Treceți la conținutul principal

Litera Stacojie de Nathaniel Hawthorne Recenzie

Litera stacojie nu este doar un roman de fictiune istorică, deoarece atitudinea naratorului nu este una pasivă, obiectivă, ci una mai degrabă simpatetică faţă de personajul feminin. Acţiunea este plasată pe ţărmul Statelor Unite, o ţară necoaptă pe atunci, unde libertatea şi revolta îşi găsise o nouă casă. În centrul romanului o avem pe Hester Prynne, o femeie acuzată de adulter și care este obligată să poarte litera A, pe piept, amintind tuturor că ea a ales să încalce obiceiurile morale. Hester este nevoită să se urce pe eșafod și să fie un antiexemplu pentru întreaga populație, care o arată cu degetul. Copilul ilegitim, care a fost rezultatul adulterului, este și el condamnat, dar cu toate acestea tânăra mamă, nu vede copilul ca pe o condamnare. Pearl, copila femeii, a venit pentru ea ca o binecuvântare. Acest impediment, această primejdie socială reprezintă un moment prielnic pentru soțul, care încearcă să se răzbune pe soția lui infidellă. Hester a ales să nu se cufunde în ceea ce dorește societatea și a ales să nu dezvăluie cine este tatăl fetiței. Anii trec, iar litera A încă rămâne o parte din Hester. Nathaniel Hawthorne ne prezintă ceea ce a fost și încă este, ne prezintă urmările libertății și cum judecata duce de multe ori la degradare.

„Și trebuie să spunem că litera aceea ardea atât de puternic pe pieptul lui Hester, încât probabil era mai mult adevăr în acele zvonuru decât e dispusă să admită neîncrederea noastră modernă.”

„Printr-un proces treptat și liniștit, ura seva transforma chiar în dragoste, dacă schimbarea nu va fi împiedicată de o nouă și continuă provocare a setimentului inițial de ostilitate.”

Romanul Litera Stacojie este o rescriere a istoriei din perspectiva unui ochi critic, cu adevărat moral, care conștientizează că judecata femeii este una nedreaptă. Narațiunea romanului este la persoana a III-a, dar nu avem de-a face cu un narator omniscient, ci cu unul critic, simpatetic față de personajul principal. Opoziții există între narator și personajele secundare ale romanului, în ceeea ce privește stigmatizarea femeii prin însemnarea cu litera adulterului. Este foarte interesant cum toți ne așteptăm ca scrierea istoriei să fie una obiectivă (când știm de fapt că nu este), iar în acest caz naratorul face o revizie a perspectivei, manifestând subiectivitate în relatarea evenimentelor. 
Tematica este destul de amplă pentru un roman relativ scurt. Temele principale ar fi reprezentarea femeii, religia, istoria, societatea și familia. O altă temă abordată ar fi și cea a iubirii, atât conjugale, cât și extraconjugale. Hawthorne ne dezvăluie sau ne reamintește faptul că religia și litertatea în general, pot cauza efecte dezastruoase asupra omului. Hester este considerată amorală și este denigrată de societate, iar semnul pe care trebuie să-l poarte reamintește persoanelor că trebuie să-și schimbe atitudinea față de ea. Întreaga povară este asumată de ea, lăsând ca bărbatul, cealaltă persoană care ar fi trebuit să fie purtătorul literei stacojii, să nu fie dezvăluit. Răzbunarea și judecata sunt alte două aspecte abordate în roman, subliniind încă o dată povara femeii. Hawthorne creează acest personaj feminin, care este copleșit, marcat social, dar care nu-și pierde instinctul de mamă, ajungând să se nască pentru a doua oară, să aibă un nou scop, după ce are un copil.
Conflictul se manifestă, atât între personajul principal și colectiv, cât și între ea și soțul care dorește să se răzbune. În ceea ce privește conflictul pshihologic, acesta este între dorință și ceea ce este considerat moral din punctul de vedere al societății și religiei.
Nathaniel Hawthorne construiește personaje, dar prin abordarea istorică și prin trasarea conturului personalității, eu consider că personajele sunt reprezentate într-un mod realist. Este trist, dar frumos prezentată problematica istorică, simbolurile folosite de scriitor, iar acea literă marcantă, dăinuie. Finalul este unul șocant, deoarece într-un fel conflictul nu este rezolvat și în acest fel, scriitorul anticipează că această problematică, într-o formă sau alta, va fi nerezolvată și în viitor. 


Nota: 10/10 Titlu: Litera stacojie 
Autor: Nathaniel Hawthorne
Editură: Editura Corint
Recenzie: Claudiu

 

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi