Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

12/01/2015

Chemarea monstrului de Patrick Ness Recenzie

Acest monstrul nu vine ca să te sperie, ci ca să te ajute. De ce a fost chemat? Răspunsul la această întrebare face ca această carte să-ți pătrundă sub piele. După miezul nopții Conor este vizitat de un monstru, care are intenții pașnice. Acesta susține că a fost chemat de băiat și de la bun început personajul din coșmarurile lui dă de bănuit că știe ce se întâmplă în viața copilului. Treptat pătrundem în viața acestuia și descoperim problemele pe care le are de înfruntat. Romanul se desfășoară pe două planuri, cel de zi și cel de noapte. Ziua îl urmărim pe băiat la școală, acasă, dar în timpul nopții este vizitat de monstru și începe să-i spună trei povești. Aceste povești aduc noi indicii despre prezența creaturii și menirea acestuia. Va recunoaște Conor că el a chemat monstrul?

"Sunt coloana vertebrala de care stau prinși munții! Sunt lacrimile plânse de râuri! Sunt plămânii prin care suflă vântul! Sunt lupul care ucide căpriorul, uliul care ucide șoarecele, păianjenul care ucide musca! Sunt căpriorul, șoarecele și musca ce sunt devorate! Sunt șoarecele acestei lumi, care-și devorează propria coadă! Sunt tot ce este neîmblânzit și tot ce nu poate fi îmblânzit."

"-Uneori, oamenii au nevoie să se mintă pe iei înșiși, mai mult decât pe oricine altcineva."

Chemarea monstrului este o lectură specială care face trecerea de la cartea pentru copii, la roman. Nu veți găsi o morală, pentru că monstrul este un instrument magnific al personajului principal. Connor trece printr-o traumă și doar chemând monstrul poate realiza gravitatea lucrurilor. Subliniez că acest roman nu este unul horror și poate fi citit de publicul tânăr, dar și de adulți.
Transpunerea în lumea fantastică și imaginea monstrului îl face pe Conor să se împace cu condiția omului, care este efemeră. Monstrul este un simbol, o metaforă, o transpunere a laturii interioare a băiatului, pe care nu vrea să o realizeze. Poveștile monstrului au fost plăcute, pline de adevăr, iar esența acestora s-a văzut la final, când totul ajunge să fie complet ca un cerc. Cartea are un plus, faptul că pe parcursul cărții veți întâlni ilustrații reușite care vă vor adânci și mai tare în atmosferă. Romanul lui Patrick Ness explorează rădăcinile traumei lui Conor, găsind un conflict psihologic interior, probleme de relaționare și familiale. Recomand această lectură, deoarece totul a început ca un basm și încet-încet de fapt realizezi că totul e foarte aproape de realitate. Povestea lui Conor este emoționantă și cu toții putem empatiza cu acesta.


Nota: 9.5/10
Titlu: Chemarea monstrului
Autor: Patrick Ness
Editura: Editura Trei
Recenzie Claudiu
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate