Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

5/10/2012

CUPA CARTILOR - Etapa 1 - Runda 9 - ...si la sfarsit a mai ramas COSMARUL VS Cantec de gheata si foc


...și la sfârșit a mai ramas COȘMARUL de Oliviu Crâznic
 
Numar volume:1
An apariție: 2010

Editura: VREMEA  

Prezentării acestei cărţi i se potriveşte un citat chiar din ea:  
„… omul e învăţat să tragă concluzii din informaţiile pe care le are. În vreme ce adevărul se află, de cele mai multe ori, în informaţiile care lipsesc…”
Coşmarul este o carte scrisă cu şi din pasiune. Asta e evident la fiecare rând.
Este o carte documentată. S-a născut dintr-o asiduă căutare prin documentele ce stau să se sfărâme sub greutatea timpului. Autorul s-a inspirat din scriptele evului întunecat care menţionează fenomene considerate ciudate atunci şi care au rămas neexplicate în prezent deşi, nu-i aşa, se presupune că am evoluat cumva. Citind cartea, veţi descoperi că suntem frământaţi şi atraşi deopotrivă de aceleaşi temeri, de aceleaşi speranţe ca şi aceia care au trăit cu sute de ani înaintea noastră.
Povestea este o combinaţie extraordinară de supranatural şi normal, întuneric şi lumină, bine şi rău. Fire de istorie reală sunt inserate cu har în această broderie dându-i valoare.
Personajele, introduse treptat şi din ce în ce mai multe, au propria istorie care le va determina în final rolul în coşmar. Sunt oameni normali pe care îi separă şi unesc ranguri şi valori sociale, ranguri şi valori umane. Manipulate de forţe necunoscute, unele reuşesc să se comporte exemplar până la capăt, iar altele vor deveni prada propriilor slăbiciuni. Toate personajele însă evoluează (sau involuează), toate se transformă sub presiunea evenimentelor. Locul fiecăruia odată stabilit va fi schimbat cum nici nu te aştepţi. Veţi îndrăgi multe dintre aceste personaje şi veţi recunoaşte că soarta care le-a fost dată este cea mai onorabilă pentru ei, după fapta şi inima lor.
Veţi tremura alături de personaje, veţi spera alături de ei. Veţi crede că aţi rezolvat odată cu ei misterul şi veţi urla de deznădejde împreună cu ei.
Într-o lume din ce în ce mai întunecată şi mai rece, unde tragicul atinge ireparabil totul, găsim acea poveste pură de dragoste visată de la începutul lumii de fiecare.
Momentele de „groază” vă vor zburli probabil pielea dar veţi şti că a fost necesar. Nimic nu este de prisos, nimic nu e risipit.
Totul e atât cât trebuie şi unde trebuie. Asta caracterizează volumul, inclusiv în ceea ce priveşte folosirea figurilor de stil. Autorul nu se fereşte să le folosească şi ele reprezintă un punct forte al cărţii.
Oliviu Crâznic vă va introduce fără să simţiţi într-un decor care este el însuşi un personaj ce se transformă, ține pasul şi trasează liniile povestirii. Lumea şi natura se schimbă împreună pe măsură ce se desfăşoară acţiunea. Castelul, ce se dovedeşte scăparea dar şi capcana în care sunt prinşi protagoniştii, are ziduri ce mustesc de mistere şi pericol. Camerele şi coridoarele sale sunt pline de trădare, disperare, dragoste şi speranţă.
Finalul va aduce liniştea dată de un nou răsărit.
Este evident că ... Şi la sfârşit am mai rămas Coşmarul se adresează tuturor. Vă va plăcea acest volum chiar dacă nu sunteţi pasionaţi de fantasy, romance, gothic. Indiferent care vă este stilul preferat veţi găsi ceea ce căutaţi şi veţi pune cartea pe raftul cu cărţile de recitit.
De ce să votaţi cartea? Pentru că este o carte gothică foarte bine scrisă şi care va încânta cu siguranţă. Este o carte care zgândăre inima şi cele mai ascunse trăiri ale cititorului satisfăcându-i în acelaşi timp pofta de aventură şi suspans. Va induce frica şi teroarea şi va aduce liniştea şi speranţaEste una din cărţile despre care poţi spune liniştit că se citeşte cu sufletul la gură.
(Bibliophile Mystery)
*** 

Cântec de gheață și foc de George R. R. Martin 
Numar Volume: 5 (serie incompleta)
Numar volume aparute la noi: 5
An aparitie: 2007
Editura: NEMIRA


“Vine iarna.”


Cu mult timp în urmă, într-o vreme demult uitată, echilibrul dintre anotimpuri a fost destrămat de un cataclism. Într-un ţinut în care verile pot dura zeci de ani şi iernile o eternitate, se apropie greutăţile. Frigul se întoarce, iar în marginile îngheţate din nordul Winterfell, forţe supranaturale sinistre se adună dincolo de zidul protector al regatului. În centrul conflictului este familia Stark de Winterfell, la fel de dură şi de nezdruncinat, ca şi meleagurile pe care s-au născut.
Trecând de la un regat învăluit de geruri cumplite la un altul de vară, plin de bogaţii epicuriene, Cântec de Gheaţă şi Foc este o poveste despre prinţi şi prinţese, ostaşi şi vrăjitori, asasini şi bastarzi, ce trăiesc într-o vreme a profeţiilor cumplite. O ceată de războinici enigmatici poartă săbii dintr-un metal necunoscut; un trib de sălbatici aduc oamenii în pragul nebuniei; un prinţ dragon plin de cruzime işi vinde sora pentru a-şi recâştiga coroana şi o femeie hotărâtăporneşte în cea mai înşelătoare călătorie.
În mijlocul uneltirilor şi contra-uneltirilor, a tragediilor şi trădărilor, soarta familiei Stark, precum şi aceea a aliaţilor şi duşmanilor lor atârnă de un fir de păr pe măsură ce fiecare dintre ei râvneşte la câştigarea celui mai mortal dintre conflicte: urzeala tronurilor.
Majoritatea personajelor sunt umane, dar sunt introduse și alte rase, cum ar fi recii și periculoșii Ceilalți din nordul extrem și dragonii care scuipă foc din est, ambele rase fiind considerate dispărute de către oamenii poveștii.
Seria conţine o armată de personaje bune, rele sau indiferente, dar toate extrem de interesante, iar caracterele lor sunt atât de diferite încât cu siguranţă există unul pe placul oricărui cititor. De asemenea, au un aspect tridimensional: vă veţi îndrăgosti de unele, le veţi detesta pe majoritatea. Cu toate acestea, chiar şi acele care provoacă la început doar repulsie, se dezvoltă pe parcurs, trec prin schimbări radicale, pentru ca în final să ajungă demne de admirat. O fantezie epică excepţională ce conţine toate tipologiile de personaje pe care te aştepţi să le întâlneşti într-o astfel de operă: eroul, idealistul, regele războinic, regina frumoasă, bufonii...dar niciunul dintre aceştia nu este chiar normal şi devin din ce în ce mai controversaţi pe măsura ce firul poveştii se dezvoltă. George R. R. Martin nu se teme să-ţi frângă inima, adoră să-i ucida pe cei pe care îi iubeşti şi te forţează să îi îndrăgeşti pe cei pe care la început îi urai.
Cântec de gheaţă şi foc este un amestec perfect de dramă, intrigă, umor şi romantism. Totul este pus la îndoială. Ceea ce crezi că va urma, nu se va întâmpla. Riscul suprem este întâlnit în toate cărţile, însă se ştie că în final eroul nu poate muri şi totul se va termina cu bine. Aici nu te poţi baza pe acest principiu. Această serie înalţă pericolul la un alt nivel. Toţi sunt pe picior de egalitate, asigurându-te că lucruri teribile se pot întâmpla şi celor buni, şi celor răi deopotrivă.
Deşi este în esenţă medievală, oferă mult mai mult! Imaginaţia autorului este absolut fantastică! Descrierile sunt atât de detaliate încât vă veţi simţi parte din cele şapte regate.
Trebuie să votaţi Cântec de gheaţă şi foc pentru că este un „must – read” pentru toţi fanii genului, ba chiar sşi pentru cei care de obicei se feresc de luptele pentru putere. Este total diferită de orice altă serie. Mai mult decât o cronică politică, opera lui Martin este plină de mister şi trădări, iubire şi prietenie, dezamăgire şi tragedie, împletite cu personaje supranaturale necunoscute.
O minte are nevoie de cărţi, precum o sabie are nevoie să fie ascuţită...
Tyrion Lannister
(Bibliophile Mystery)

Puteti vota pana pe 12 mai la ora 24.00
Pentru a afla rezultatul rundelor anterioare intrati AICI

*CUPA CARTILOR este parte a campaniei Viata Cartilor - Sustineti piata de carte din Romania@Carti Alese

5 comentarii:

 1. Personal nu am citit niciuna din cărţi, dar am auzit cuvinte foarte bune despre amândouă, mai ales despre a doua, sunt curioasă cât de departe va ajunge una din ele.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nici eu nu le-am citit ..Dar stiu serialul "Urzeala tronurilor" si imi place deci sunt mai tentanta sa citesc cartea lui George R. R. Martin .

   Ștergere
 2. Mie una imi place seria "Cantec de gheata si foc". Urmaresc si serialul si chiar imi place mult! De cealalta carte nu stiu nimic din pacate. :(

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Si mie îmi place foarte mult serialul,dar despre cealaltă care nu prea știu nimic...

   Ștergere
 3. ...si la sfarsit a mai ramas cosmarul este una din cele mai titrate carti romane, cel putin in ultimul timp i s-a facut multa publicitate

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate