Litera Stacojie de Nathaniel Hawthorne Recenzie

Litera stacojie nu este doar un roman de fictiune istorică, deoarece atitudinea naratorului nu este una pasivă, obiectivă, ci una mai degrabă simpatetică faţă de personajul feminin. Acţiunea este plasată pe ţărmul Statelor Unite, o ţară necoaptă pe atunci, unde libertatea şi revolta îşi găsise o nouă casă. În centrul romanului o avem pe Hester Prynne, o femeie acuzată de adulter și care este obligată să poarte litera A, pe piept, amintind tuturor că ea a ales să încalce obiceiurile morale. Hester este nevoită să se urce pe eșafod și să fie un antiexemplu pentru întreaga populație, care o arată cu degetul. Copilul ilegitim, care a fost rezultatul adulterului, este și el condamnat, dar cu toate acestea tânăra mamă, nu vede copilul ca pe o condamnare. Pearl, copila femeii, a venit pentru ea ca o binecuvântare. Acest impediment, această primejdie socială reprezintă un moment prielnic pentru soțul, care încearcă să se răzbune pe soția lui infidellă. Hester a ales să nu se cufunde în ceea ce dorește societatea și a ales să nu dezvăluie cine este tatăl fetiței. Anii trec, iar litera A încă rămâne o parte din Hester. Nathaniel Hawthorne ne prezintă ceea ce a fost și încă este, ne prezintă urmările libertății și cum judecata duce de multe ori la degradare.

„Și trebuie să spunem că litera aceea ardea atât de puternic pe pieptul lui Hester, încât probabil era mai mult adevăr în acele zvonuru decât e dispusă să admită neîncrederea noastră modernă.”

„Printr-un proces treptat și liniștit, ura seva transforma chiar în dragoste, dacă schimbarea nu va fi împiedicată de o nouă și continuă provocare a setimentului inițial de ostilitate.”

Romanul Litera Stacojie este o rescriere a istoriei din perspectiva unui ochi critic, cu adevărat moral, care conștientizează că judecata femeii este una nedreaptă. Narațiunea romanului este la persoana a III-a, dar nu avem de-a face cu un narator omniscient, ci cu unul critic, simpatetic față de personajul principal. Opoziții există între narator și personajele secundare ale romanului, în ceeea ce privește stigmatizarea femeii prin însemnarea cu litera adulterului. Este foarte interesant cum toți ne așteptăm ca scrierea istoriei să fie una obiectivă (când știm de fapt că nu este), iar în acest caz naratorul face o revizie a perspectivei, manifestând subiectivitate în relatarea evenimentelor. 
Tematica este destul de amplă pentru un roman relativ scurt. Temele principale ar fi reprezentarea femeii, religia, istoria, societatea și familia. O altă temă abordată ar fi și cea a iubirii, atât conjugale, cât și extraconjugale. Hawthorne ne dezvăluie sau ne reamintește faptul că religia și litertatea în general, pot cauza efecte dezastruoase asupra omului. Hester este considerată amorală și este denigrată de societate, iar semnul pe care trebuie să-l poarte reamintește persoanelor că trebuie să-și schimbe atitudinea față de ea. Întreaga povară este asumată de ea, lăsând ca bărbatul, cealaltă persoană care ar fi trebuit să fie purtătorul literei stacojii, să nu fie dezvăluit. Răzbunarea și judecata sunt alte două aspecte abordate în roman, subliniind încă o dată povara femeii. Hawthorne creează acest personaj feminin, care este copleșit, marcat social, dar care nu-și pierde instinctul de mamă, ajungând să se nască pentru a doua oară, să aibă un nou scop, după ce are un copil.
Conflictul se manifestă, atât între personajul principal și colectiv, cât și între ea și soțul care dorește să se răzbune. În ceea ce privește conflictul pshihologic, acesta este între dorință și ceea ce este considerat moral din punctul de vedere al societății și religiei.
Nathaniel Hawthorne construiește personaje, dar prin abordarea istorică și prin trasarea conturului personalității, eu consider că personajele sunt reprezentate într-un mod realist. Este trist, dar frumos prezentată problematica istorică, simbolurile folosite de scriitor, iar acea literă marcantă, dăinuie. Finalul este unul șocant, deoarece într-un fel conflictul nu este rezolvat și în acest fel, scriitorul anticipează că această problematică, într-o formă sau alta, va fi nerezolvată și în viitor. 


Nota: 10/10 Titlu: Litera stacojie 
Autor: Nathaniel Hawthorne
Editură: Editura Corint
Recenzie: Claudiu

 

Comentarii

Trimiteți un comentariu