Treceți la conținutul principal

Mitul Calaretului fara cap (Mituri #2)

În folclorul celtic
Irlandezul dullahan sau dulachán ("omul negru") este o zână fără cape, de obicei călărește un cal negru și își cară capul sub braț ( sau îl ridică pentru a vedea la distanțe mari)
Când "omul negru" se oprește din călărit, moare cineva. Călărețul strigă un nume iar în acel moment acea persoană moare. 
Cea mai răspândită poveste scoțiană despre călărețul fără cap, se referă la un bărbat pe nume Ewen, care a fost decapitat în timpul unei batălii  de la Glen Cainnir. Pentru că acesta nu a fost numit căpitan în timpul luptei, calul și Ewen bântuie acel loc.

În folclorul german

În Legendele germane ale Fraților Grimm, în două povești se vorbește despre un călăreț fără cap.
O poveste este plasată în estul Germaniei și este vorba despre o femeie care într-o dimineață de duminică se duce în pădure ca să adune ghinde. În locul numit "Lost Waters", ea aude un cum sună un corn de vânătoare. Când aude iar acel sunet, se întoarce și vede un bărbat fără cap cu o haină gri, stând pe un cal gri.
În altă poveste, plasată în Brunswick, un călăreț fără cap numit "vânătorul sălbatic", care cântă din corn. Este un semnal, care îi avertizează pe vânători să nu călărească a doua zi, pentru că o să se întâmple un accident


Versiunea americană.

Este reprezentată de un film reușit, regizat de Tim Burton și actorul principal este Johnny Depp. Filmul este Sleepy Hallow.

Sper că nu v-am îngrozit prea tare cu aceste informații "cultivate". :))

@Carti Alese

Comentarii

  1. Sincer mitul din folclorul celtic îmi era cunoscut, cred că îmi place şi cel mai mult, mi se pare mai nu ştiu probabil mai interesant. Ideea unui călăreţ fără cap care anunţa moartea a existat la mai multe popoare şi s-a folosit în mai multe filme şi evident desene animate :))
    Cea din folclorul german, a doua e mai ok, cea care anunţă n accident, e mai aproape de versiunea celtică zic eu, deşi nu foarte, dar tot anunţă un accident, deşi nu strigă un nume. Fraţii Grimm mereu au avut poveşti interesante, ce pot spune.
    Sleepy Hallow e un film ok, totuşi mi-a plăcut ideea cu mormântul prin care intra călăreţul.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-a luat ceva timp, am cautat trailer si intr-un final mi-am dat seama ca am vazut filmul. Nu imi amintesc sa fi vazut totusi foarte multe filme, sau povesti in seriale care sa implice mitul calaretului fara cap.
    Sa stii ca ma speria povestea cand eram mai mica :P. Acum am devenit imuna.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nici nu m-as fi gandit vro data ca acest mit e german, credeam ca tine de Anglia si chestile cu regele Arthur.
    Pentru mine e la fel de socan ca faptul ca mitul morti, ilustraza sub forma unui chelete cu gluba si coasa este unul ungar.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acum am inteles dece li se spune copiilor despre "omul negru" pentru ai speria. Nu stiam sigur daca exista o legenda sau este doar inventat. Chiar imi place aceasta rubrica!

    RăspundețiȘtergere
  5. am auzit multe despre acesta legenda, una care cu siguranta va dainui

    RăspundețiȘtergere
  6. M-am uitat azi la filmul'Sleepy Hollow'si este super il recomand

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi