Treceți la conținutul principal

Oscar si Tanti Roz de Eric Emmanuel Schmitt Recenzie

Această carte mi-a fost oferită de această librărie online, căreia îi mulțumesc mult. Puteți comanda cărți online, printre care și Oscar și Tanti Roz. Găsiți și o mulțime de cărți în limba engleză.

"Am încercat să le explic părinților mei ce-i viața, un cadou foarte tare. La început supraestimăm cadoul ăsta: credem c-am primit viața veșnică. După aceea îl subestimăm, ni se pare urât, prea scurt, mai c-am fi gata să-l aruncăm. În sfârșit, ne dăm seama că de fapt n-am primit-o cadou, ci doar de împrumut. Și atunci încercăm s-o merităm."

Spitalul este casa și locul de joacă al lui Oscar. Știe că este bolnav de cancer și că probabil va muri. Observă, chiar de la această vârstă fragedă condiția efemeră a omului, prin faptul că la el nu a funcționat tratamentul, dar la prietenii lui, care sunt pacienți și ei, da. Mințit de părinți și de doctor, doar Tanti Roz îi este de cele mai multe ori alături, ea fiind o femeie îmbrăcată în haine de asistentă/infirmieră. Aceasta îl sfătuiește să-i scrie lui Dumnezeu. Copilul începe să scrie, iar fiecare scrisoare devine din ce în ce mai emoționantă. Tot femeia îi spune că este o superstiție legată de ultimele douăsprezece zile ale anului, care sunt cruciale pentru noul an. În acest fel băiatul începe să trăiască aceste douăsprezece zile, ca și cum ar crește din ce în ce mai mare. Ajunge să creadă că este căsătorit și trece prin experiențe imaginate de el, specifice oamenilor mari, sperând că într-o bună zi o să ajungă și el să fie adolescent, să formeze un cuplu și să îmbătrânească fericit, lângă persoana iubită. Acesta speră la ziua de mâine și la dorințele pe care doar Dumnezeu le poate împlini...

"-Ce-ar fi să-i scrii lui Dumnezeu?
-A, nu, nu și tu, Tanti Roz!
-Nu și eu ce?
-Nu și tu! Credeam că nu ești mincinoasă.
-Dar nu te mint.
-Atunci de ce-l pomenești pe Dumnezeu? M-au păcălit deja cu Moș Crăciun. Ajunge!
-Oscar, nu-i nici o legătură între Dumnezeu și Moș Crăciun."

"Azi dimineață la ora 8 i-am spus lui Peggy Albăstrea c-o iubesc pe ea și numai pe ea și că nu-mi imaginez viața fără ea. A început să plângă, și mi-a mărturisit că i-am luat o piatra de pe inimă, pentru că și ea numai pe mine mă iubește și că n-ar mai găsi pe nimeni altcineva, mai ales, acum că e roz. 
Și să știi că-i ciudat, ne-am pus amândoi pe bocit, dar era foarte plăcut. Viața de cuplu e chiar mișto. Mai ales după cincizeci de ani, când ai trecut prin multe."

Superbă. Chiar dacă mulți vor judeca această carte după titlul pueril, veți avea o mare surpriză când veți citi cartea. Oscar și tanti roz este o carte cu un subiect delicat, trist și foarte emoționant. În acele puține pagini cât are acest roman epistolar (format din mici scrisori) se prezintă un subiect foarte interesant, plin de emoție. Boala văzută de personajul de doar zece ani este ceva unic și este un punct sensibil. Mi-a plăcut foarte mult cum a încercat să-și creeze zilele în ani, imaginându-și cum i-ar fi viața în ani și ani. Cancerul, un dușman al vieții, care ne rupe de cei apropiați și care răpește vieți mult prea devreme. Eric Emmanuel Schmitt a scris un roman excepțional; este a doua carte citită de mine din operele sale și asta cred că este preferata mea, până acum. Citiți acest roman când aveți ocazia, este scurt și plin de emoție. Îl recomand.

Nota: 10+/10
Titlu: Oscar și Tanti Roz
Autor: Eric Emmanuel Schmitt
Editura: Humanitas
Recenzie: Claudiu

@Carti Alese

Comentarii

  1. am tot auzit de carte si sunt curioasa cum e . am sa o iau si eu curand

    RăspundețiȘtergere
  2. eu e prima data cand aud de insa ma distreaza putin titlul:Ddar am so iau si eu ma facut curioasa:D

    RăspundețiȘtergere
  3. Demult nu ai mai prezentat o asemenea carte, un subiect atat de bulversant. Stiu de ce. Nu prea mai sunt carti din astea.O sa o citesc, cu siguranta.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pare dramatica si probabil ca asta imi place la ea...povestea este destul de bine structurata avand in vedere titlul amuzant ,dar actiunea trista. Mai facut curioasa daca copilul va muri...:-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu stiam exact de unde imi pare cunoscut autorul. A trebuit sa caut si am gasit motivul. Eric Emmanuel Schmitt este autorul cartii "Cea mai frumoasa carte din lume". Se pare ca autorul are un stil unic, tragic, care surprinzator ma atrage, desi nu am citit nici o carte de el...inca.

    Ps: Voiam sa te intreb daca ai citit Chemarea Ingerului de Guillaume Musso. Imi face cu ochiul de fiecare data cand intru pe blogul tau. Dar turnul Eiffel din fundal ma omoara. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da am citit-o vara trecută și mi-a plăcut. (: Am postat recenzia atunci.

      Ștergere
    2. si pe mine ma atrage chemarea ingerului. m-a cucerit tipa prin simplitatea ei si naturaletea de care da dovada in poza

      Ștergere
    3. Merci, Claudiu. Am cautat-o si am citit-o. Tot sta in dreapta mea de fiecare data cand scriu cate un comentariu si coperta e superba. As vrea sa pot sa citesc si cartea.

      Ștergere
    4. Multi poate vor fi dezamagiti că nu va fi chiar așa de siropoasă...dar na.

      Ștergere
    5. Eu una nu vreau siropoasa. Cu cat mai putin sirop, cu atat mai bine. :D

      Ștergere
    6. si eu la fel. dupa cum ai onservat si tu din schimbul de carti incerc sa scap de tot siropul din casa=))

      Ștergere
    7. :)) Cred ca am luat eu o felie de dulceata, dar parea cu tupeu personajul feminin asa ca am zis ca imi place. Poate nu ma insel.

      Ștergere
    8. sper sa iti placa. aia e printre putiinele pe care le am citit din colectie si i-as da 3.5 din 5

      Ștergere
    9. Eh, acceptabil. Poate mie imi place mai mult. :))

      Ștergere
    10. sper sa iti placa sincer si mie mi s-a parut draguta atunci

      Ștergere
    11. Nu prea citesc genul ala. O sa incerc si cine stie...
      Am un prost obicei de a-mi place ce altora nu le place.

      Ștergere
    12. cateodata te poate salva si scoate din anonimat acest obicei deci nu cred ca e chiar asa de prost

      Ștergere
  6. Superba recenzia. M-ai convins sa citesc cartea :X

    RăspundețiȘtergere
  7. Am citit si eu cartea! Mi-a placut farte multe, dar la sfarsit iti lasa un gust amar! E prea trista...

    RăspundețiȘtergere
  8. Mi-a placut la nebunie recenzia ta. :) Nu am citit cartea insa m-ai facut curios.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi