Precomandă Zece lucruri pe care le-am făcut de Sarah Mlynowski -Editura Epica
Când tânărul pui se aruncă din cuib (sau e aruncat!) ca să zboare…
Cam aşa aş rezuma într-o propoziţie ceea ce se întâmplă cu April, personajul principal al acestei adorabile cărţi. Povestea – plină de întâmplări, amuzantă, cu răsturnări de situaţii şi suspans (nu neapărat unul de thriller) – are o profunzime pe care n-o bănuieşti la prima vedere, şi ne dezvăluie cum ajunge eroina noastră să se descurce, până la urmă, pe cont propriu în multe din problemele (mai mult sau mai puţin specifice vârstei) cu care se confruntă.
Pe scurt, subiectul e următorul: April, o fată de şaisprezece ani care stă cu tatăl ei şi cu mama vitregă (adevărata ei mamă fiind stabilită cu fratele mai micla Paris), reuşeşte printr-o minciună să evite mutarea din oraş, convingându-şi tatăl s-o lase să rămână pentru a-şi termina anul şcolar la prietena ei cea mai bună, Vi. Locuind singure (mama lui Vi este plecată pentru luni bune în turneu), fetele „îşi fac de cap”, încercând să-şi ducă viaţa aşa cum cred ele că e mai bine. În vertijul acesta este implicată mai multă lume, băieţi şi fete. Iar April trebuie să jongleze cu un triunghi amoros, să-şi rezolve singură problemele şi să accepte faptul că lumea ei, cu atâta grijă construită până atunci, s-ar putea nărui pur şi simplu… odată cu fiecare lucru pe care n-ar fi trebuit să-l facă.
La un nivel mai profund, dincolo de „nebuniile adolescenţei”, autoarea urmăreşte transformările prin care personajul aproape-desprins-de-copilărie devine aproape-adultul-care-va-fi. Şi aflăm cum, rând pe rând, miturile copilăriei – lumea ei sigură şi stabilă, familia fericită, căldura sufletească a propriului cămin, tatăl atotputernic şi care are soluţii pentru toate cele, mama zână bună care alină toate suferinţele, iubirea ideală (”fulgerul” în cazul de faţă) – au fost şi sunt spulberate, apoi renasc, transformate în urma unor experienţe mai mult sau mai puţin fericite, pentru a-i întregi personalitatea.
Toată această dinamică este excelent construită narativ, iar personajele au substanţă.
Şi îţi dai seama că, de fapt, este povestea unui „zbor” de maturizare, cu urcuşurile şi coborâşurile lui, implicând asumarea de riscuri, dar şi de responsabilităţi, iar la capătul lui lumea e iarăşi (dar altfel) frumoasă, şi iubirea ajunge să fie din nou „fulgerul care loveşte o singură dată într-un loc. Iar când loveşte, se cunoaşte…”
Off topic. Te-am nominalizat la Blog of The Year 2012: http://bianca2b.wordpress.com/2012/12/20/nominalizare-blog-of-the-year-2012/ :)
RăspundețiȘtergereSi un premiu: http://bianca2b.wordpress.com/2012/12/21/premiu-very-inspiring-blogger/
ȘtergereMulta lume este entuziasmata de cartea asta, dar e prima data cand aud de ea. :P Pare interesanta si imi place ca noua editura se ghideaza dupa principiul Leda: reducere pe site si transport gratuit la precomanda. Si ah, da, e foarte ieftina.
RăspundețiȘtergerePresimt ca aceasta carte o sa aiba un succes foarte mare! >:) Doar din titlu " Zece lucruri pe care le-am făcu ( si probabil nu ar fi trebuit )" reiasa suspansul si drama. Sunt foarte curioasa asupra continutului! >:) Can't wait to read it!
RăspundețiȘtergereDupa cum ai descris-o pare o carte foarte buna.
RăspundețiȘtergereIdeea cartii mi se pare cunoscuta dintr-un film.oricum,ar fi de citit.
RăspundețiȘtergereAm citit-o in engleza acum cateva luni insa nu pot sa zic ca mi-a placut extrem de mult.
RăspundețiȘtergereSi eu care credeam ca e faina :| Acum am indoieli :-<
Ștergere