Mă dau în vînt după cumpărături de Sophie Kinsella Recenzie
Această carte a fost trimisă de librăria și anticariatul Târgul Cărții, un site de unde puteți găsi multe cărți în stare foarte bună și la prețuri decente. După ce-am văzut comedia „Confessions of a shopaholic” am vrut să citesc romanul, să văd de unde a pornit totul.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhC8lKJEBX-RmRCSrfeshzQCrq4kKLhtQNVJN5QUMNvEiK8GkJwjdgF-HjtGZNHxfgYbuvPLg4kuM_6gs7kc1yxjQfsq8R49Robs-VaT62PoDgkg96ziUK2IY9ixj6HyhKmbUCGLQ2Yeyk/s400/sophie-kinsella-ma-dau-in-vant-dupa-cumparaturi-8368375.jpg)
„OK, îmi spun cu hotărîre a doua zi. Toată chestia e să nu-mi ies din minți gândindu-mă cât de mult s-a întîmplat să cheltuiesc ieri. Ce-a fost a fos. Esenția e că de azi încep o viață nouă, de frugalitate.”
„Luni dimineață mă trezesc devreme, simțindu-mă destul de goală pe dinăuntru. Privirea îmi face un declic de-o secundă pe grămada de pungi de firmă nedesfăcute din colțul camerei, după care îmi îndrept repede ochii în altă parte. Știu că am cheltuit prea mult sîmbătă. Știu că n-ar fi trebuit să-mi cumpăr două perechi de cizme. Știu că n-ar fi trebuit să-mi cumpăr rochia violet. Cu totul. am cheltuit... De fapt, nu vreau să mă gîndesc la asta. Gîndește-te la altceva, repede, îmi ordon. La altceva, nu cotează la ce. Sînt pe deplin conștientă că în fundul minții mele, bubuind înfundat ca un sunet de tobă, stau pitite ororile gemele ale «Vinovăției›› și «Panicii››.”
Cu toate că romanul „Mă dau în vînt după cumpărături” este un „chick lit”, în spatele umorului se poate observa și latura problematică abordată de scriitoare. Sophie Kinsella a construit un personaj amuzant care suferă de o boală bazată pe manipulare, eroina fiind dependentă de cumpărături. Stratul de ironie este evident, pentru că personajul lucrează la o revistă financiară, ea având probleme cu administrarea banilor cheltuind peste limită. Aceasta ajunge să ducă o viață dublă, încercând să pară normală și fără datorii atunci când este la birou, acasă sau la diferite evenimente. Rebecca tratează cu dispreț bărbații din viața ei și nu se gândește la o adevărată relație, până într-un punct când face o greșeală.
Romanul ilustrează o oarecare dezumanizare, atunci când omul preferă să investească mai mult în lucruri, decât în oameni. Atunci când personajul încearcă să-și reducă din cheltuieli, aceasta tot găsește un prilej de a cumpăra sub pretextul că totul este o „investiție”. Cu fiecare vis spulberat, domnișoara Bloomwood ajunge spre sfârșit să găsească o scăpare. Ajunge să găsească putere și să demonstreze că poate mult mai mult. Romanul este unul memorabil pentru umor, ironie, dar și pentru cealaltă latură care demască modul în care băncile și magazinele manipulează oamenii.
În ceea ce privește finalul, la început mi s-a părut că am fost păcălit, dar apoi, analizând scenariul la care mă gândeam, mi se părea că totul s-ar fi stins mult mai ușor, pentru că aventurile Rebeccăi nu s-au terminat, încă. Comparând cu filmul, pot afima că romanul este diferit, iar atât cartea, cât și filmul pot fi savurate separat, pentru că deocamdată merg în două direcții diferite.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhC8lKJEBX-RmRCSrfeshzQCrq4kKLhtQNVJN5QUMNvEiK8GkJwjdgF-HjtGZNHxfgYbuvPLg4kuM_6gs7kc1yxjQfsq8R49Robs-VaT62PoDgkg96ziUK2IY9ixj6HyhKmbUCGLQ2Yeyk/s200/sophie-kinsella-ma-dau-in-vant-dupa-cumparaturi-8368375.jpg)
Titlu: Mă dau în vînt după cumpărătur
Autor: Sophie Kinsella
Ediură: Editura Polirom
Recenzie: Claudiu
Comentarii
Trimiteți un comentariu