Chemarea cucului de Robert Galbraith (pseudonimul lui J.K.Rowling) Recenzie


"Căci în fiecare nenorocire,
cel mai nefericit dintre nefericiți
este cel care a fost fericit."
 (Boethus, De Consolatione Philosophiae)


     Începutul romanului este intrigant, introduce cititorul într-o atmosferă tragică și ne face să ne întrebăm ce a cauzat acest lucru? Lula Landry era un supermodel faimos în Regatul Unit și era mereu vânată de paparazzi, fiecare gest sau suspiciune ajungea pe prima pagină a ziarelor. Era o zi friguroasă, se așternuse zăpada, când această fată superbă cu o viață dulce-amară cădea de la balconul apartamentului. Trupul ei lipsit de viață zăcea pe asfaltul rece, în timp ce fotografii imortalizau fiecare moment. Verdictul poliției a fost că Lula s-a sinucis, cu toate că mulți nu erau de aceeași părere. Cazul a fost închis, dar trei luni mai târziu detectivul particular Strike investighează moartea tinerei, când fratele supermodelului îl plătește să facă acest lucru.
     Cormoran Strike a fost luat prin surprindere de John Bristow intră în biroul lui și îi propune să investigheze moartea surorii lui Lula Landry. Strike era un detectiv particular trecut prin viață, cu o viață nu chiar strălucită, iar acest caz putea fi singura lui salvare. Împreună cu noua lui secretară Robin, Strike investighează fiecare amănunt din viața tinerei  faimoase, astfel încât să descopere cine ar fi împins-o de la balcon și de ce. Strike era și el oarecum spetic în privința morții ei, pentru că în jurul Lulei se învârteau foarte mulți oameni începând de la șoferi, prieteni până la designeri. Principalul suspect era iubitul ei problematic, Evan Duffield, dar care avea un alibi solid. Lucrurile se complică atunci când Strike află despre posibilul martor, care se afla în aceeași clădire cu victima; acesta susține că nu era singură în apartament. Investigarea morții acestei fete n-a fost una simplă pentru că sub acea frumusețe oarbă a supermodelului, se afla un suflet chinuit de fantomele trecutului și de viciile faimei.
      Frumos scris, cu personaje memorabile, Chemarea cucului este o lectură de neuitat, singura întrebare ar fi dacă sunteți pregătiți pentru final...?

"Ziua de lucru terminată, ferestrele puburilor erau calde și semănau cu niște nestemate, străzile zumzăiau de viață, iar permanența neostenită a clădirilor îmbătrânite ale orașului, îmblânzită de iluminatul stradal, devenea liniștitoare într-un mod straniu. Am văzut o mulțime ca tine, păreau ele să murmure alinător, în timp ce mergea șchiopătând pe Oxford Street, cărând un pat de campanie ambalat într-o cutie. Șapte milioane de inimi băteau în proximitatea imediată în acest oraș vechi și zbuciumat, multe dintre ele fiind, la urma urmelor, cuprinse de dureri mai mari decât a lui. Mergând ostenit pe lângă prăvăliile la ora închiderii, cu cerul de deasupra preschimbându-se în indigo, Strike găsea consolare în vastitate și anonimat."

"...pătrundea și dispărea din fiecare vis, splendidă, dojenitoare și bântuită."

     Chemarea cucului este romanul ținut secret al faimoasei J. K. Rowling, care a apărut în 2013 sub pseudonimul Robert Galbraith. Romanul a avut parte de critici pozitive și vânzări modeste, până când s-a aflat că acest roman polițist a fost scris de fapt de scriitoarea care ne-a adus faimoasa serie Harry Potter. Chiar dacă Rowling a renunțat la fantasy, la vrăjitori,  a scris un roman cu o doză bună de suspans și a reușit să creeze personaje noi de care te poți atașa ușor. Personajele plasate în Londra sunt de diferite categorii, avem acele personaje cu o viață decentă, altele cu o viață fără limită, și din toți aceștia se presupune că se află un criminal. Lula nu este vie pe tot parcursul romanului, pentru că moartea ei declanșează intriga romanului, dar acest lucru nu m-a făcut să nu mă atașez de ea. Am vrut să știu cine a reușit s-o împingă de la balcon și ce a determinat criminalul să finalizeze acest act. În timp ce citeam despre personajul ei mi-am imaginat o tânără care deținea o frumusețe atât exterioară, cât și interioară, doar că partea interioară a fost de multe ori atacată din diverse părți. Dacă v-ați întrebat "de ce a ales autorea titlul Chemarea cucului?" vă pot spune că se referă la victimă pentru că Lula mai era alintată și Cuckoo de un faimos prieten, iar chemarea face trimitere la moartea ei. 
       Strike este un personaj fascinant, de care te atașezi ușor. Îi urmărești fiecare mișcare și ești martor la eforturile lui atât intelectuale, psihice, cât și fizice. Înainte să preia acest caz nu era decât un bărbat cu probleme acasă, un detectiv aparent de doi bani cu datorii. Am admirat că a dat dovadă de profesionalism și nu s-a lăsat dominat de problemele personale. Robin este o tânără dornică să ajute la rezolvarea misterului, cu toate că la început o putem cataloga drept o fătucă proaspăt logodită, Robin dă dovadă de proptitudine, seriozitate. 
Mi-a plăcut cum totul a decurs de la început până la sfârșit. Detaliile despre viața tulburătoare a Lulei m-au intrigat și-mi aveam și eu proprii suspecți. Încă o dată reiau faptul că deschiderea romanului este făcută cu ajutorul unei imagini misterioase, o posibilă sinucidere sau crimă înconjurată de faimă, bani și multe blițuri. J. K. Rowling a dovedit că are talent și a scris de data această o operă de ficțiune, un roman polițist memorabil atât prin stil cât și prin personajele create. Nu ratați unul din cele mai bune romane apărute în anul 2013. Puteți comanda romanul de la Editura Trei, care s-a asigurat ca unul din cele mai discutate romane din 2013 să ajungă atât de repede în țărișoara noastră!


Nota: 10/10
Titlu: Chemarea cucului
Autor: Robert Galbraith
Editura: Trei
Recenzie: Claudiu

Comentarii

  1. am citit-o si eu de curand si am vorbit despre ea :D mie mi-a placut la nebunie de Robin, cred ca e personajul meu preferat :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-a plăcut mult! Și da, Robin este un personaj interesant! Aștept volumul 2! :)

      Ștergere

Trimiteți un comentariu