Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

2/10/2014

Alegerea de Kiera Cass Recenzie

"Sentimentele tale sunt extrem de transparente."

    Ceea ce în trecut se numea țara tuturor posibilităților, acum se numește Iléa. Condusă de un rege, populația era înpărțită în caste, în funcție de statutul social. Din Unu făceau parte cei din familia regală, din Doi și Trei persoanele înstărite, iar din celelalte caste făceau parte producătorii, muncitorii. America Singer era o fată din cea de-a Cincea castă și făcea parte dintr-o familie numeroasă de artiști. Ea avea voce și putea cânta la diverse instrumente, în timp ce ceilalți membri pictau sau sculptau. Într-o zi familia Singer a primit inevitabila scrisoare, care anunța că în familia lor se afla o fată care putea participa la Alegere. S-a anunțat faptul că Prințul Ileei a devenit major și trebuie să-și aleagă o soție.Toate fetele cu vârse cuprinse între șaisprezece și douăzeci și unu de ani aveau șansa să devină soția Prințul Maxon, dacă se înscriau în Alegere. Din toate înscrierile, doar treizeci și cinci de fete urmau să fie extrase și duse la Palat, unde aveau să trăiască pentru o perioadă nedeterminată. Mama Americăi vedea o oportunitate, pentru că fiecare familie era recompensată dacă fata urma să fie dusă în inima familiei regale. În mod categoric America refuză să se înscrie și recurge la persoana care o poate înțelege cu adevărat. Avea o relație secretă de doi ani cu Aspen, un băiat din Șase. Viața lui era mai grea decât a ei, muncea din greu să-și întrețină familia, și cu toate că o iubește pe America, este conștient că nu o va putea răsfăța niciodată, iar părinții ei aveau să fie împotriva căsătoriei. De dragul ei, Aspen o convinge să se înscrie. Chiar dacă nu spera, America a fost aleasă să ia parte în această competiție și ajunge să facă parte din cele Treizezi și cinci de viitoare prințese. 

Cum scrie și pe copertă: 35 de fete, o singură coroană, o competiție unică.

"Ochii aceia verzi căutau să îmi pătrundă adânc în suflet și îndată am simțit legătura unică dintre noi."

"Lumea care ne înconjura era cu totul nouă, dar legătura noastră era aceeași întotdeauna."

    Alegerea este un roman distopic cu elemente de basm, care pur și simplu te intrigă. Universul din cartea autoarei Kiera Cass este creat după modul Jocurile foamei, doar că de data aceasta nu există vreo arenă, ci un palat, iar armele sunt înlocuite de sentimentele participantelor.
   Personajele mi-au plăcut, avem parte de multe caractere, unele mai interesante decât altele. Mi-a plăcut în special de personajul principal, America. Să fiu sincer, i-am judecat prima dată numele, mi se părea neinspirat, dar dacă ne gândim bine la istoria pe care se bazează romanul, numele ei este o formă de patriotism și face trimitere la faptul că e o luptătoare. Este pusă într-o situație dificilă: se îndrăgostește de un băiat dintr-o castă mai joasă și are o relație de doi ani cu el, iar acum pentru binele familiei și a conștientizării că nu ar putea avea un viitor cu Aspen, o face să se înscrie la Alegere. Relația ei cu Prințul Maxon este una interesantă și sinceră. America îi este frică de ce s-ar putea întâmpla și nu crede că poate iubi pe cineva din familia regală. Am înțeles situația în care se afla Maxon. Era un băiat crescut după anumite norme, nu era lăsat să se întâlnească cu fete până la această alegere și avea anumite standarde. În ceea ce privește celelalte treizeci și patru de participante pot să spun că sunt tot felul de personalități, dar spre deosebire de America toate sunt impresionate de prinț de la bun început.
   Mi-a plăcut foarte mult că am avut parte de umor și de acțiune neașteptată. Viața regală nu era doar lapte și miere, palatul fiind atacat de diferite grupuri de rebeli-asasini și uneori pătrundeau în palat. De aici ne dăm seama că sunt probleme în organizarea și conducerea țării. Finalul m-a luat puțin prin surprindere și sunt curios de deciziile personajelor și dacă America va mai rămâne în competiție. Vă recomand această carte, este o lectură ușoară, un univers cu rădăcini de basm frumos realizat.


Alegerea face parte dintr-o trilogie, titlul original fiind The Selection.
Nota: 9.5/10
Titlu: Alegerea
Autor: Kiera Cass
Editura: Leda
Recenzie: Claudiu

Un comentariu:

  1. Una din serile mele preferate de carti! O ador! Toate cele trei parti sunt minunate! As vrea sa se filmeze un film bun dupa carti!

    RăspundețiȘtergere

Persoane interesate