Domnul March de Geraldine Brooks -Editura Leda
21 octombrie 1861. March, un preot militar,tocmai a supravieţuit unei întâlniri cu moartea, în timp ce unitatea sa traversa râul Potomac şi a trecut prin scurta, dar îngrozitoarea bătălie de la Ball’s Bluff. Când însă îi scrie soţiei sale,el nu vorbeşte despre moartea şi distrugerea din jurul său,ci despre norii ce împodobesc cerul,despre dorul său de casă şi despre cele patru frumoase fiice ale sale. „N-am promis niciodată că voi scrie adevărul”,îşi linişteşte el conştiinţa.
Ajuns întâmplător pe moşia Clement,un loc minunat pe care îl cunoştea din tinereţe, descoperă că tot ceea ce fusese cândva frumos este acum pârjolit de război. Idealurile sale se prăbuşesc,dar March nu are de ales,trebuie să meargă înainte. Va înfrunta multe alte pericole,iar viaţa îi va fi pusă de nenumărate ori în primejdii de moarte… Va supravieţui groaznicelor încercări ale războiului,reuşind să se întoarcă la soţia sa şi la cele patru fiice ale lor?
***
Domnul March este nimeni altul decât failmosul personaj absent din clasicul roman american Micuţele doamne, de Louisa May Alcott. Inspirată de această carte a copilăriei, Geraldine Brooks scrie povestea unui bărbat care pleacă la război, lăsându-şi soţia şi fiicele să facă faţă singure vremurilor grele. De la vibrantul New England şi până la Sudul atât de fascinant înainte de război, March adaugă trăirile adulţilor la cele optimiste ale copiilor din romanul Louisei May Alcott.
O scriitură profundă,o poveste în totalitate originală,bogată în detalii din alte timpuri,March îi asigură lui Geraldine Brooks un loc printre marii autori de ficţiune istorică.
„Documentat cu o acribie istorică remarcabilă, Domnul March urmăreşte cu fidelitate spiritul originalului lui Alcott…. el îmbogăţeşte mai degrabă decât subsumează opera geamănă scrisă în 1868. Louisa May Alcott ar fi foarte fericită.” – The Economist
„Despre dragoste şi căsătorie, şi sacrificiile pe care le presupun acestea, despre puterea războiului asupra minţii şi inimii unui personaj memorabil!” – Sue Monk Kidd
„Brooks reuşeşte să zugrăvească nişte imagini obsesive ale Sudului distrus de război, şi mai ales ale plantaţiilor eliberate. Intensitatea scriiturii – ca rezultat al locului şi timpului acţiunii, dar şi al consecvenţei pe care o dovedeşte personajul principal în lupta sa de a deveni bărbatul care crede el că trebuie să fie – face din romanul Domnul March o lectură captivantă.” – The Denver Post
„Plină de inspiraţie… o poveste tulburătoare, profund emoţionantă, spusă cu empatie şi talent, cu o imaginaţie demnă de un poet.” – The Cleveland Plain Dealer
„O poveste fermecător construită, redată cu migală, despre războiul care spulberă idealuri, pune la îndoială certitudini morale, strecurând experienţe amare şi amintiri cumplite între soţ şi soţie.” – Los Angeles Times Book Review
***
Geraldine Brooks s-a născut în anul 1955 la Sydney, în Australia. A absolvit Universitatea din Sydney, şi a lucrat o vreme ca reporter, după care şi-a continuat studiile în Statele Unite ale Americii, cu un masterat în jurnalism la Universitatea Columbia, pe care l-a absolvit în 1983. În calitate de corespondentă a publicaţiei The Wall Street Journal, Geraldine Brooks a scris despre crizele din Orientul Mijlociu, Africa şi Balcani.
Împreună cu soţul ei, Tony Horwitz, cunoscut ziarist şi scriitor american, a primit în 1990 Premiul Hal Boyle pentru cea mai bună corespondenţă din străinătate, fiind astfel încununate relatările lor din zona de conflict a Golfului Persic.
În domeniul beletristic a debutat în 2001, cu romanul Year of Wonders, devenit imediat bestseller internaţional. În 2005 a publicat March (Domnul March) — inspirat de Micuţele doamne, de Louisa May Alcott — pentru care a primit, un an mai târziu, Premiul Pulitzer. People of the Book, apărut în 2008 şi publicat şi în limba română sub titlul Oamenii cărţii de Editura Leda în 2009, a fost distins, la rândul lui, cu mai multe premii literare. În 2011 a urmat un alt roman de succes Caleb’s Crossing.
Împreună cu soţul său şi cei doi fi i ai lor — Nathaniel şi Bizuayehu —, locuieşte în Martha’s Vineyard, Massachusetts, sau în celălalt cămin al lor, aflat în Sydney, Australia.
Eu sunt asa si asa in ceea ce priveste cartea asta
RăspundețiȘtergereCarte pare una care vrea sa impresioneze oarecum dar si sa descrie o parte mai urata a lumii.Nu stiu daca mi-o voi cumpara dar daca voi avea ocazia cred ca o voi citi.
RăspundețiȘtergerehmmm...nu prea imi plac romanele istorice. Sunt cam sceptica cu privire la ea .
RăspundețiȘtergere