Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

5/03/2012

Mitul Calaretului fara cap (Mituri #2)

În folclorul celtic
Irlandezul dullahan sau dulachán ("omul negru") este o zână fără cape, de obicei călărește un cal negru și își cară capul sub braț ( sau îl ridică pentru a vedea la distanțe mari)
Când "omul negru" se oprește din călărit, moare cineva. Călărețul strigă un nume iar în acel moment acea persoană moare. 
Cea mai răspândită poveste scoțiană despre călărețul fără cap, se referă la un bărbat pe nume Ewen, care a fost decapitat în timpul unei batălii  de la Glen Cainnir. Pentru că acesta nu a fost numit căpitan în timpul luptei, calul și Ewen bântuie acel loc.

În folclorul german

În Legendele germane ale Fraților Grimm, în două povești se vorbește despre un călăreț fără cap.
O poveste este plasată în estul Germaniei și este vorba despre o femeie care într-o dimineață de duminică se duce în pădure ca să adune ghinde. În locul numit "Lost Waters", ea aude un cum sună un corn de vânătoare. Când aude iar acel sunet, se întoarce și vede un bărbat fără cap cu o haină gri, stând pe un cal gri.
În altă poveste, plasată în Brunswick, un călăreț fără cap numit "vânătorul sălbatic", care cântă din corn. Este un semnal, care îi avertizează pe vânători să nu călărească a doua zi, pentru că o să se întâmple un accident


Versiunea americană.

Este reprezentată de un film reușit, regizat de Tim Burton și actorul principal este Johnny Depp. Filmul este Sleepy Hallow.

Sper că nu v-am îngrozit prea tare cu aceste informații "cultivate". :))

@Carti Alese

8 comentarii:

 1. Sincer mitul din folclorul celtic îmi era cunoscut, cred că îmi place şi cel mai mult, mi se pare mai nu ştiu probabil mai interesant. Ideea unui călăreţ fără cap care anunţa moartea a existat la mai multe popoare şi s-a folosit în mai multe filme şi evident desene animate :))
  Cea din folclorul german, a doua e mai ok, cea care anunţă n accident, e mai aproape de versiunea celtică zic eu, deşi nu foarte, dar tot anunţă un accident, deşi nu strigă un nume. Fraţii Grimm mereu au avut poveşti interesante, ce pot spune.
  Sleepy Hallow e un film ok, totuşi mi-a plăcut ideea cu mormântul prin care intra călăreţul.

  RăspundețiȘtergere
 2. Mi-a luat ceva timp, am cautat trailer si intr-un final mi-am dat seama ca am vazut filmul. Nu imi amintesc sa fi vazut totusi foarte multe filme, sau povesti in seriale care sa implice mitul calaretului fara cap.
  Sa stii ca ma speria povestea cand eram mai mica :P. Acum am devenit imuna.

  RăspundețiȘtergere
 3. Nici nu m-as fi gandit vro data ca acest mit e german, credeam ca tine de Anglia si chestile cu regele Arthur.
  Pentru mine e la fel de socan ca faptul ca mitul morti, ilustraza sub forma unui chelete cu gluba si coasa este unul ungar.

  RăspundețiȘtergere
 4. Răspunsuri
  1. sunt de acord cu tine ;))
   e foarte reușit filmul

   Ștergere
 5. Acum am inteles dece li se spune copiilor despre "omul negru" pentru ai speria. Nu stiam sigur daca exista o legenda sau este doar inventat. Chiar imi place aceasta rubrica!

  RăspundețiȘtergere
 6. am auzit multe despre acesta legenda, una care cu siguranta va dainui

  RăspundețiȘtergere
 7. M-am uitat azi la filmul'Sleepy Hollow'si este super il recomand

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate