4/19/2012

Mitul Androginului (Mituri #1)

O nouă rubrică interesantă, cred eu și educativă :)

În BanchetulPlaton prezintă o explicație iubirii și formării acesteia. Aici cititorul află ”mitul androginului”, povestit de un personaj al lui Platon. După această legendă, la început trăiau pe pământ ființe androgine. Arătau ca doi oameni lipiți spate în spate: două femei, doi bărbați sau un bărbat și o femeie. Aceștia dețineau o putere foarte mare, puteau face aproape tot ce gândeau.
Zeii se tem de puterea aproape infinită a androginilor și, pentru a nu mai reprezenta o posibilă amenințare, îi despart. Separați însă, părțile nu mai fac nimic. Pe pământ domnește o letargie completă. Tot mai mulți mor de tristețe și dor.
Zeii, văzând că rămân fără supuși, caută o modalitate de a le da noilor oameni un motiv pentru a trăi. Astfel este creat Eros, cu scopul de a semăna iubire în lume. În acest fel oamenii iși petreceau viața căutându-și jumătatea. Cei norocoși care se găseau se contopeau formând ființa de odinioară.
De aici și zicala "Îmi caut" sau "mi-am găsit jumătatea"
Această idee este preluată și de scriitorul realist Liviu Rebreanu în romanul Adam și Eva, dar regăsiți Mitul androginului și în idilele lui Mihai Eminescu.
Androgin este un termen care provine din cuvintele grecești άνδρας (andras, adică om) și γυνή (gyné, adică femeie) și se referă la un amestec de caracteristici feminine și masculine, adică un hermafrodit.

Androginul a fost văzut de-a lungul timpului în mai multe feluri. Uneori era o ființă cu două părți, sau poate o zeitate. Alteori androginul era o idee ce reprezenta armonia sufletului înaintea încarnării sau a nașterii și organismul asexual după moartea fizică.

@Carti Alese

5 comentarii:

 1. Deci totul era perfect pana cand s-au gandit zeii ca ar fi o idee excelenta sa dea un scop suprem omului si anume de a-si caute tot restul vietii ceea ce le apartinea deja la inceputul existentei?
  Imi place mitiologia, sunt o gramada de povesti in care zeii dau peste cap armonia oamenilor. E ciudat ce fel s-a cautat explicarea anumitor greseli umane in legende prin care se da vina pe zei.
  Imi place noua rubrica, e foarte educativa si pot sa ma laud si eu azi ca am invatat ceva nou. Stiam termenul de androgin, dar nu m-am interesat niciodata sa aflu mai multe informatii.

  Ps: imi aminteste de cartile lui Giles.

  RăspundețiȘtergere
 2. Eu auzisem de cuvantul androgin, dar nu stiam ce inseamna(spre rusinea mea). Pentru mine mitologia este o stiinta extrem de compplicata deoarece sunt atatea zeitati si atatea conflicte intre ele, incat ametesti. Dupa parerea mea, zeii erau foarte capriciosi si si isi ideplineau orice dorinta atata timp cat era in beneficiul lor, astfel atribuindu-si inca o 'calitate': egoismul.

  RăspundețiȘtergere
 3. rubrica voastra e super tare si foarte inspirata, aproape toata lumea la ora actuala citeste sau vizioneaza seriale, filme, emisiuni despre creaturi unice si misterioase. Pacat ca nu am fost si noi ca oameni sau unii dintre noi inzestrati cu asemenea daruri....eu inca mai sper sa zbor de una singura, cu propriile mele aripi...nu cu avionul....ehe vise.

  RăspundețiȘtergere
 4. uou.. Rubrica aste este chiar interesanta! Nici nu stiam de aceste lucruri. Eu una nu mai auzisem pana acum de cuvantul "androgin". Multumesc mult pentru acest post si sper sa mai fie altele asemanatoare!

  RăspundețiȘtergere
 5. Chiar nu ştiam mitul în forma aceasta, mi se pare interesant. Mă tentează să citesc Adam şi Eva a lui Rebreanu să văd cum prezintă el mitul:-?

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate