi timp :)). Ce pot sa spun, cand am terminat de citit ultima pagina am inchis cartea si m-am uitat banuitor prin camera :))

  RăspundețiȘtergere
 3. O vai Doamne!! Cartea asta ma bantuie. Abia astept sa mi-o cumpar si eu si s-o citesc. Iar filmul il astept cu nerabdare!!

  RăspundețiȘtergere
 4. si filmul? ce ziceti de film? joaca daniel radcliffe...

  RăspundețiȘtergere
 5. O, chiar vai! Vreau neaparat sa o citesc. Imi place mult recenzia, foarte detaliata.

  RăspundețiȘtergere
 6. mey....dar filmul? a vazut cineva filmul?

  RăspundețiȘtergere
 7. @Mariana Filmul apare in S.U.A pe 3 Februarie, la noi pe 23 Martie (sper sa nu gresesc). Eu astept pana in aprilie (sper sa nu ma tenteze vreo varianta CAM de pe net) pentru ca vreau sa-l vad neaparat la cinema! :)

  RăspundețiȘtergere
 8. Filmul e cat de cat ok, dar ce-i drept, aveam asteptari mai mari de la el. sunt cateva scene in care sari de pe scaun, dar e si destul de plin de clisee...

  RăspundețiȘtergere
 9. Stiu c-am tot vazut-o prin librarii, insa cum ziceam nu prea ma dau in vant dupa filmele sau cartile horror. Adica ma cam sperie si inca vreau sa dorm linistita:)))

  RăspundețiȘtergere
 10. ioana alexandra5 martie 2012, 20:36

  imi place recenzia, la fel si subiectul cartii. cred ca o sa o citesc si eu

  RăspundețiȘtergere
 11. e chiar asa de groaza cartea asta? poate o citesc si eu...

  RăspundețiȘtergere
 12. nu am auzit despre carte , dar am auzit despre film ... as vrea sa citesc cartea prima data si apoi filmul... sper sa merite...

  RăspundețiȘtergere
 13. povestea e interesanta.imi place citatul asta:știam o poveste, una adevărată, despre fenomene stranii și spirite malefice, despre teamă și confuzie, groază și tragedie.

  RăspundețiȘtergere
 14. Eu o am..mai am 4 capitole si o termin ...!Esuperba:x

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate