Treceți la conținutul principal

Înainte să te cunosc de Jojo Moyes Recenzie

  


       Înainte să te cunosc este povestea Louisei și a lui William, două persoane care la prima vedere nu ar avea nimic în comun, dar după o primă întâlnire aceștia vor realiza că judecata sau prima impresie n-ar trebui să fie luată în vedere vreodată. Înainte să se cunoască (am vrut să folosesc titlul, haha) amândoi încercau să-și găsească drumul: Louisa încerca să-și găsească un nou loc de muncă, iar Will urma aceeași rutină chinuitoare. 
   
Louisa știa că sursa ei de venit era vitală pentru familia ei și de acceea nu conta domeniul noii sale activități. Nu mai îngrijize o persoană cu dizabilități înainte, iar Will nu răspundea zâmbetului ei și nu credea că o ceașcă bună de ceai ar rezolva orice supărare. Atunci când intra într-o încăpere Louisa își făcea simțită mereu prezența, dar el, prefera să fie lăsat singur în scaunul lui cu rotile și să nu răspundă în vreun fel comunicării cu noua lui îngrijitoare. La început Louisa număra zilele până la încheierea contractului de șase luni și chiar se gândea să renunțe, dar de fiecare dată când avea vreun astfel de gând ajungea să se răzgândească, amintindu-și că familia ei avea prioritate. 
Zilele trec, iar Louisa începe să înțeleagă de ce contractul este de șase luni, află ce ascunde Will și părinții lui, iar ea se simte vinovată și răspunzătoare pentru ceea ce ar urma pe viitor.


„Pentru prima oară în viaţă am încercat să nu mă gândesc la viitor. Am încercat doar să trăiesc, să las, pur şi simplu, senzaţiile acelei seri să mă străbată.”


     Simt că romanul scriitoarei Jojo Moyes a adus ceva nou și nu doar un alt roman de dragoste. Înainte să te cunosc nu este doar un roman de dragoste, este un roman care prezintă limitele individului atunci când este limitat fizic și mutilat social. Louisa este între două lumi, dintr-o anumită perspectivă ea face parte dintr-o familie tradițională cu prejudecăți, în care este foarte important să ajuți, iar pe cealaltă parte o avem pe Louisa, o prezență feminină care îl acceptă pe Will așa cum e și încearcă să lase ceva în urma ei și să îl facă să treacă peste barierile cu care se confruntă. După părerea mea romanul este mai mult despre viața socială, familie, dezvoltarea individului, prietenie și apoi despre iubire.
Pentru Louisa, întâlnirea cu Will a fost crucială, deoarece a făcut-o să realizeze că a uitat să respire și să își urmeze. După ce a început să afle din ce în ce mai mult despre situația „pacientului” ei, aceasta a început să realizeze că nu este fericită în propria ei relație, iar familia ei i-a acaparat tot timpul. Will începe să-i valorifice cu timpul potențialul Louisei și încep să clădească o relație de prietenie.
Cartea o surprinde pe Louisa în mai multe stadii: familia, relația ei cu Patrick și dezvoltarea personalității. Will o va ajuta să realizeze ce o face nefericită și să se redescopere.
Am fost surprins să aflu pe parcurs că nu Will a fost (mic spoiler în față) cel care conducea acea motocicletă, ci a fost persoana accidentată în prolog. 
Dacă ar fi să răspundem întrebării, „ce înseamnă dragoste adevărată?”, atunci romanul acesta ar fi răspunsul. Will a fost părăsit, după accident și acest lucru nu a fost conform standardelor viitoarei lui soții. Acesta a fost doar primul lucru care l-a început să îl descurajeze. Mi-a plăcut foarte mult că scriitoarea n-a forțat nota și nu a romanțat toată povestea, dar dacă am fi să luăm toate cele întâmplate în carte, aș spune că această carte merită citită și din acest unghi al temei iubirii. Mie mi-a plăcut foarte mult aspectul social al cărții, pentru că a prezentat realitatea, cu ce se înfruntă zilnic o persoană cu dizabilități și că există o inevitabilă repulsie față de persoanele care nu sunt în acceași situație. Nu pot să uit faptul că există și un umor.
Înainte să te cunosc prezintă ce se întâmmplă în culisele vieții, atunci când nu există nicio mână întinsă din partea întregii societăți. Peste viața lui Will s-a năpustit o cicatrice de care este greu de trecut cu vederea. 

Nota:9.5/10
Titlu: Înainte să te cunosc
Autor: Jojo Moyes
Editura: Editura Litera
Recenzie: Claudiu





 

Comentarii

  1. Intentionam sa ma apuc de citit cartea insa citind recenzia ta, am devenit chiar nerabdatoare! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit cartea si mi-a placut foarte mult. Sunt de acord cu tine: este o poveste despre viata, in general, si apoi despre iubire. Personajele au fost bine creionate iar realitatea bine prezentata. Tema abordata - sinuciderea asistata - este prezentata scurt si la obiect astfel ca cititorul isi poate forma singur o parere.
    Personal nu l-am judecat pe Will pentru decizia luata iar Lou este o femeie puternica chiar daca prima impresie este alta :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi