Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

6/11/2012

Captiv in labirint de James Dashner -Editura Litera


Captiv în labirint e primul volum dintr-o trilogie antiutopică situată de James Dashner într-un viitor neclar, rezultat al unui dezastru planetar. Volumul urmează toate regulile literaturii distopiene: situarea acţiunii în viitor,  prezenţa unei forme de opresiune socială, conformarea la anumite reguli cu excepţia unui personaj care încearca sa iasă din ordinea stabilită, o supraveghere constantă din partea unei puteri exterioare, memoria individuală înlocuită sau ştearsă.


Personajul principal, Thomas, se trezeşte într-un loc necunoscut numit Glade, amnezic şi înfricoşat, alături de alţi băieţi – toţi adolescenţi - aflaţi în aceeaşi situaţie. Aici descoperă, rând pe rand, că noua sa casă e de fapt un labirint uriaş, cu ziduri de piatră care se mişcă in timpul noptii, făcând rezolvarea sa aproape imposibilă; că în labirint se ascund nişte monştri-roboti – Dureroşii - care îi atacă şi îi determină să treacă printr-o Transformare
dureroasă; că sunt forţaţi să locuiască în Glade de către nişte Creatori despre care nu-şi amintesc nimic.Thomas şi tovarăşii săi, alături de Teresa - singura fată din întregul grup - trebuie să rezolve labirintul şi să găsească drumul spre casă cu orice preţ.

@Carti Alese

8 comentarii:

 1. Stai să văd dacă am înţeles bine, copii ăştea sunt oarecum propulsaţi în viitor? Sau el nu ştie de fapt de unde vine şi toţi se află în aceiaşi situaţie şi încearcă să scape de acolo cât mai repede. Şi dacă nu reuşesc să plece o să sufere o transformare. Interesant chiar:-? Deşi aduce a ceva, nu mai ştiu exact a ce:-? Oricum sună ok descrierea, deşi aş prefera să se publice cărţi mai captivante de atât sunt aşa de multe în afară şi nu sunt traduse decât o aprte din ele la noi.

  RăspundețiȘtergere
 2. suna destul de bine;imi place ca e vorba de un baiat,ca personaj principal si ca e vorba de literatura distopica:)

  RăspundețiȘtergere
 3. @Ştefana Alexandra e a doua varianta("el nu ştie de fapt de unde vine...").:D Seria este foarte cunoscuta in afara si este destul de captivanta. Daca ti-a placut trilogia "Jocurile Foamei" cred ca iti va placea si aceasta trilogie. Eu am citit prima carte si mi-a placut.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am adorat trilogia Jocurile Foamei :)) Nu ştiu din descriere nu mă prinde, dar cartea poate cine ştie, o să-mi placă.-?

   Ștergere

Persoane interesate