Treceți la conținutul principal

Marele Gatsby de F. Scott Fitzgerald Recenzie

"...atunci am ştiut că toată această nefirească dramă îşi găsise împlinirea."

Chiar dacă titlul face trimitere la unul din personajele cărţii, romanul nu îl prezintă doar pe acest personaj, ca fiind unul central. Într-un New York după Al Doilea Război Mondial, Nick Carraway este un nou venit în acest oraş. Şi-a închiriat o casă în West Egg şi o vizitează pe verişoara lui Daisy, care era măritată cu un domn Tom Buchanan. Pătruns în această junglă descoperă şi problemele locuitorilor, excesul de bani, dragoste şi alte lucruri ilegale. Tom pe lângă faptul că era un om cu pretenţii, era o persoană dificilă, îşi înşela şi soţia. Acesta îşi găseşte alinarea alături de Myrtle, amanta lui, care era şi ea măritată cu un mecanic, George Wilson. Expus acestor probleme Nick Carraway, naratorul acestui roman, descoperă că vecinul său din West Egg este un om foarte bogat, care dă petreceri fabuloase. Gatsby era o persoană cunoscută, o prezenţă misterioasă pentru că toată lumea se îndoia de mijloacele curate folosite de acesta pentru a deveni înstărit. Nick ajunge şi el să participe la una din petrecerile lui, după care aceştia devin mai apropiaţi, Gatsby pare interesat de Nick, pentru că era rudă cu Daisy, o veche iubire, neîmplinită.

"O asemenea formulă nu reprezintă de fapt o simplificare brutală - în fond viaţa pare că promite mult mai mult când o priveşti de la o singură fereastră."

Marele Gatsby este un roman care conturează New Yorkul în anul 1922. Îl puteţi numi un roman al iniţierii, al dragostei sau chiar al vieţii sociale urbane. Nick  Carraway are un singur lucru comun cu celelalte personaje importante din acest roman şi acela este dorinţa de a face parte dintr-o anumită categorie socială, de iniţiere în societate, de iniţiere prin iubire. Întreaga carte reprezintă un drum de iniţiere pentru Nick, chiar şi personajele precum Gatsby şi Tom. Daisy este tânăra influenţată de societate şi ia decizii negândite. La început mi-a plăcut personajul, dar spre final mi-am pierdut interesul. Gatsby este personajul meu preferat din această carte, pe lângă faptul că este un personaj misterios, pot spune că rămâne o figură legendară  în literatură. Este o persoană, pe care Nick o ia drept exemplu cât timp este un nou venit în oraş. Aparent, descrierea făcută de mine mai sus este una banală, dar tot ce se întâmplă după acele evenimente, mi-au plăcut foarte mult. Romanul a devenit din ce în ce mai imprevizibil, personajele sunt spulberate şi rămâne un semn de întrebare, pe care îl veţi afla singuri. Merită să te integrezi într-o astfel de lume sau oraşul New York nu este pentru oricine? Un roman clasic, superb, pe care vi-l recomand cu căldură.

Nota: 10/10
Titlu: Marele Gatsby
Autor: F. Scott Fitzgerald
Editura: Polirom
Recenzie: Claudiu

@Carti Alese

Comentarii

  1. Am vazut de curand trailerul filmului si nu m-a impresionat foarte mult. Cred ca mi-ar placea mai degraba sa citesc cartea. Cel putin recenzia ta m-a convins sa vreau sa o citesc. Si rusine sa imi fie ca nu am citit-o pana acum, doar ca nu sunt mare fan al anilor '20.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai de obicei cartea e mai buna decat filmul. din cauza asta prefer eu sa citesc intai cartea si abia apoi sa vad filmul

      Ștergere
    2. Sunt de acord :) Cartile intotdeauna sunt mai bune decat filmul, deoarece in film nu sunt detaliate toate intamplarile asa cum sunt in carti. Si in plus cartile iti si descriu gandurile personajelor.

      Ștergere
    3. Logica ca sunt mai bune cartile, cum ai zis si tu, sunt mult mai detaliate, dar cateodata, cand nu o dau in bara cu ecranizarea (cum au facut deja cu cateva filme), e placut sa iti vezi personajele pe ecran, chiar daca nu sunt jucate mereu de actorii pe care ii consideri tu perfecti.

      Ștergere
    4. da asa e in carti se transmit sentimentele si gandurile personajelor, autorii analizaeaza fiecare zambet al personajului si chiar daca o imagine face cat 1000 de cuvinte, parca tot cuvintele sunt mai bune

      Ștergere
    5. Probabil depinde de persoana. Cunosc pe cineva care era innebunit dupa Harry Potter (filmele), iar cand i-am sugerat cartile pentru ca sunt mai bune, raspunsul a fost: "La ce sa mai citesc si cartile, nu am vazut toate filmele?" :))

      Ștergere
    6. :)) Dar nu l-a deranjat sa citeasca Twilight.

      Ștergere
    7. harry potter e mai veche si poate a inteles ca e pt copii ceva?

      Ștergere
    8. Da, multi au impresia asta, si poate porni ca o serie pentru copii, dar e clar spre sfarsit ca deja nu mai este recomandata ca o astfel de lectura. Cel putin ultima parte are ceva mai multa violenta.

      Ștergere
  2. Am auzit de aceasta carte atat pe blogurile din afara cat si in tara, deci chiar cred ca ar trebui sa o citesc si sa-mi fac o parere proprie.

    RăspundețiȘtergere
  3. imi place copectia din care apartin. am citit acum de curand portretul lui dorian gray din top +10 si imi place sunt micute ocupa putin spatiu si traducerea e impecabila

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu mi-am luat Dorian Grey, editia Adevarul. Cum ti s-a parut?

      Ștergere
    2. mi-a placut, dar nu in mod deosebit. cartea trateaza problema cu care confruntam toti sau macar majoritatea: dorinta de a ramane vesnic tineri si frumosi. Dorian se confrunta si el cu aceasi problema, iar cand prietenul sau pictor, care il admira foarte mult, ii face un superb portret Dorian isi doreste ca portretul sa imbatraneasca si sa fie afectat de faptele sale care isi pun amprenta asupra aspectului, iar el sa ramana asa cum. Portretul se schimba din ce in cem ai mult, iar Dorian incepe sa pacatuiasca din ce in ce mai des, sa comita crime si sa faca fapte pe care nici nu credea ca le poate face.

      Ștergere
    3. O sa incerc si eu sa o citesc cat mai curand posibil. Nu e foarte mare, iar o prietena de-a mea vorbea cu atata entuziasm incat m-a molipsit si pe mine. As fi vrut sa ma uit si la film, dar vazui pe youtube doar niste faze, probabil partea in care el pacatuieste. :))

      Ștergere
    4. eu nu stiu cand o sa pun gherutele pe ea. mai are de asteptat

      Ștergere
  4. Cred ca este cu siguranta o carte care merita citita. Are si o coperta foarte interesanta.

    RăspundețiȘtergere
  5. Complicata povestea asta. O relatie mai mult decat incurcata, tinand cont ca si amanta era casatorita... Mi-a placut citatul cu fereastra si sunt total de acord. E mai bine cand privesti dintr-un singur punct (si acel punct sa fie doar al tau, fara influenta nimanui).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesanta actiune a cartii,mai rar vezi in alte carti.

      Ștergere
    2. da in general actiunea in stilul asta apare in carti clasice

      Ștergere
  6. Parca DiCaprio joaca rolul principal in film?? oricum carte este buna si spun asta si dupa recenzia ta,care este una foarte buna,dar si dupa coperta...se vede ca s-a lucrat mult la ea.Sper sa o citesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dap, El joaca si daca nu gresesc si Tobey Maguire. :)) Exista un mit care zice ca povestile clasice sunt mai bune. Probabil din cauza ca autorii scriau de placere.

      Ștergere
    2. adevarat ei nu tineau neaparat sa se imboateasca dovada fiind faptul ca multi au devenit celebri dupa moarte

      Ștergere
  7. Nu credeam ca o sa ajung sa imi placa cartea,sau ca o sa ajung sa mi-o doresc..dar...ai reusit:))Recenzia ta chiar m-a facut sa imi doresc cartea.Nu am auzit vorbindu-se despre cartea aceasta prea mult,bine pentru ca este si un clasic si nu prea se vorbeste atat de mult despre genul acesta de carti in ziua de azi,dar totusi m-ai convins ca merita,asa ca dupa ce termin ce citesc acum,poate ma voi apuca de Marele Gatsby.In orice caz este pe lista de asteptare.Multumim pentru recenzie!Chiar aveam nevoie de o recomandare in legatura cu cartile clasice!

    RăspundețiȘtergere
  8. am vazut si eu trailerul:D si chiar te atrage.cel putin pe mine.Iar ca joaca leonardo dicaprio atuce un plus acestui film.am de mult cartea pe raft si tot nam citito.insa cu acesta ocazie am so fac.inainte sa apara filmul:D

    RăspundețiȘtergere
  9. varianta cinematografica cu Robert Redford, da!

    RăspundețiȘtergere
  10. Mi-a placut mult cartea, am citit-o acum ceva timp. Abia astept sa vad filmul. Frumoasa recenzie, ca de obicei. :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi