Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

7/12/2014

Zi după zi de David Levithan Recenzie

"Asta face iubirea: te face să vrei să rescrii lumea. Te face să vrei să alegi personaje, să construiești scenariul, să conduci intriga. Persoana care o iubești stă în fața ta, iar tu vrei să faci tot ce-ți stă în puteri ca iubirea să fie posibilă, să fie la nesfârșit posibilă. Iar când sunteți doar voi doi, singuri într-o cameră, poți să pretinzi că așa este, că așa va fi."

O dragoste care depășește granițele realității brute!

  Ce-ați face dacă în fiecare zi ați avea o nouă identitate, la care trebuie să vă adaptați?
    A este un suflet, nu a avut niciodată o viață simplă și este supus acestei condiții. Într-o zi se trezește în corpul unui băiat, în alta în corpul unei fete, iar de fiecare dată încearcă să nu strice echilibrul vieții persoanei respective, ci chiar să ajute într-un fel sau altul corpul gazdă. Apelează de fiecare dată la amintirile persoanei și fiecare zi reprezintă o provocare. În ziua 5994, A face cunoștință cu Rhiannon prin intermediul iubitului ei Justin. În această zi îi posedă corpul și dobândește identitatea băiatului. Cu cât pătrunde în amintirile acestei gazde, cu atât îi este mai greu să se adapteze rutinei, pentru că Justin în general nu este o persoană cu care să poate obișnui, deoarece nu se comportă cum ar trebui cu iubita lui, Rhiannon. A face în puținele ore, cât are la dispoziție corpul băiatului, ca această zi să fie una de neuitat pentru adolescentă. Gesturile, vorbele, faptele o iau prin surprindere pe Rhiannon, iar momentele romantice îi aduc alinare. Nu are de unde să știe că Justin este controlat de acest suflet călător, nu știe că fericirea asta va dura doar o singură zi, când A va părăsi corpul iubitului ei, iar Justin va reveni la vechea lui răceală sufletească. A doua zi personajul nostru fără trup se trezește într-un alt corp, dar acest lucru nu-l împiedică să se întoarcă la Rhiannon.

"Dacă te uiți în centrul universului, vezi acolo o răceală. O indiferență. În definitiv, universului nu-i pasă de noi. Timpului nu-i pasă de noi. De asta trebuie să ne pese unul de celălalt."
*
"Am vrut ca iubirea să învingă tot. Dar iubirea nu poate să învingă nimic. Ea nu poate să facă nimic de una singură. 
Se bazează pe noi. Să învingem în locul ei."
*
"-Vom găsi o cale, îi răspund.
-Ăsta nu-i un răspuns. E o speranță.
-Speranța ne-a adus până aici. Nu răspunsurile.
Schițează un zâmbet.
-Bine țintit."

    Citind romanul Zi după zi am avut parte de o experiență intensă, de o iubire imposibilă, în care granițele nu erau așa de bine consolidate dacă mă gândesc la condiția personajului principal. Citind despre un personaj ca A, m-a făcut să înțeleg mai bine acea parte a omului misterioasă și anume sufletul. Sunt persoane care nu cred în prezența sufletului, dar citind despre un personaj, care de fapt tot ce e propriu al său este doar sufletul, poate elibera toată îndoiala despre existența acestei părți omenești. 
     Am apreciat foarte mult că autorul a avut o direcție precisă și a urmat-o până la sfârșit. Am făcut o colecție de citate pe parcursul lecturării și apreciez foarte mult un roman de la care poți învăța multe. Personaj cum e A nu am mai întâlnit până acum, condiția lui fiind una tristă. Pe parcursul romanului se abordează și condiția iubirii între indivizi de același sex, dar nu s-a pus cu adevărat accent pe acest lucru, deoarece a fost prezentată în raport cu condiția personajului principal (A câteodată poseda trupul unui băiat, ba al unei fete și în tot acest timp are sentimente pentru Rhiannon) Chiar dacă nu este precizat acest lucru, eu sunt sigur că A la origine era băiat, dar sper că pe viitor să fiu lămurit în totalitate. Romanul prezintă iubirea în starea ei pură și nu se pune de la început accent pe atracția fizică. Comunicarea între cei doi i-a salvat, cel mai mult pe Rhiannon, care nu avea parte de o relație fericită cu actualul ei iubit; nu era apreciată și nu merita cum o trata el. Finalul a fost unul închis, cu toate că a fost greu de acceptat la început, a fost o soluție bună. Dragostea înseamnă sacrificiu, poți iubi pe cineva și să știi că acest lucru poate fi imposibil, dar iubind acea persoană realizezi ce poate fi făcut, acest lucru fiind realizat și de personajul nostru principal.


Nota: 10+/10
Titlu: Zi după zi
Autor: David Levithan
Editura: Editura Trei
Recenzie: Claudiu
      

3 comentarii:

Persoane interesate