Carabusul de aur si alte povestiri de Edgard Allan Poe -Editura Polirom

Cititorii vor regăsi în volum celebrele Cărăbușul de aurButoiul de AmontilladoPisica neagră, Îngropat de viuScrisoarea furată etc.
Traducere din limba engleza si note de Liviu Cotrau
Volumul Carabusul de aur și alte povestiri aduce la un loc câteva dintre capodoperele narative ale lui Edgar Allan Poe. Fie că eroul este frământat de o enigmă a cărei rezolvare va elucida misterul unei crime (Misterul lui Marie Roget), fie ca protagonistul e ținut cu sufletul la gură, pus să rezolve mesaje încifrate și încâlceli entomologice ca să afle taina unei comori (Carăbușul de aur), povestirile scriitorului american au de fapt în comun atenția pe care o acordă cititorului. Precum în Zona crepusculară, cititorul este cel care înfruntă pericole, care își creeaza propriile ieșiri din situații imposibile și care, până la urmă, are iluzia descoperirii tainei.
„Adevăratul înțeles al nuvelelor lui Poe constă nu în ceea ce își propun să relateze. Multe dintre ele sunt în mod declarativ vise; și, ca în cazul viselor, deși par absurde, efectul lor asupra emoțiilor noastre este unul cât se poate de serios. Chiar și cele care pretind că se înscriu în logica și precizia unor povestiri reale sunt tot vise. Pogorirea în maelstrom este o metafora a ororii în fața vârtejului moral de care, din câte știm din povestirile sale mai explicite, Poe avea, nu fără oarecare temei, o oarecare spaimă reala că va fi înghițit. Nimeni n-a înțeles mai bine ca Poe că, atât în fictiune, cit si in poezie, conteaza nu ceea ce spui, ci ceea ce-l faci pe cititor sa simta. Nimeni n-a inteles mai bine ca Poe ca ppina si cel mai profund adevar psihologic poate fi redat prin fantastic.” (Edmund Wilson)

@Carti Alese

Comentarii

  1. iubesc povestirile lui Edgard Allan Poe , sunt sumbre , misterioase si chiar te infioara cateodata...nice

    RăspundețiȘtergere
  2. Am tot auzit de Poe, insa pana acum n-am citit nimic. O sa vad daca imprumut ceva de la biblioteca sa vad daca-mi place.

    RăspundețiȘtergere
  3. primul scriitor suprarealist....cred. Si sumbru, foarte sumbru.

    RăspundețiȘtergere
  4. pana in momentul de fata n-am citit nimic de Edgar Allan Poe, dar daca scrie sumbru si misterios, este pe gustul meu:D asa ca o sa-l incerc

    RăspundețiȘtergere
  5. pe 27 aprilie se lanseaza pe ecrane The Raven al lu E.A. Poe

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu