Tot ce nu ți-am spus de Celeste NG Recenzie

Puteți comanda Tot ce nu ți-am spus de pe site-ul Editurii Litera sau de pe Librăria Online Libris.


     Cu ajutorul romanului Tot ce nu ți-am spus, pătrundem încă o dată în acea zonă sensibilă, de disconfort, atunci când vine vorba de o disfuncționalitate internă a familiei. Lydia este moartă, ei nu știu asta, iar noi cititorii pătrundem în viața fiecărui membru a familiei să aflăm ce se află dincolo de misterul care înconjoară moartea adolescentei.

       Romanul te copleșește și ca orice cititor după finalizarea lecturii, ajungi să ai un moment de tăcere în care digeri întreaga informație. La mine nu s-a terminat tocmai aici asimilarea, pentru că urma să și scriu o recenzie, acest lucru fiind o greutate atunci când romanul are o altă consistență și ți-e frică să nu distorsionezi mesajul transmis. Cred că acest lucru o pățesc majoritatea bloggerilor de cărți, atunci când le place foarte mult un roman și trebuie să se gândească bine la ce trebuie să scrie.
 Mie așa mi s-a întâmplat, atunci când am intrat în universul acestui roman, a cărui acțiune se petrece în cea de-a doua jumătate a secolului XX. Lydia face parte dintr-o familie orientală, formată din păriții ei Marylin și James și frații săi Hanna și Nath. Situația de criză apare atunci când Lydia moare și întreaga familie încearcă să găsească verdictul final, doar că acest lucru nu este singura criză a familiei Lee. Naratorul ne poartă în jurul fiecărui personaj și aflăm tot ce nu s-a spus, până la moartea Lydiei, rezolvând în final și misterul inițial.


Citate din Tot ce nu ți-am spus de Celeste NG:

,,Înainte de acel moment nu realizase cât de fragilă era fericirea, cum, dacă nu aveai grijă, riscai s-o lovești și s-o sfărâmi.”

,,Dar nu știa cum să explice tot ce se întâmplase, cum se schimbase totul într-o singură zi, cum o persoană pe care o iubea atât de mult putuse să fie acolo într-un anumit moment și apoi, o clipă mai târziu, să... dispară.”

Romanul este unul actual, naratorul omniscient ajunge să oscileze din trecut, spre prezent, ceea ce se întâmpla înainte de apariția misterului și cele întâmplate după apariția acestuia. Ajungem să aflăm toate experiențele și greuntățile fiecărui personaj, pentru că pornim din exteriorul miezului, spre interior. 
Celeste îmbină tema familiei cu cea socială, deoarece în perioada aceea familiile de asiatici erau văzute altfel.  Există o lipsă de respect continuă a presei, care exploatează suferința familiei. Incursiunile în trecut sunt detaliate și pline de trăiri, fiecare capitol îți oferă o altă atmosferă, pentru că Lydia reprezenta o ancoră pentru familie, doar că ea rămâne o enigmă pentru familia ei.
Pe parcursul romanului se investichează dacă adolescenta a fost ucisă sau a fost o sinucidere. Ca cititor și investigator, ajungem să dăm verdictul mult prea devreme, iar la final avem răsturnare de situație. Se pune foarte mare accent pe judecată deoarece atât personajele din roman judecă alte personaje, cât și cititorul. Finalul te copleșește, adevărul purifică și ne conduce spre katharsis, deoarece aflăm ce a făcut Lydia la lac și cum și-a găsit sfârșitul. Sunt de părere că puțini s-ar fi gândit la un asemenea final, după ce  toată istoria familiei a fost prezentată. 
Dacă v-a plăcut această carte sau doriți să citiți alte cărți cu subiecte asemănătoare, vă recomand Cele treisprezece motive și Toate acele locuri minunate.

Nota: 9.5/10
Titlu: Tot ce nu ți-am spus
Autor: Celeste NG
Editura: Editura Litera
Recenzie: Claudiu


 

Comentarii

  1. Am tot vazut cartea pe internet dar, sincer, nu prea ma atragea. Acum cititnd prezentarea ta imi dau seama ca m-am inselat :)
    Mersi pentru recomandare :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Înseamnă că nu fac recenzii degeaba :). Mulțumesc pentru apreciere!

      Ștergere
  2. Superba recenzie! Am vrut sa comand cartea si stateam in dubiu daca merita. Lectura placuta in continuare si multumesc pentru recenzia care vine ca o mare recomandare a cartii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Superba recenzie! Am vrut sa comand cartea si stateam in dubiu daca merita. Lectura placuta in continuare si multumesc pentru recenzia care vine ca o mare recomandare a cartii.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu