Treceți la conținutul principal

Zece negri mititei de Agatha Christie Recenzie

Cine a spus că " Nu există crimă perfectă"
SE ÎNŞALĂ!


      Agatha Christie este cea mai cunoscută scriitoare de romane poliţiste din lume, ocupând locul doi în topul celor mai bine vânduţi scriitori din toate timpurile, după William Shakespeare. Cărlile sale s-au vândut în peste un miliard de exemplare în limba engleză şi încă în peste un miliard de exemplare în alte 45 de limbi străine. Într-un top al preferințelor sale, autoarea alege pe primul loc romanul Zece negri mititei, mărturisând totodată că a fost o provocare la care s-a descurcat multumitor. 
    Firul narativ initial este relativ simplu, zece persoane sunt invitate la reşedinţa nouă a misteriosului domn U.N.Owen. Bineînţeles reşedinţa se află pe o insulă, aceştia ajung la casa acestuia unde constată că întârzie o vreme iar ceea ce nu ştiau "cei zece negri mititei" era că aveau să-şi trăiasca ultimele clipe din viaţă pe acea insulă.

     La cină, un mesaj înregistrat îi acuză pe fiecare în parte de o crima, apoi o persoană este găsită moartă conform unei poezii, pe care o aveau fiecare în dormitor:

Zece negri mititei au mâncat la cină ouă.Unul s-a-necat din ei și-au rămas doar nouă.
Nouă negri mititei au stat noaptea până-n zoriUnu-a adormit din ei și-au rămas doar opt.
Opt negri mititei au mers la Devon în noapteUnul nu s-a întors din ei și-au rămas doar șapte.
Șapte negri mititei spărgeau lemne lângă casăUnul s-a tăiat din ei și-au rămas doar șase.
Șase negri mititei se jucau cu-albine mici Pe unul l-au pișcat din ei și-au rămas doar cinci.
Cinci negri mititei îndrăgeau legea, nu teatrul .Unul s-a făcut jurist și-au rămas doar patru.
Patru negri mititei merg la mare, drăguțeii.Unul fu-necat din ei și-au rămas doar trei
Trei negri mititei merg la zoo-n papuci noi .Pe-unul ursul l-a mâncat și-au rămas doar doi.
Doi negri mititei făceau plajă ca nebunii.Unul s-a prăjit din ei și-a rămas doar unul.
Un negru mititel trăia singur-singurel. Într-o zi s-a spânzurat și n-a mai rămas nici el.

Două femei şi şapte bărbaţi, cine poate fi criminalul?


     Pe tot parcursul romanului, autoarea plasează aura de nevinovăție asupra fiecărui personaj în parte, astfel încât devine foarte dificil să putem intui cine poate fi criminalul. De aici putem deduce simplu inteligența scriitoarei, care ne este dovedită în fiecare dintre romanele sale. Tot ea folosește ca metoda de construcție a firului narativ, tehnica bulgărului de zăpadă, ce constă în amplificarea treptată a desfășurării acțiunii. La început, cititorul este introdus într-o atmosfera temperată, pentru ca în mod progresiv tensiunea să se complice atingând punctul culminant odată cu dezvăluirea făptașului. Un mare plus reprezintă personajele deosebite  și extrem de complex construite, fie că sunt puternice, dominante sau firave și docile, ele ilustrează profile vaste demne de explorat în detalii. Sfârșitul laconic ne aduce explicații suplimentare și restabilește liniștea de dinainte, într-un mod surprinzător.

Nota:(10/10)



Titlu :Zece Negri Mititei
Apariţie :2009
Autor: Agatha Christie
Editura:Rao
Recenzie: Claudiu și Simona

Comentarii

  1. Ma bucur ca ti-a placut. Chiar merita nota 10.

    RăspundețiȘtergere
  2. An citit cartea, iar sfarsitul este total imprevizibil si... wow:O!
    M-am uitat si la film, numai ca au schimbat finalul si l-au transformat in Happy Ending... bine si asa!:X

    RăspundețiȘtergere
  3. am citit-o si eu si e absolut fabuloasa! ritmul alert pe care il foloseste autoarea si descrierea mintilor bolnave si pline de groaza a celor "zece negri mititei" de pe insula e minunata! o carte care chiar merita citita!

    RăspundețiȘtergere
  4. Roman Diana Manuela1 iunie 2011 la 16:46

    am citit si eu cartea anul trecut. SUPER!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. cred ca aveam 10 ani cand am citit-o prima data....si atunci, ca si acum, doua cuvinte: e geniala! PS am toate titlurile scrise de AC, inclusiv belletristica....da, corect, belletristica....a scris si altfel de carti...

    RăspundețiȘtergere
  6. Cand am citit cartea mi-a fost atat de frica, incat in fiecare noapte verificam sa nu am vre-un criminal sub pat. Cartea este intr-adevar geniala si finalul la fel.

    RăspundețiȘtergere
  7. Geniala cartea..:) Am citit`o pe la..11 ani?:D

    RăspundețiȘtergere
  8. foarte frumoasa cartea, am citit-o la sugestia unei prietene si nu regret nici-o secunda

    RăspundețiȘtergere
  9. Hmm nu sunt chiar atat de tenta sa citesc cartea.Nu este din cauza recenziei tale ci prin simplu fapt ca nu am pasioneaza acest gen de carti

    RăspundețiȘtergere
  10. foarte tare poezia:))
    recenzia ta m-a facut sa vreau sa citesc cartea ( nu am citit decat o carte de AC)

    RăspundețiȘtergere
  11. Am citit cartea si este foarte buna, chiar geniala, plina de suspans, tinandu-te cu sufletul la gura. Eu pur si simplu nu am putut sa o las din mana pana nu am aflat cine este criminalul pe care bineinteles nu l-am ghicit nici macar o clipa chiar daca pagina dupa pagina am facut o gramada de presupuneri.

    RăspundețiȘtergere
  12. Vreau sa citesc cartea aceasta asa cum vreau sa devorez toate cartile scrise de Agatha Christie pentru ca-mi place foarte mult stilul ei si felul cum gandeste crimele si punerea in scena.

    RăspundețiȘtergere
  13. Titlul acestei carti imi aduce aminte de copilarie .Echiar foarte interesant si as vrea sa o citesc, e chiar draguta....

    RăspundețiȘtergere
  14. am citit-o si eu si mi-a placut foarte mult , chiar daca acest gen de carti nu este tocmai stilul meu...

    RăspundețiȘtergere
  15. o am de la adevarul.mi-a placut cum mor fiecare pe rand si te tine in priza pana la sfarsit , cand afli cine este adevaratul criminal.

    RăspundețiȘtergere
  16. cand o sa am timp o sa o citesc si eu. mi se pare super si imi plac cartile astea carte te tin in suspans

    RăspundețiȘtergere
  17. Am citit-o acum 2 ani,cred.Imi plac cartile Aghatei,te tin in suspans pana la final.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

Continuarea seriei Eu sunt numărul patru, Puterea celor nouă de Pittacus Lore -Editura Nemira

Precomandă la Editura Nemira! @Carti Alese