Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

1/12/2016

Toate acele locuri minunate de Jennifer Niven Recenzie

Puteți comanda cartea de la Editura Trei și de la Librăria Libris!

     Toate acele locuri minunate este un roman pentru toate vârstele. Prin intermediul personajelor ne putem da seama cu adevărat cât de important este să tratăm depresia, pentru că este o boală foarte răspândită despre care nu vorbește toată lumea. Theodore Finch este cunoscut pentru toate lucrurile neobișnuite pe care le face, iar în ziua în care se urcă în clopotniță și meditează încă o dată la felul în care va muri, o întâlnește pe Violet Markey. Theodore s-a aflat la locul potrivit și la timpul potrivit pentru că Violet nu avea de gând să mediteze. Băiatul este singurul care-i știe secretul și ce simte cu adevărat, acea durere pe care o poartă de un an, și vede în Violet ce nu văzuse până acum.


"Dacă albastrul ăsta ar putea rămâne pentru totdeauna; dacă prăpastia asta ar putea rămâne pentru totdeauna; dacă momentul ăsta ar putea rămâne pentru totdeauna. Mă simt pe mine strălucind în întuneric. Sunt în formație. Sunt gata. Aceasta este o pauză trecătoare; momentul întunecat. Lăutarii și-au ridicat arcușul. Este rândul meu. Este lumea mea. Totul este hotărât, este gata. Sunt în rădăcini, dar curg. «Vino», spun, «vino».”

"Simt o mie de stări țâșnind din mine. Sunt vicleană, desfrânată, lipsită de vlagă, melancolică, rând pe rând. Am rădăcini, dar curg. Toată de aur, curgând." -V.  Woolf


Toate acele locuri minunate este romanul meu preferat din anul 2015. În primul rând, autoarea abordează o temă majoră, periculoasă pentru societatea de astăzi, într-un mod deosebit. Ambele personaje sunt depresive și ajungem să pătrundem în mintea lor  cu ajutorul mecanismului celor două perspective (romanul prezintă capitole din perspectiva lui Violet și Theodore). Amândoi suferă de depresie într-un mod diferit, dar amândoi încearcă să treacă peste prăpastia zilnică. Romanul are la rândul lui referințe către alte lucrări și majoritatea sunt cele ale Virginiei Woolf. Acest lucru a oferit o și mai mare profunzime romanului, care până la urmă încearcă să sublinieze cât de subtil se poate că depresia, bolile mentale nu sunt tratate cu seriozitate. Am fost impresionat să citesc nota autoarei de la final în care și-a prezentat sursa de inspirație a romanului, urmând apoi să scoată în evidență un adevăr crunt că oamenii care mor din cauza unei boli cum e cancerul, ajung să aibă flori pe mormânt, în timp ce o persoană care suferea de depresie sau oricare altă boală mentală și ajunge să se sinucidă, pe mormântul lor florile nu apar.
În al doilea rând, autoarea nu a ales o cale ușoară de a încheia romanul și nu s-a bazat exclusiv în  prezentarea situațiilor de relația celor două personaje. Theodore este cel care contemplează sinuciderea, doar el știe secretul lui Violet și încearcă să o ajute.


Nota:10/10

Titlu: Toate acele locuri minunate
Autor: Jennifer Niven
Editura: Editura Trei
Recenzie: Claudiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate