Viitorul nostru de Jay Asher si Carolyn Mackler Recenzie

Viitorul nostru este povestea a doi prieteni care au fost de nedespărțiți...cândva. Josh și Emma au fost buni prieteni până într-un punct când relația lor de prietenie a devenit ciudată, iar Josh a fost respins. Le este greu amândurora pentru că sunt vecini și se duc la aceeași școală și este imposibil să nu se vadă măcar o dată pe zi. Lucrurile se complică atunci când Josh primește un CD-ROM de la America Online și i-l dă Emmei, care a primit un nou calculator. Pe atunci, în anul 1996 internetul era o noutate chiar și pentru americani, dar când instalează respectivul CD aceștia găsesc o pagină pe care scrie FACEBOOK. Acest lucru ar fi imposibil! Așa cum eu și majoritatea știu, rețeaua de socializare n-a apărut decât în secolul XXI. Atât Emma, cât și Josh descoperă profilurile lor de Facebook cu cincisprezece ani în viitor; își privesc la propriu viitorul prin intermediul pozelor, a stărilor postate și a studiilor urmate. Își dau seama că orice decizie luată actual în 1996 le poate schimba viitorul. După descoperirea platformei de socializare, amândoi trec prin momente dificile pentru că viitorul nu este cel la care s-ar fi așteptat, iar timpul trece.

"-Cum o poți numi dragoste, dacă te-a rănit așa de tare?
-A fost dragoste, pentru că a meritat."

"-Dar mi-ar plăcea să știu -spun și mă aplec mai mult- ce anume va schimba situația asta. Îi simt răsuflarea pe buze când șoptim amândoi:

-Sper că totul."

Autorul care ne-a adus controversatul roman Cele treisprezece motive, vine de data aceasta cu un nou roman contemporan despre adolescență, viitor și iubire. Vă anunț că de data aceasta se renunță la tragedie pentru că Jay Asher are o altă viziune, direcție despre viața lui Josh și a Emmei, dar se respectă tiparul romanului său anterior. Am observat că au fost persoane care s-au plâns de faptul că ideea de călătorie virtuală în timp nu a fost exploatată cum trebuie, dar eu sunt de părere că ambii scriitori nu au vrut o poveste S.F., ci un roman despre adolescență și cum lucrurile mărunte pot afecta viitorul. Chiar m-am bucurat că nu a dat în ridicol romanul și a fost o lectură relaxantă. Dacă excludem întorsătura luată despre călătoria în viitor, romanul este unul contemporan, simplu despre adolescență. Structura romanului este modernă, avem parte de cele două perspective subiective a celor două personaje. 
Viitorul nostru n-a vrut să fie un roman modern cu încă o răsturnare de situație, ci o lecție de viață despre iubire, prietenie și fapte. Oricât vrem să ne schimbăm nu putem să uităm de anumite persoane sau să ne prefacem că am trecut peste un moment și am uitat. Așa viața celor două personaje este discutată și intră în declin de la bun început, până ce în final totul revine la un echilibru. Oricât vrem să schimbăm viitorul, oricâte planuri ne-am face tot nu putem să anticipăm orice lucru. Sunt unele lucruri care trebuie lăsate să plutească de la sine... 

Nota: 9.5/10
Autor: Jay Asher și Carolyn Mackler
Titlu: Viitorul nostru
Editura: Leda
Recenzie: Claudiu



Comentarii

  1. Mi-a placut la nebunie Cele treisprezece motive, stilul autorului este atat de usor de urmat si relaxant. Multumim pentru recenzie, chiar eram curioasa ce parere ai despre carte. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi doresc demult sa citesc aceasta carte, fiindca Cele Treisprezece motive a fost foarte bine scrisa. Si citatele alese de tine mi-au starnit curioziatea. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vă mulțumesc foarte mult pentru aprecieri! Cele 13 motive ramâne o carte memorabilă.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu