Treceți la conținutul principal

Elixirul dragostei de Eric-Emmanuel Schmitt Recenzie

Puteți comanda romanul  de pe Librăria Online Libris. Găsiți multe cărți de beletristică și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul.

„În fiecare noapte avem impresia că suntem doi Robinsoni care împart aceeași insulă pustie. Ne îmbrățișăm conștienți că într-o zi pe linia orizontului va aluneca un vapor și ni se va propune să ne întoarcem în lumea normală.”


    Știi acel sentiment când citești prima pagină sau chiar prima frază dintr-un roman, și-ți dai seama că acea carte îți va plăcea la nebunie? Elixirul dragostei este unul din acele cazuri. Sunt deja la a treia carte a acestui autor și de fiecare dată am rămas surprins de stilul său și de profunzime. De data aceasta scriitorul ridică o întrebare, și anume ce cauzează iubirea, dragostea, de unde pleacă și ce declanșează acea apropiere față de partener? În Elixirul dragostei cele două personaje principale, Adam și Louise, trec printr-o perioadă de tranziție, amândoi încearcă să se stabiliezeze după ce relația lor s-a încheiat. Aflându-se acum la mare distanță, după despărțire, comunicarea lor este limitată, reușind să vorbească doar prin e-mailuri. Adam încearcă s-o convingă că ar fi bine să rămâne prieteni, doar că Louise nu poate să conceapă acest lucru. În timp ce citim fiecare scrisoare, mesaj, în parte, aflăm din ce în ce mai mult despre identitatea și istoria acestui cuplu. De la subiectul despărțirii se detașează, ajungându-se la discuții despre iubirea carnală, despre iubirea pură, dar și despre misterul în ceea ce privește procesul iubirii, de unde ar veni acel Elixir. Este vorba doar de instinct, atracție sexuală sau de atașament?

„Oi fi avut tu gustl absolutului, dar idealismul ăsta duce la nefericire. Exigențele tașe îți vor hrăni frustrarea. (...) Dacă ceea ce trăiești trebuie să fie perfect, exhaustiv și exclusiv în același timp, mai bine renunți să mai trăiești. Nici o relație nu se va ridica la nivelul aspirațiilor tale. Vei atince iubirea visată, niciodată iubirea adevărată.”

„Frumusețea primei iubiri vine din faptul că nu este bântuită de propriul sfârșit, te crezi într-un prezent etern și-i ignori epuizarea. După care, cadavrul primei iubiri le infectează pe următoarele.”


Instagram @claudiumihail
Am regăsit în cartea lui Eric-Emmanuel Schmitt o lectură scurtă, dar în același timp profundă. Întreg romanul este format din mesaje, scrisori electronice, care joacă rolul unor piese de puzzle. Este o reconstruire a istoriei unei iubiri și în același timp o poveste a degradării. Lectura este dinamică, structura atipică nu împiedică cititorul, ci redă o altfel de atmosferă, deoarece trebuie să deslușim motivul despărțirii celor două personaje. Adam și Louise pot fi personajele universale, sortite eșecului, dar care învață din ce în ce mai mult din greșelile
Am rămas surprins de teoria elixirului, pusă în relație cu ceea ce credea Sigmund Freud, dar și de paleta extinsă în ceea ce privește iubirea. Romanul expune toate etapele iubirii și analizează și ceea ce îngreunează o relație. Scris cu emoție, profunzime, Elixirul dragostei este o carte pe care o recomand romanticilor, dar și celor care chestionează toată această etapă a condiției umane, în care de dedicăm unei alte persoane. Am rămas impresionat de sensibilitatea fiecărei pagini și de câte ori m-am oprit la un paragraf, recitindu-l. Recomand acest roman la fel cum am recomandat și celelalte cărți citite de acest autor, și anume Oscar și Tanti Roz și Cea mai frumoasă carte din lume și alte povestiri.

Nota: 10+/10
Titlu: Elixirul dragostei
Autor: Eric Emmanuel Schmitt
Editura: Humanitas
Recenzie: Claudiu

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi