Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

5/24/2014

Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut de Simona Tache și Mihai Radu Recenzie

    Viața de cuplu, un bărbat și o femeie sub același acoperiș și problemele lor existențiale. Cartea de față e o colecție de texte cu privire la diferite subiecte, cu o perspectivă dublă. Se vorbește despre lucrurile mărunte, de la micile greșeli ale celor două sexe până la conflictele permanente care apar între o femeie și un bărbat. Cartea are un umor grozav începând de la titlul cărții, până la ultimul text și e concepută ca un mic război, cei doi soldați fiind reprezentați de femeie și bărbat, care dețin ca arme cuvintele. Simona propune un subiect și critică atitudinea, comportamentul lui Mihai, iar apoi el atacă și el cum poate până îi vine și lui rândul la primul atac. Nu văd cartea aceasta ca pe un ghid, suntem conștienți de faptul că fiecare dintre noi avem defectele noastre, doar că cei doi autori condimentează cu umor defectele celor două sexe, lectura fiind savuroasă. Un lucru este clar, cu toate că bărbatul și femeia par că duc un război continuu, aceștia sunt conștienți că se iubesc, iar lucrurile care deranjează sunt iertate, chiar dacă în ambele cazuri pot fi multe. Vă puteți regăsi în texte (dacă nu, urmează să vă regăsiți...) și nu puteți decât să râdeți, pentru că cei doi naratori au perfectă dreptate; vă puteți face o imagine de ansamblu cu privire la noua etapă a vieții voastre care va urma la un moment dat. Viața de cuplu, căsătoria, nu este doar lapte și miere, cere compromisuri și multă tărie.

"Pentru că la Școala de Șoferi nu se dau coronițe, nu se împart cutii de bomboane ca premii, pentru că nu sunt facultăți de șoferi, mastere, doctorate, cariere universitare cu care să se poată lăuda maică-sa în bloc, femeia are interes zero când vine vorba de condus mașini. Nu e motivată, nu se simte femeie."
"Practic, lumea asta e așa cum e, tocmai pentru că Dumnezeu n-a avut nevastă. Dacă avea, îl dădea la o parte, punea ea mâna și-o făcea și n-ar mai fi ieșit așa dezordonată."
"Cum îți dai seama, dacă vezi două schelete stând de vorbă, care dintre ele e femeie? Ăla care se vaită că a cam pus pe el."
"Femeile ar mânca, dar nu le lasă societatea. Tre' să rămână slabe și frumoase, așa că țin dietă zilnică încă din perioada pempărșilor. Suzeta de-asta s-a și inventat, ca să aibă și bebelușii-fetiță senzația că mănâncă ceva."

     Cartea se citește ușor, mi-a plăcut foarte mult umorul și faptul că a fost sinceră, directă. Există un conflict continuu, dar echilibrat, între cei doi. Subiectele, întâmplările discutate sunt obișnuite, dar umorul le pune într-o altă lumină. Avem parte de o dublă perspectivă, ceea ce e un lucru interesant (avem parte de viziunea femeii și a a bărbatului cu privire la criticile aduse). Viața de cuplu este una plină de provocări, greșeli, neînțelegeri, dar atât timp cât implică și iubire totul va decurge normal.

Nota: 9.5/10
Titlu: Femeile vin de pe Venus, bărbații de la băut
Editura: Trei
Autor: Simona Tache și Mihai Radu
Recenzie: Claudiu

Un comentariu:

Persoane interesate