Scrisori de dragoste pentru cei plecați de Ava Dellaira Recenzie
Scrisori de dragoste pentru cei plecați este un roman dual, atât prin structurâ, cât și prin felul de a transmite informația, deoarece întâlnim atât momente ficționale, dar și momente din istorie, a persoanelor publice. Laurel este zbuciumată de moartea surorii ei mai mari May. Totul îi amintește de ea, iar mulți cred că va avea parte de aceeași soartă. Momentele de presiune și de comparație cu sora ei care acum nu mai e lângă ea, o face să-și dorească să fie imposibilă. Laurel remarcă faptul că viața după moartea lui May este diferită. Familia ei nu mai este unitară, pentru că mama ei a trebuit să-i părăsească, iar liceul pentru ea reprezintă o povară. Gândurile personajului iau formă, atunci când o profesoară propune ca temă realizarea unor scrisori, iar după această propunere Laurel nu se poate opri din scris. Aceasta scrie persoanelor care nu mai sunt, iar în viața și munca lor regăsește ceva ce se află și în situația ei. Laurel parcă se află în atemporal după tragedie, ceva o trage în jos atunci când încearcă să-și facă prieteni sau să inițieze o relație. Scrisorile o ajută să se descarce și pe parcurs aflăm că moartea surorii ei nu este singura sursă a depresiei.
„Uneori am vrea ca trupurile noastre să scoată mai bine în evidență lucrurile care ne dor, poveștile pe care le ascundem înăuntrul nostru.”
„Două orașe-am pierdut, orașe superbe. Să nu te mire,
regate-am pierdut, uu continent, și două râuri mărețe.
Le duc dorul, dar n-a fost nicio nenorocire.
- Chiar și cânt te-am pierdut pe tine (râsul ștrengar,
un gest
ce mi-e drag) am înțeles: să pierzi e-o artă ușor de învățat și în iubire,
deși poate să pară (și este! ici nu pot s-o scriu...) o nenorocire.”
(Poezia O artă de Elizabeth Bishop)
(Poezia O artă de Elizabeth Bishop)
„Sper că măcar unul dintre voi să mă audă. Pentru că lumea întreagă parcă s-a scufundat în tăcere. Mi-am dat seama că uneori sunt anumite momente care parcă rămân blocate în corpul nostru. Stau acolo, fixate sub piele, ca niște sâmburi de uimire, sau tristețe sau frică, iar tot restul pare să crească în jurul lor. Și dacă faci o mișcare greșită, dacă te prăbușești, unul din acești sâmburi poate să scape. Ți se dizolvă în sânge, sau poate încolți și se poate transforma într-un întreg copac. Câteodată, dacă unul din sâmburi scapă, toți ceilalți îl urmează.”
Romanul Scrisori de dragoste pentru cei plecați este unul modern, epistolar (structurat în întregime din scrisori), care oferă o perspectivă duală, pe de o parte perspectiva asupra vieții personajului feminin, iar pe cealaltă parte avem o perspectivă asupra unui artist diferit în fiecare scrisoare. Romanul iese în evidență prin structură, Laurel scriind scrisori lui Amy Winehouse, Kurt Cobain, Judy Garland, e.e.cummings, John Keats și alții. Acest lucru a adus o notă aparte romanului.
În ceea ce privește tematica notez depresia, anxietatea, familia, trauma și iubirea. Trauma are rădăcini multiple și pe parcurs aflăm care sunt toate acestea. De la bun început se creează acest sentiment al misterului și Laurel anulează momentul confesiunii. Se poate observa o destrămare a familiei după ce o verigă este smulsă și avem o imagine a familiei armonioase înainte de moartea lui May și o destrămare ce se realizează după plecarea mamei. Iubirea este abordată, dar nu a fost o prioritate în roman. Sky este cel care dorește s-o cunoască pe Laurel, dar nu pe acest lucru se bazează romanul, cât pe relația dintre cele două surori. Legătura surorilor este una strânsă care durează și după moarte, pentru Laurel May reprezenta un model și o ancoră, iar lipsa ei provoacă dezechilibrul.
Romanul poate fi comandat de pe site-ul editurii, Editura Trei.
Nota: 10/10
Titlu: Scrisori de dragoste pentru cei plecați
Autor: Ava Dellaira
Editura: Editura Trei
Recenzie: Claudiu
Titlu: Scrisori de dragoste pentru cei plecați
Autor: Ava Dellaira
Editura: Editura Trei
Recenzie: Claudiu
Am avut o mica retinere daca sa achizitionez aceasta carte si din pacate acum tind din ce in ce mai mult spre nu...multumesc pentru recenzie
RăspundețiȘtergerePare interesanta cartea dar faptul ca este formata din scrisori ma retine sa o iau.
RăspundețiȘtergereMultumesc de recomandare!
Scrisorile sunt adaptate, nu va ganditi ca este o scriisoare normala, exista multa naratiune, dialog in scrisoare, descriere. Caracterul de scrisoare e mai mult in introducere si in final. :) Nu va speriati de acest aspect, in fond nu se simte diferenta. Editura vă oferă posibilitatea să răsfoiți primele 20 și ceva de pagini aici și vă puteți lămuri. https://issuu.com/edituratrei/docs/scrisori_de_dragoste_pt_cei_plecati
Ștergeremultumesc pentru informati, chiar aveam ceva dubii in privinta acestei carti
ȘtergereO recenzie destul de buna.. faptul ca acest roman este structurat pe scrisori nu impedica cititorul sa patrunda in actiune si in sentimentele personajului principal. Pentru iubitorii romanului "Jurnalul unui adolescent timid", " Scrisori de dragoste pentru cei plecati" va parea, de asemenea, o capodopera. Frumos,sincer si induiosator- nu veti regreta timpul acordat acestei carti. Multumim pentru recenzie!
RăspundețiȘtergereVă mulțumim pentru apreciere și pentru că sunteți de acord cu noi în privința structurii romanului! :)
Ștergere