Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

9/02/2016

Înainte să te cunosc de Jojo Moyes Recenzie

  


       Înainte să te cunosc este povestea Louisei și a lui William, două persoane care la prima vedere nu ar avea nimic în comun, dar după o primă întâlnire aceștia vor realiza că judecata sau prima impresie n-ar trebui să fie luată în vedere vreodată. Înainte să se cunoască (am vrut să folosesc titlul, haha) amândoi încercau să-și găsească drumul: Louisa încerca să-și găsească un nou loc de muncă, iar Will urma aceeași rutină chinuitoare. 
   
Louisa știa că sursa ei de venit era vitală pentru familia ei și de acceea nu conta domeniul noii sale activități. Nu mai îngrijize o persoană cu dizabilități înainte, iar Will nu răspundea zâmbetului ei și nu credea că o ceașcă bună de ceai ar rezolva orice supărare. Atunci când intra într-o încăpere Louisa își făcea simțită mereu prezența, dar el, prefera să fie lăsat singur în scaunul lui cu rotile și să nu răspundă în vreun fel comunicării cu noua lui îngrijitoare. La început Louisa număra zilele până la încheierea contractului de șase luni și chiar se gândea să renunțe, dar de fiecare dată când avea vreun astfel de gând ajungea să se răzgândească, amintindu-și că familia ei avea prioritate. 
Zilele trec, iar Louisa începe să înțeleagă de ce contractul este de șase luni, află ce ascunde Will și părinții lui, iar ea se simte vinovată și răspunzătoare pentru ceea ce ar urma pe viitor.


„Pentru prima oară în viaţă am încercat să nu mă gândesc la viitor. Am încercat doar să trăiesc, să las, pur şi simplu, senzaţiile acelei seri să mă străbată.”


     Simt că romanul scriitoarei Jojo Moyes a adus ceva nou și nu doar un alt roman de dragoste. Înainte să te cunosc nu este doar un roman de dragoste, este un roman care prezintă limitele individului atunci când este limitat fizic și mutilat social. Louisa este între două lumi, dintr-o anumită perspectivă ea face parte dintr-o familie tradițională cu prejudecăți, în care este foarte important să ajuți, iar pe cealaltă parte o avem pe Louisa, o prezență feminină care îl acceptă pe Will așa cum e și încearcă să lase ceva în urma ei și să îl facă să treacă peste barierile cu care se confruntă. După părerea mea romanul este mai mult despre viața socială, familie, dezvoltarea individului, prietenie și apoi despre iubire.
Pentru Louisa, întâlnirea cu Will a fost crucială, deoarece a făcut-o să realizeze că a uitat să respire și să își urmeze. După ce a început să afle din ce în ce mai mult despre situația „pacientului” ei, aceasta a început să realizeze că nu este fericită în propria ei relație, iar familia ei i-a acaparat tot timpul. Will începe să-i valorifice cu timpul potențialul Louisei și încep să clădească o relație de prietenie.
Cartea o surprinde pe Louisa în mai multe stadii: familia, relația ei cu Patrick și dezvoltarea personalității. Will o va ajuta să realizeze ce o face nefericită și să se redescopere.
Am fost surprins să aflu pe parcurs că nu Will a fost (mic spoiler în față) cel care conducea acea motocicletă, ci a fost persoana accidentată în prolog. 
Dacă ar fi să răspundem întrebării, „ce înseamnă dragoste adevărată?”, atunci romanul acesta ar fi răspunsul. Will a fost părăsit, după accident și acest lucru nu a fost conform standardelor viitoarei lui soții. Acesta a fost doar primul lucru care l-a început să îl descurajeze. Mi-a plăcut foarte mult că scriitoarea n-a forțat nota și nu a romanțat toată povestea, dar dacă am fi să luăm toate cele întâmplate în carte, aș spune că această carte merită citită și din acest unghi al temei iubirii. Mie mi-a plăcut foarte mult aspectul social al cărții, pentru că a prezentat realitatea, cu ce se înfruntă zilnic o persoană cu dizabilități și că există o inevitabilă repulsie față de persoanele care nu sunt în acceași situație. Nu pot să uit faptul că există și un umor.
Înainte să te cunosc prezintă ce se întâmmplă în culisele vieții, atunci când nu există nicio mână întinsă din partea întregii societăți. Peste viața lui Will s-a năpustit o cicatrice de care este greu de trecut cu vederea. 

Nota:9.5/10
Titlu: Înainte să te cunosc
Autor: Jojo Moyes
Editura: Editura Litera
Recenzie: Claudiu

 

4 comentarii:

  1. Intentionam sa ma apuc de citit cartea insa citind recenzia ta, am devenit chiar nerabdatoare! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit cartea si mi-a placut foarte mult. Sunt de acord cu tine: este o poveste despre viata, in general, si apoi despre iubire. Personajele au fost bine creionate iar realitatea bine prezentata. Tema abordata - sinuciderea asistata - este prezentata scurt si la obiect astfel ca cititorul isi poate forma singur o parere.
    Personal nu l-am judecat pe Will pentru decizia luata iar Lou este o femeie puternica chiar daca prima impresie este alta :)

    RăspundețiȘtergere

Persoane interesate