RECENZIE: Daisy Jones & The Six de Taylor Jenkins Reid

Nu sunt o muză.
Eu sunt acel cineva.
Sfârșitul nenorocitei ăsteia de povești!

       Romanul Daisy Jones & The Six este o reconstituire a evenimentelor și cauzelor care au condus la înființarea unei trupe rock de succes, care s-a destrămat la puțin timp după turneul lor mondian. Romanul ia forma unui tell-all, fiecare membru fiind intervievat de autoare. Cu toate că totul poate părea ca un transcript, scriitoarea reușește să împartă romanul într-un mod inteligent, oferind topicuri și nu întrebări, iar fiecare membru își expune propria viziune. Mie unul mi-a plăcut teribil de mult structura pentru că într-un fel mi-a amintit de fluxul conștiinței, o tehnică abordată de moderniști. Nota autoarei, recunosc, m-a păcălit la început pentru că m-a făcut să cred că această trupă chiar a existat și sunt anumite aspecte, detalii care duc spre această veridicitate a poveștii (eu unul am rămas surprins că întreg albumul trupei este atașat la finalul cărții), ceea ce m-a făcut să iubesc și mai mult întreaga poveste. Dacă ar fi să descriu cât mai succint romanul ar fi sex, droguri, iubire și rock 'n' roll. Romanul pune în balanță părțile bune și părțile mai puțin bune ale faimei, cât și a compromisurilor pe care artiști aceștia le fac pentru a ajunge cât mai aproape de apogeul carierei. The Six era un grup muzical care-l avea ca solist pe Billy Dunne, iar Daisy era o cântăreață senzațională cu un talent, doar că la fel ca în cazul grupului The Six, niciunul nu avea succesul dorit. Trupei parcă le lipsea ceva, iar Daisy Jones nu era luată în serios, până când producătorii s-au gândit să-i pună să colaboreze. Au început să aibă un succes moderat, iar mai apoi asccesiunea a fost inevitabilă pentru că muzical vorbind erau extraordinar, doar că ceea ce se întâmpla în culise era total opusul. Intrigi, droguri, certuri și problemele vieții de adult conturează adevăratele motive ale despărțirii grupului rock.

„Am învățat despre sex și dragoste pe pielea mea. Că bărbații iau ce vor și nu simt că ar avea vreo responsabilitate, că unii oameni nu vor decât o bucată din tine.”

„Oamenii spun că viața merge înainte, dar nu-ți spun că uneori se oprește, doar pentru tine. Doar pentru tine și iubita ta. Lumea încetează să se mai învârtă și vă lasă pe voi doi zăcând acolo. Așa de simți, cel puțin. Câteodată. Dacă ai noroc.”

„Acum nu mai cred în suflete pereche și nu mai caut nimic, dar, dacă ar fi să cred în ele, aș zice că sufletul tău pereche este un om care are toate lucrurile pe care tu nu le ai, dar care are nevoie de tot ce ai tu. Nu cineva care suferă din cauza acelorași lucruri ca tine.”


„Femeile te zdrobesc, știi? Cred că toți îi facem pe ceilalți să sufere, dar femeile par mereu să se ridice la loc, ai remarcat asta vreodată? Femeile sunt mereu în picioare.”

„E amuzant. La început, cred că începi să te droghezi ca să-ți amorțești sentimentele, să fugi de ele, dar, după o vreme, îți dai seama că drogurile sunt cele care-ți fac viața de neconceput, ele îți intensifică toate sentimentele pe care lei ai. Te fac să suferi mai mult când ai inima frântă, îți sporesc momentele bune. Așa că, atunci când le limitezi, începi să te simți cu adevărat ca și cum redescoperi sănătatea mintală. Și când îți redescoperi sănătatea, e doar o chestiune de timp până începi să înțelegi de ce voiai să scapi de ea de la început.”


Daisy Jones & The Six m-a suprins prin tehnica narativă modernă (cea de interviu) și prin veridicitatea prin care s-a transmis povestea, pentru că sunt multe elemente la bun început care te fac să te îndoiești de faptul că e ficțiune; sunt tot felul de elemente care fac povestea autentică, cum e atașarea cântecelor transcrise la sfârșit, stilul de viață prezentat care pare chiar desprins din instoriile unei trupe.
Povestea trupei m-a făcut să visez, m-a făcut să-mi fie și mai mult dor de concerte, să-mi văd trupele preferate live și cum de multă vreme acest lucru nu este realizabil, pentru mine scriitoarea mi-a hrănit acest dor. Romanul este unul de inițiere, dar și despre iubire, pentru că există aceste scenarii amoroase cu mai multe reprezentații. Când vine vorba despre inițiere, la fel există mai multe nuanțe, inițiere în dragoste, în viața de adult cu toate fațetele ei. Romanul este unul spumos, pentru că arată toate aspectele din culisele unei trupe de la vicii și rivalități, până la conflicte. Acest roman m-a convins că trebuie să citesc și celelalte romane ale scriitoarei.

Nota: 10+/10 
Titlu: Daisy Jones & The Six 
Autor: Taylor Jenkins Reid
Editura: Leda Bazaar (Editura Corint)
Recenzie: Claudiu









Comentarii