Treceți la conținutul principal

TOP 10 CĂRȚI: Favoritele Agathei Christie


Vă prezint un top 10 cărți ale Agathei Christie, propus de ea însăși. Uitasem de acest top propus de „Regina Crimei“ și l-am redescoperit recent aici și m-am gândit că în pană de idei în cazul următoarei lecturi din acest gen, cuiva i-ar fi de folos. Eu mi-am propus să citesc cel puțin patru cărți din acest top până la finalul anului 2020. Șase din cele zece titlul se pot comanda la Editura Litera, iar celelalte patru au apărut la Editura Rao.


  1. „Zece negri mititei” este romanul meu favorit și până în momentul de față nu a fost întrecut de niciun alt thriller sau roman polițist.  Zece străini sunt atrași de un misterios U.N. Owen, într-o casă de pe o insulă izolată, din apropierea Devonului. „Nouă...“ În timpul cinei, un mesaj înregistrat îi acuză pe fiecare în parte de câte o crimă, iar în final, în aceeași seară, unul dintre oaspeți moare. „Opt...“ Rupți de lume din cauza unei furtuni violente și urmăriți de versurile unei vechi poezii pentru copii, care număra descrescător de la zece la zero, oaspeții lui U.N. Owen încep, unul câte unul, să moară. „Șapte...“ Care dintre ei este criminalul? Oare va supraviețui cineva? (rezumat preluat de la Editura Litera)                                
  2. „Asasinarea lui Roger Ackroyd” - Într-un sătuc englezesc liniștit, doamna Ferrars, despre care se bârfește că și-ar fi omorât soțul, moare la rândul său, în împrejurări neelucidate. Sinucidere sau otrăvire? Într-o ultimă scrisoare adresată presupusului ei iubit, Roger Ackroyd, ea îi dezvăluia că a fost victima unui înspăimântător șantaj. Atunci când este descoperit și cadavrul lui, nu este loc de îndoială: acesta a fost ucis. Dar de ce? O anchetă foarte dificilă pentru Hercule Poirot, care află că toată lumea – familie, servitori, vecini – pare să fi avut motiv să îl asasineze pe bogatul domn Ackroyd. Din fericire, Poirot are un asistent. Doctorul Sheppard îl însoțește în anchetele sale și consemnează toate detaliile acestora. Unul dintre cele mai neașteptate și surprinzătoate finaluri din toată opera Agathei Christie. (rezumat preluat de la Editura Litera)
  3. „O crimă anunțată” - Locuitorii din Chipping Cleghorn sunt socati de anuntul aparut in gazeta locala in care se spune sec: „Este anuntata o crima care va avea loc vineri, 29 octombrie, la ora 18.30, la Little Paddocks.“ E oare o gluma copilareasca? O invitatie la o petrecere-surpriza? Sau o farsa menita sa o ingrozeasca pe Letitia Blacklock, proprietara de la Little Paddock? La ora stabilita, prietenii Letitiei, adunati la resedinata acesteia, constata ca anuntul nu a fost o simpla gluma caci luminile se sting si are loc, intr-adevar, o crima... iar Miss Marple nu poate sa reziste tentatiei de a face propria investigatie, prin propriile metode. (rezumat preluat de la Editura Rao)
  4. Crima din Orient Express” - Un afacerist american găsit mort într-un compartiment închis pe dinăuntru din luxosul Orient Express, douăsprezece lovituri de cuțit și doisprezece călători, toți suspecți. De data aceasta însă, victima a cărei moarte o investighează Hercule Poirot nu mai este deloc nevinovată. Pe parcursul anchetei sale, detectivul belgian va descoperi ce consecințe tragice a avut un celebru caz de răpire și ucidere a unui copil asupra familiei acestuia și a altor apropiați. Iar în cele din urmă, va trebui să răspundă la o întrebare cu care nu s-a mai confruntat: Poate fi crima justificabilă? (rezumat preluat de la Editura Litera)
  5. „13 probleme”Cativa prieteni s-au adunat la unul dintre ei acasa pentru a petrece o seara placuta. Fiecare oaspete povesteste imprejurarile in care s-a petrecut o crima, ceilalti trebuind sa ghiceasca cine sunt faptasii. Desigur, Miss Marple este singura care rezolva corect toate aceste mistere. Este volumul in care batrana domnisoara apare pentru prima data intr-o carte semnata Agatha Christie si este unul dintre preferatele autoarei. (rezumat preluat de la Editura Rao)
  6. „Către zero” - Lady Tressilian, o doamna in varsta, nevoita sa stea mai mult in pat si lipsita de simtul umorului, invita, pentru doua saptamani, cativa oaspeti la resedinta Gull's Point de pe litoral, la sfarsitul verii. Jucatorul de tenis Nevile Strange, protejatul sotului decedat al lui Lady Tressilian, este mustrat de aceasta cand le aduce sub acelasi acoperis pe actuala sa sotie, Kay, precum si pe fosta, Audrey, creand o situatie jenanta. Lucrurile iau o intorsatura neasteptata atunci cand Lady Tressilian este ucisa, iar ofiterul de politie Battle, care isi petrecea vacanta in casa nepotului sau, inspectorul James Leach, descopera o increngatura complicata de indicii si inselaciuni. (rezumat preluat de la Editura Rao)
  7. „Noapte nesfârșită” - Atrăgător, extrem de inteligent, dar cu totul lipsit de mijloace financiare, tânărul Michael Rogers visează la o viață mai bună și la o casă magnifică, în care să trăiască împreună cu femeia iubită. Iar când o cunoaște pe Ellie, o fabulos de bogată moștenitoare americană, visul lui devine realitate. Însă Michael ignoră avertismentele unei bătrâne țigănci privitoare la un blestem ce planează asupra locurilor, și, curând, răul începe să se strecoare în paradis...(rezumat preluat de la Editura Litera)
  8. „Casa strâmbă” - Pentru un observator intamplator, familia Leonides parea cat se poate de fericita si unita. Cu toate acestea, odata cu asasinarea lui Aristide Leonides, seful familiei, legaturile dintre membrii supravietuitori se dovedesc la fel de subrede ca uriasul conac in care locuiesc. In urma crimei, atmosfera claustrofobica a casei sporeste suspiciunile fiecarei rude, pana cand aparenta de familie iubitoare este spulberata de tristete, suferinta si secrete bine ascunse.  (rezumat preluat de la Editura Litera)
  9. „Vinovat fără vină” - In timp ce executa pedeapsa pentru uciderea mamei sale - o crima pe care nu a comis-o, dupa cum sustine el -, Jacko Argyle moare de pneumonie in inchisoare. Doi ani mai tarziu, un barbat care suferise o amnezie isi face aparitia pe neasteptate si confirma alibiul lui Jacko. Se pare ca tanarul era de fapt nevinovat... iar adevaratul ucigasul face parte din familie. Suspiciunea cade acum pe fiecare dintre ei... (rezumat preluat de la Editura Litera)
  10. „Mâna ascunsă” - Insotit de sora sa, Jerry Burton soseste in linistitul orasel Lymstock ca sa-si ofere o binemeritata odihna, asteptandu-se la jumatate de an de liniste si de plictiseala. Dar intr-un orasel in care barfa se ridica la rang de adevar, banuielile se raspandesc precum veninul, iar glumele nevinovate pot lua o turnura mortala. In Lymstock incep sa apara si crimele - si e de datoria lui Miss Marple sa-l descopere pe vinovat. (rezumat preluat de la Editura Rao)


 

Comentarii

  1. Intotdeauna mi s-au parut mai bune cartile Agathei in comparatie cu ecranizarile, chiar si cele celebre. Nu imi dau seama de ce, dar desi sunt un fan filme/seriale anumite carti castiga intotdeauna.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi