Treceți la conținutul principal

Precomandă Zece lucruri pe care le-am făcut de Sarah Mlynowski -Editura Epica


Când tânărul pui se aruncă din cuib (sau e aruncat!) ca să zboare…
Cam aşa aş rezuma într-o propoziţie ceea ce se întâmplă cu April, personajul principal al acestei adorabile cărţi. Povestea – plină de întâmplări, amuzantă, cu răsturnări de situaţii şi suspans (nu neapărat unul de thriller) – are o profunzime pe care n-o bănuieşti la prima vedere, şi ne dezvăluie cum ajunge eroina noastră să se descurce, până la urmă, pe cont propriu în multe din problemele (mai mult sau mai puţin specifice vârstei) cu care se confruntă.

Pe scurt, subiectul e următorul: April, o fată de şaisprezece ani care stă cu tatăl ei şi cu mama vitregă (adevărata ei mamă fiind stabilită cu fratele mai micla Paris), reuşeşte printr-o minciună să evite mutarea din oraş, convingându-şi tatăl s-o lase să rămână pentru a-şi termina anul şcolar la prietena ei cea mai bună, Vi. Locuind singure (mama lui Vi este plecată pentru luni bune în turneu), fetele „îşi fac de cap”, încercând să-şi ducă viaţa aşa cum cred ele că e mai bine. În vertijul acesta este implicată mai multă lume, băieţi şi fete. Iar April trebuie să jongleze cu un triunghi amoros, să-şi rezolve singură problemele şi să accepte faptul că lumea ei, cu atâta grijă construită până atunci, s-ar putea nărui pur şi simplu… odată cu fiecare lucru pe care n-ar fi trebuit să-l facă.
La un nivel mai profund, dincolo de „nebuniile adolescenţei”, autoarea urmăreşte transformările prin care personajul aproape-desprins-de-copilărie devine aproape-adultul-care-va-fi. Şi aflăm cum, rând pe rând, miturile copilăriei – lumea ei sigură şi stabilă, familia fericită, căldura sufletească a propriului cămin, tatăl atotputernic şi care are soluţii pentru toate cele, mama zână bună care alină toate suferinţele, iubirea ideală (”fulgerul” în cazul de faţă) – au fost şi sunt spulberate, apoi renasc, transformate în urma unor experienţe mai mult sau mai puţin fericite, pentru a-i întregi personalitatea.

Toată această dinamică este excelent construită narativ, iar personajele au substanţă.

Şi îţi dai seama că, de fapt, este povestea unui „zbor” de maturizare, cu urcuşurile şi coborâşurile lui, implicând asumarea de riscuri, dar şi de responsabilităţi, iar la capătul lui lumea e iarăşi (dar altfel) frumoasă, şi iubirea ajunge să fie din nou „fulgerul care loveşte o singură dată într-un loc. Iar când loveşte, se cunoaşte…”


@Carti Alese

Comentarii

  1. Off topic. Te-am nominalizat la Blog of The Year 2012: http://bianca2b.wordpress.com/2012/12/20/nominalizare-blog-of-the-year-2012/ :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si un premiu: http://bianca2b.wordpress.com/2012/12/21/premiu-very-inspiring-blogger/

      Ștergere
  2. Multa lume este entuziasmata de cartea asta, dar e prima data cand aud de ea. :P Pare interesanta si imi place ca noua editura se ghideaza dupa principiul Leda: reducere pe site si transport gratuit la precomanda. Si ah, da, e foarte ieftina.

    RăspundețiȘtergere
  3. Presimt ca aceasta carte o sa aiba un succes foarte mare! >:) Doar din titlu " Zece lucruri pe care le-am făcu ( si probabil nu ar fi trebuit )" reiasa suspansul si drama. Sunt foarte curioasa asupra continutului! >:) Can't wait to read it!

    RăspundețiȘtergere
  4. Dupa cum ai descris-o pare o carte foarte buna.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ideea cartii mi se pare cunoscuta dintr-un film.oricum,ar fi de citit.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am citit-o in engleza acum cateva luni insa nu pot sa zic ca mi-a placut extrem de mult.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi