Treceți la conținutul principal

Dubla constrangere de Chris Bohjalian


În Dublă constrângere, un thriller psihologic cu referinţe şi personaje din Marele Gatsby al lui F. Scott Fitzgerald, Chris Bohjalian, autorul unor bestselleruri incitante, populate de ceea ce San Francisco Chronicle numea „oameni obişnuiţi aflaţi în situaţii copleşitoare şi comportându-se cu graţie şi demnitate”, îşi poartă cititorul într-o călătorie tulburătoare prin mintea unei tinere obsedate să descopere un secret întunecat.
Laurel Estabrook lucrează într-un cămin pentru oameni fără adăpost din Burlington, statul Vermont, şi încearcă să-şi vindece cicatricele fizice şi mentale după un atac brutal petrecut cu şapte ani în urmă. După ce primeşte o cutie cu fotografii făcute de Bobbie Crocker, un rezident al adăpostului, recent decedat, devine bântuită de întrebări legate de ceea ce pare să fie o fotografie ce o reprezintă pe ea însăşi chiar în ziua atacului. Laurel urmăreşte viaţa lui Bobbie din copilăria petrecută în lumea celor bogaţi din Long Island – unde şi ea copilărise – până la adăpostul pentru oamenii străzii din Vermont. Să fie oare Bobbie fiul lui Tom şi al lui Daisy Buchanan, eroii lui Fitzgerald? Sora lui neagă totul, căci vreme de 70 de ani a încercat să apere reputaţia părinţilor săi. Oare bogaţii şi depravaţii părinţi ai lui Bobbie au creat acea „dublă constrângere” care l-a dus pe acesta la schizofrenie, transmiţând unui copil nedorit mesaje contradictorii de iubire şi ură?
Plecând de la această premisă, Chris Bohjalian juxtapune viaţa unei femei fragile, vulnerabile şi complicate, cu obsesia ei pentru viaţa unui vagabond, spunând o poveste într-o altă poveste, explorând iluziile şi maniile personajelor şi contopind ficţiunea cu realitatea într-o proză fluidă, un mister cu nenumărate răsturnări de situaţii, ce poartă cititorul către un sfârşit uluitor.Volumul este presărat cu fotografii alb-negru – reprezentând personaje care există sau au existat cândva –, ştergând astfel graniţa dintre fantastic şi real şi cufundând cititorul într-un soi de zonă crepusculară.
Într-o naraţiune de o imaginaţie extraordinară, ingeniozitate literară şi complexitate psihologică, Bohjalian combină suspansul unui thriller cu adâncimile emoţionale ale unei drame profund personale, vorbind despre compasiune, constrângere şi obsesie cu o voce originală, plină de înţelegere, sensibilitate şi înţelepciune.

Comentarii

  1. O carte care mi-a starnit interesul si curiozitatea...plina de dramatism si mister...sunt sigura ca merita sa fie citita.

    RăspundețiȘtergere
  2. M-a luat ptn ameteala de la coperta :)) dar este o carte foarte frumoasa, povestea este complexa si plina de mistere.

    RăspundețiȘtergere
  3. o carte interesanta.povestea este complexa si plina de mistere.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am vrut sa o cumpar,dar m-am razgandit si am cumparat altceva.Pana la urma,cred ca o voi lua-o si pe aceasta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am citit cartea si chiar mi-a placut mult. Finalul cartii a fost pe masura si foarte surpinzator.

    RăspundețiȘtergere
  6. am citit cartea si o recomand! mi-a placut foarte mult

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi