Treceți la conținutul principal

Arsa de vie, Suad Recenzie

Comandați această carte de la Editura Rao de pe site-ul editurii .

"Trăiesc, le-am supraviețuit. Și alte femei le-au trăit și le trăiesc încă. Eu aș dori să uit, dar suntem atât de puține supraviețuitoare care să poată vorbi, încât este datoria mea să depun mărturie și să retrăiesc aceste coșmaruri."

Suad s-a născut pe un pământ nisipos și rece, într-un mediu în care dacă pui bărbatul să aleagă între femeie și un animal, ar alege animalul pentru că femeia pentru ei este inutilă. În Cisiordania copiii sunt învățați să respecte tradițiile și să urască evreii. Această carte este mărturia ei despre mediul palestinian și ce consecințe au fost când s-a îndrăgostit pentru prima oară. Născută într-o familie numeroasă, care din păcate avea prea multe fete, tatăl ei este furios pe ea, pe surorile ei dar și pe mamă pentru că nu i-a dăruit deocamdată niciun fiu. Bărbatul reprezenta puterea în satele de unde provenea Suad, iar femeile munceau și erau tratate ca niște sclave. Copilele nu aveau voie să meargă singure sau să privească vreun bărbat în ochi, iar de iubire nici nu se vorbește pentru că și dragostea adevărată le era răpită. Cine nu respecta tradițiile și regulile ajungea să fie pedepsită sau omorâtă, iar acest lucru se numea "crimă de onoare". Suad putea fi salvată de calvarul de acasă, de tatăl ei care o maltrata, doar dacă era cerută de soție, doar că acest lucru trebuie să se întâmple după ce se mărita sora ei mai mare... Într-o zi îl întâlnește pe Faiez în secret și îi promite că va vorbi cu tatăl ei despre căsătorie. A crezut în această iubire și s-a ajuns la o iubire trupească. Suad rămâne însărcinată, este părăsită de acel tânăr și ajunge să fie tratată ca o sharmuta (o femeie fără onoare, o târfă). Să fii o fată părăsită cu un copil în pântece era un păcat și o dezonoare pentru familia respectivă. Ca să nu fie alungată familia din sat, unul din membrii familiei trebuia să scape de povară și anume de Suad. Acest lucru noi o numim crimă.
"Moartă fizic, social, pentru totdeauna."

"Oare fratele meu își iubea soția? Dragostea este un mister pentru mine, încă și astăzi. La noi se vorbește doar despre căsătorie, nu despre dragoste. Despre ascultare și supunere totală, nu de relații de iubire între un bărbat și o femeie. Doar despre o relație sexuală obligatorie între o fecioară și soțul ei care a cumpărat-o. Dacă nu -uitarea sau moartea. Atunci unde este iubirea?"

Unii susțin că această carte este cu adevărat o mărturie a unei femei, alții spun că e pură ficțiune, dar până la urmă cartea este excepțională, dură și emoționantă. Religia musulmanilor este una dură și este o amenințare pentru celelalte religii. Femeile sunt private de libertate și pot spune că această carte m-a șocat și am trecut printr-o stare ireală. Pentru prima dată mi-a fost rușine de faptul că un bărbat, exact ca mine, poate trata așa o femeie. Pe parcursul romanului cititorul este expus tratamentelor prin care trec fetele și mai ales Suad, care este bătută, jignită și disprețuită de propriul tată. Chiar dacă aceasta s-ar fi măritat, torturile nu mai veneau din partea tatălui ci din partea soțului, pentru că femeia era pur și simplu vândută bărbatului.
Temele romanului sunt: inițierea, iubirea și familia. Personajul principal trece printr-o inițiere extrem de dură și dorește o familie. Iubirea a fost cea care i-a adus moartea, sau îi putem spune fructul interzis al tinerelor palestiniene. Cu toate că libertatea este obținută, acceptarea este grea și poate fi uneori insuportabilă.
Personajele ilustrate în carte le-am inclus în două categorii: umane și inumane. Tatăl, mama, surorile și populația satului de unde provine Suad le-am inclus în categoria personajelor inumane, iar Suad pe parcurs încearcă să devină un om. Este incredibil faptul că membrii familiei uneori trebuiau să-și omoare propriul copil sau propia soră pentru că așa s-a decis. Femeia este o ființă fragilă, delicată, care trebuie să fie și liberă. Nu trebuie forțată să iubească, să fie tratată ca un neom și să moară pentru tradiții absurde. Veți afla mai multe detalii, când o să lecturați cartea și o să fiți extrem de surprinși de multe întâmplări.



Nota: 10/10
Titlu: Arsă de vie
Autor: Necunoscut/fictiv

Editura: Rao
Recenzie: Claudiu

@Carti Alese

Comentarii

  1. Nu am citit-o inca dar o vreau de mult. recenzia ta nu m-a facut decat sa o doresc si mai tare

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am vazut alta coperta a cartii si m-a atras destul de mult cand am vazut-o.
    I-ai dat o nota mare, inseamna ca se ridica la nivelul asteptarilor cititorilor.
    Felicitari de recenzie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-ar plăcea să o citesc . O dramă superbă . Superbă recenzie

    RăspundețiȘtergere
  4. e superba:D mi-ar placea sa o citesc si eu:D mai ales mia placut citatul de sus:D cred ca am sa mio iau si eu cat de curand:D

    RăspundețiȘtergere
  5. e o drama...sio ma intristeaza, cand anunti castigatorul de la cele cincizeci de umbre ale lui grey?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si pe cel de la Vrajitoarea din Portobello?

      Ștergere
    2. http://cartialese.blogspot.ro/2013/04/sfarsitul-de-saptamana-81-castigatorii.html

      S-a anuntat acum ceva vreme! Daca nu primesc nici in zilele urmatoare vreun e-mail de la castigator, o sa extrag un nou castigator. Castigatorul fifty shades urma sa anunt cand am timp intr-o postare ampla, dar intrati pe pagina concursului si aveti acolo castigatorul.

      Va rog data viitoare sa fiti mai atenti! Nu este datoria mea sa reamintesc de fiecare data care sunt castigatorii. Datoria mea este sa organizez si sa anunt. Cautati in postarile mai vechi si puteti folosi si search.

      Ștergere
    3. Iarta-ma, dar m-am uitat daca nu ma insel chiar ieri dimineata si nu era postat. Scuze.

      Ștergere
    4. Mama cum sa castigi o asemenea carte si sa n-o ridici .:)

      Ștergere
  6. De cand am vazut aceasta carte, am fost atrasa de titlu, insa nu stiam exact despre ce ar putea fi vorba asa ca m-am gandit sa nu o cumpar. Acum regret aceasta decizie, cartea pare chiar interesanta din cele relatate de tine si daca i-ai dat si o nota atat de mare, atunci chiar trebuie sa o achizitionez.

    RăspundețiȘtergere
  7. A fost prima carte care mi-a smuls cateva lacrimi...o poveste trista, adevarata, captivanta, o lectie de viata. Merita citita!

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca ar trebui sa se faca mult mai mult publicitate acestor carti,ele spunandu-ne un adevar crud existent in zilele noastre.Chiar daca aceasta carte este sau nu o marturie,sunt prea multe cazuri in care femei musulmane au parte de o astfel de soarta sau chiar mai rau.De semenea,recenzia este una foarte reusita.

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca aceasta carte a reusit sa smulga cateva lacrimi unui baiat atunci chiar am sa o citesc!Felicitari pentru recenzie!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce dor mi ai trezit pentru cartea asta, Claudiu

    RăspundețiȘtergere
  11. O marturie extraordinara !
    Tocmai am terminat de citit cartea !:)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre finalul Serialului The Vampire Diaries

Cu fiecare serial care se sfârșește mă simt din ce în ce mai secătuit de tinerețe, pentru că serialul de față am inceput să-l urmăresc încă de la primul sezon. Aveam de gând să public această postare exact după ce am vizualizat live episodul, dar nu am reușit să o finalizez din pricina tuturor sentimentelor pe care mi le-a transmis acest episod. Cu acest ultim episod pot confirma că ne-am întors la emoțiile primelor sezoane de aur. Micul joc oferit de Katherine și întoarcerea ei în serial ca antagonistă, pe care nu ai cum sa nu o îndrăgești și s-o urăști în același timp, l-am așteptat de foarte mult timp. Surpriza este că episodul nu a fost previzibil. Nu cred că sunt singurul care bănuia că Bonnie va muri, însă creatorii au ales altceva. Bonnie si-a regăsit încrederea și a salvat orașul împreună cu un alt personaj care a ademenit-o pe Katherine direct în bătaia flăcărilor iadului. Cred că replica ,,fight, love" a lui Enzo ne-au trezit sentimentele, iar când am

O serie de evenimente nefericite 1: Înneguratul început de Lemony Snicket Recenzie

Puteți comanda  romanul    de pe  Librăria Online Libris . Găsiți multe  c ărți de beletristică   și aveți transport gratuit acum dacă comandați de cel puțin 30 de lei, dacă nu, plătiți doar 4,99 de lei transportul. „Dacă vă plac poveștile cu final fericit, atunci poate ar fi mai bine să vă apucați de altă carte. În aceasta, nu doar că lipsește finalul fericit, dar nu există nici măcar un început fericit, iar între început și sfârșit sunt puține momente fericite.      O serie de evenimente fericite este o serie de cărți,care te surprinde de la început prin tonul și avertismentul din incipit. Înneguratul început ne introduce în lumea conturată de narator care ne prezintă de la bun început că aceast univers nu va fi unul cu un final fericit și că dacă suntem învățați cu o astfel de poveste, ar trebui să ne oprim din citit și să ne apucăm de o altă carte. Pe mine acest lucru m-a intrigat și mai mult și am riscat, asumându-mi acest avertisment.     Primul volum al seriei începe

De ce mă întrebați?

      Într-adevăr, lumea a luat-o razna și iubirea stă ascunsă printre colțurile lumii, de parcă existența ei ne-ar consuma. Putem fi de acord cu faptul că iubirea nu-i ușoară și că perioada dragostei este nedeterminată, dar dragostea nu este o știință sau vreo boală cu toate că ne putem scrie fiecare o rețetă când apar simptomele: fluturi în stomac, vise, atingeri și priviri pătrunzătoare. Reveria este benefică, dar nu visând la iubire ajungem să avem parte de ea, ci acționând.         Problema oamenilor din prezentul nostru este că nu mai acționează, oamenii nu mai speră și uneori ajung chiar să nu mai viseze. Nu condamn în totalitate această întorsătură pentru că adevărul este în fața ochilor noștri. Chiar și profa mea genială de latină mi-a dat dreptate, când am avut de făcut încă un eseu despre al 99-lea scriitor latin, care vorbea despre iubirea lui. Analizând fragmentele operei, mijloacele stilistice și sentimentele dăinuitoare, am ajuns să termin eseul mai spre seară. Citi