Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

5/25/2011

Cărţi Noi la Litera

Un anevrism cerebral o cufundă pe Helene Wiesendhal într-o comă din care se trezește pe jumătate paralizată, amnezică și afazică. Silabă cu silabă, cuvânt după cuvânt, frază după frază – toate exersate cu mare efort, cu furie, dezamăgire şi disperare –, mișcare după mișcare, pas cu pas, tresărire după tresărire – toate repetate la nesfârșit, cu încrâncenare, jenă şi lacrimi –, Helene își caută înainte de toate cuvintele rătăcite undeva în necunoscut. Apoi și reface, piesă cu piesă, puzzle-ul vieții, își regăsește lumea interioară, soțul, copiii, iubirile, aventurile, dezamăgirile, gândurile, visurile, cariera de scriitoare, dar și lumea exterioară în care și-a dus viața înainte de accident - Germania de Est de dinainte și scurt după căderea Zidului.

Roman al (re)devenirii, născut din experiența personală a autoarei, N-ai să mori este, de fapt, o evocare a vieții fiecăruia dintre noi, cu tot ceea ce ne mișcă pe fiecare, în singurătatea și unicitatea vieților noastre. Cu întrebările și cu convingerile care ne însoțesc totdeauna. Cu tot ce am strâns în noi, cu tot ce bănuim că am uitat, dar știm că zace undeva în sufletul nostru, cu tot ce sperăm pentru viitor.
„Experiența la limita între viață și moarte conduce la o conștiență literară ce generează tonuri nebănuite.” (Die Zeit)
„N-ai să mori este romanul unei renașteri, o redescoperire a cuvântului, o poveste de dragoste și cartea unui puzzle de amintiri din istoria recentă a Germaniei. Cel mai bun roman al anului.”  (Die Welt)


15 iulie 1988. Emma şi Dexter se întâlnesc în noaptea de după absolvirea universităţii. A doua zi, fiecare va porni pe propriul drum. Unde vor fi în această zi peste un an? Dar peste doi? Şi în fiecare an care va urma?
Em şi Dex, Dex şi Em – speranţe şi oportunităţi ratate, zâmbete şi lacrimi, certuri şi împăcări, succese şi eşecuri – o relaţie dezvăluită prin frânturi de viaţă surprinse în aceeaşi zi de 15 iulie.
Douăzeci de ani, doi oameni. O ZI.
 „O lectură emoționantă... Nicholls este expert în surprinderea vârstei tinereții, a primei iubiri, a suferinței din dragoste și a traseului complicat și haotic al legăturilor romantice...”  The Observer

7 comentarii:

 1. N-ai sa mori,mi-a reamintit de o tragedie intamplata in familia mea-tatal meu vitreg a fost foarte aproape de moarte din cauza unui anevrism cerebral.Este o incercare care schimba radical pe oricine.

  RăspundețiȘtergere
 2. Amandoua cartile mi se par foarte frumoase si emotionante.

  RăspundețiȘtergere
 3. nu inteleg prima coperta ,ce e ala , un cearceaf?

  RăspundețiȘtergere
 4. ioana alexandra26 martie 2012, 20:05

  N-ai sa mori mi se pare interesanta si emotionanta. as citi-o daca as avea ocazia

  RăspundețiȘtergere
 5. O zi m-a impresionat cu coperta.Cred ca si continutul e la fel de interesant.

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate