Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

5/19/2013

Anna si sarutul frantuzesc de Stephenie Perkins (părerea unui tip) Recenzie

Anna Oliphant se aștepta ca ultimul an de liceu să-l termine în Atlanta, alături de familie și prieteni, doar că ajunge să studieze în inima Franței la un liceu particular. A fost mai mult decizia tatălui ei, care e distant de când ajunge un faimos scriitor. Anna trebuie să lase în urmă viața americană și să se adapteze vieții pariziene, chiar dacă trebuie să înceapă de la zero pentru că nu știe nicio boabă de franceză. Când se mută în camera de cămin se gândește mai mult acasă, la prietena ei Bridgette, la posibilul ei iubit, la mama și fratele ei mai mic Sean. Anna reușește să treacă cu bine de primele zile alături de noii ei prieteni, care spre surprinderea ei știau toți franceza la perfecție, mai ales St. Clair, băiatul pe care ea îl crede perfect. Oricât de mult și-ar dori să fie cu băiatul cu accent englezesc, își aduce aminte că are o iubită și că e unul din băieții populari din școală. Cu ajutorul lui descoperă Parisul și învață să aprecieze noua ei viață de cămin. Anna se îndrăgostește de St. Clair, care-i cel mai bun prieten al ei. Dar în viața tinerilor intervine cearta, o boală necruțătoare și o iubire neîmpărtășită. La un moment dat aflăm de pasiunea Annei pentru cinematografie și descoperă că Parisul are sute de cinematografe. După ore continuă să meargă la cinema singură sau nu, pentru că uneori așa se liniștește. În final ea învață că unele persoane pot fi necredincioase și că uneori ajutorul vine de la cine nu te aștepți. Iubirea poate înflori și în orașul iubirii, chiar dacă la început totul ar fi sunat siropos.
"Ne ținem doar companie unul celuilalt. Respirația mea. Respirația lui. Respirația mea. Respirația lui. N-aș putea să i-o spun niciodată, dar e adevărat. Asta-i acasă. Noi doi."

"  -Ți-am spus.
 - Nu-i chiar așa de rău. Îmi dă orarul înapoi și-mi zâmbește. Vei reuși să citești meniul de mic dejun fără mine mai înainte să-ți dai seama.
Hmm, poate că nu vreau să învăț franceza. Aah! Băieții le fac pe fete să pară așa niște idioate." [ :)) ]

Am ezitat să citesc această carte de mai bine de un an, deoarece spuneam că titlul nu e de mine. Acum că am citit-o pot să spun că dacă era modificat titlul cu siguranță o citeam mai devreme. Cartea este ușor de citit, o lectură perfectă pentru anotimpul călduros și dacă vrei o poveste de dragoste prezentată într-un alt stil. Mi-a plăcut faptul că am călătorit împreună cu personajele și că uneori am râs când am citit unele scene sau m-a pufnit râsul la vreo glumă a personajelor. Un roman mult lăudat, care merită încercat!
Temele romanului sunt iubirea, inițierea, prietenia, familia și călătoria. Încă din titlu se face trimitere către tema iubirii și am apreciat că nu s-a impus neapărat de la începutul romanului. Am apreciat faptul că nu a fost vorba doar de dragostea aceea siropoasă și că până la urmă a contat prietenia. Personajul principal trece printr-o inițiere și dacă nu era prietenia se adapta mai greu decât și-ar fi închipuit. O apreciez pe Stephenie Perkins pentru că nu a vrut să creeze un roman previzibil despre încă o fată cu probleme, care nu și-a găsit pe nimeni și care e trimisă la o altă școală fără voia ei. Călătoria personajului principal se leagă cu inițierea pentru că limba, orașul îi este străin. Îți dă impresia că te afli în Paris și cutreieri bulevardele înpreună cu personajele. Mi-a plăcut faptul că Parisul a fost descris de la zero și văzut prin ochii unui necunoscător astfel încât și cititorul trăiește aceeași experiență.
Personajele centrale sunt Anna și St. Clair (Etienne). Anna putea fi ca orice alt personaj feminin din cărțile de ficțiune pentru adolescenți. Nu mi s-a părut un personaj egoist, cu așteptări mari ci o fată inteligentă, timidă, care uneori m-a surprins. Mi-a plăcut că personajele au fost prezentate cu calități, dar și cu defecte cum am observat și la personajul masculin St. Clair. Noile persoane din viața personajului principal au fost și ele importante și uneori au fost sarea și piperul romanului. 

Nota: 10/10
Titlu: Anna și sărutul franțuzesc
Autor: Stephenie Perkins
Editura: Epica
Recenzie: Claudiu

@Carti Alese

5 comentarii:

 1. Si mie titlul mi se pare extrem de siropos

  RăspundețiȘtergere
 2. Din cauza titlului nu mi-am luat cartea sa fiu sincera:) Mi s-a parut mult prea siropos si ma gandeam ca daca asa este titlul, continutul va fi si mai si iar acum regret ca nu mi-am luat-o.
  Frumoasa recenzie :)

  RăspundețiȘtergere
 3. Si voiam si eu de mult sa citesc cartea. Acum cativa ani era foarte populara si era citita pe toate blogurile din afara, dar eu ca si multi altii eram confuza si nu stiam sigur daca vreau sa o citesc, in mare parte din cauza titlului. Chiar imi era frica sa nu fie vreo poveste siropoasa de dragoste. Oricum, ma bucur ca a aparut si la noi.

  RăspundețiȘtergere
 4. E prima recenzie pe care o citesc scrisa acestei carti si mi-ai lasat o impresie buna despre carte. Sper sa reusesc sa o citesc cat mai curand. :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Dupa cum o prezinti cartea pare tare draguta.Sincer,la fel ca majoritate probabil si eu m-am ferit de ea datorita titlului prea siropos,dar dupa ce am mai citit cateva recenzi incepe sa imi placa si probabil o voi citi si eu :)

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate