Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

3/04/2013

Fata de hartie de Guillaume Musso Recenzie

Această recenzie face parte din campania Editurii All, vALLuntar. Sprijiniţi această campanie, lăsând un comentariu acestei recenzii şi la 15 comentarii postate, un copac va fi plantat!
Mulţumesc Editurii All pentru că mi-au oferit această şansă!

"La ce servesc cărţile dacă nu ne readuc la viaţă, dacă nu reuşesc să ne facă s-o sorbim cu şi mai multă aviditate?"


Tom Boyd este un scriitor de succes, care duce o viaţă fără lipsuri alături de Aurore, o pianistă talentată. Al doilea volum din Trilogia îngerilor se bucură de succes, cititorii adoră povestea creată de Tom şi sunt nerăbdători să citească deznodământul trilogiei, doar că viaţa nu-i niciodată simplă. Despărţirea de iubirea lui, Aurore, îl dărâmă şi ajunge să facă lucruri, care îi distrug reputaţia. Depresiv, neţinând cont de părerile celorlalţi, Tom se izolează într-o cabană. Milo, prietenul lui bun, îl anunţă de noua ediţie a volumului doi, care a avut parte de o greşeală de tipărire. Normal volumul doi avea cinci sute de pagini, iar defectul acestei noi ediţii era că a fost tipărită doar până la pagina 266, celelalte pagini fiind albe. Această ştire, pentru Tom Boyd, era doar un mic detaliu, doar că nu ştia ce-l aşteaptă. La scurt timp acesta găseşte în casă o tânără, fata de hârtie. Greu de crezut la început, această fată nu era decât personajul creat de Tom, Billie. A căzut din lumea ficţiunii din cauza întreruperii bruşte a noii ediţii, care se termina astfel, la pagina 266 : "-Te implor! strigă ea, căzând." . Billie încearcă să-l îndrume pe Tom pe un nou drum, s-o cucerească pe Aurore şi să-l facă să scrie din nou. Scriitorul şi Fata de hârtie au parte de momente incredibile, pe care nici ei, dar nici noi , nu le vom putea uita.

"Se întâmplă ca o femeie să întâlnească o epavă şi să decidă să facă din ea un bărbat sănătos. Uneori, reuşeşte. Se întâmplă ca o femeie să întâlnească un bărbat sănătos şi să decidă să facă din el o epavă. Chestia asta îi reuşeşte întotdeauna."- Cesare Pavese

"Cât despre mine, nici vindecat, nici dezintoxicat, eram victima aceeaşi atracţii. Era atât de dureros s-o revăd. Părăsindu-mă, luase cu ea tot ceea ce era luminos în mine: speranţele mele, încrederea în mine, credinţa în viitor. Îmi secase existenţa, golind-o de râsetele şi culorile ei. Şi mai ales îmi sufocase inima, răpindu-i orice posibilitate de a iubi din nou. Acum, viaţa mea inferioară  semăna cu un pământ pârjolit, fără copaci şi fără păsări, înţepenit pentru totdeaduna în frigul lui ianuarie." (pagina 177)

"Le poţi dărui multe lucruri celor pe care-i iubeşti. Cuvinte, linişte, plăcere. Tu mi-ai dat cel mai preţios lucru din toate: lipsa. Îmi era imposibil să mă lipsesc de tine, chiar şi când te vedeam, îmi lipseai."- Christian Bobin

Fata de hârtie este un roman romantic, interesant şi imprevizibil. Stilul lui Guillaume Musso te va face să continui lectura, iar întorsătura fantastică m-a impresionat foarte mult. Scriitorul, creatorul este pus faţă în faţă cu personajul creat de acesta, doar că de data aceasta personajul îşi îndrumă creatorul spre o cale dreaptă. Această întorsătură neobişnuită a acestui roman contemporan putea fi una siropoasă sau de ansamblu, dar când vine vorba de Guillaume Musso, acesta face o treabă remarcabilă şi nu-ţi lasă decât o impresie caldă şi cât mai clară. Eram foarte curios de sfârşitul romanului, care m-a şocat la un moment dat, iar deciziile luate de personajul principal sunt cele pe care şi eu le voiam. Sigur, autorul exploatează tema iubirii şi cea a creatorului, dar şi cea a iniţierii când vine vorba de personajul care provine din lumea ficţiunii (Fata de hârtie -Billie). Avem parte de câte un citat semnificativ pentru fiecare capitol în parte, care de fiecare dată este un plus când vine vorba de cărţile acestui scriitor, dar şi felul cum acesta concentrează anumite momente. Un roman romantic, plin de surprize, pe care eu îl recomand!


Nota: 10/10
Titlu: Fata de hârtie
Autor: Guillaume Musso
Editura: All
Recenzie: Claudiu

@Carti Alese

26 de comentarii:

 1. Frumos spus! Vreau și eu cartea asta de multă vreme, sper doar să apuc să o cumpăr!
  Oof, cât aș fi vrut să participi și eu la campanie. Sper să strângi destule comentarii! :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulţumesc! Sper să o citeşti cât mai curând!

   Ștergere
 2. Mi-am comandat si eu cartea:) Abia astept sa o citesc;)!
  Spor la plantat copaci!

  RăspundețiȘtergere
 3. Eu am vazut alta coperta la carte, mi se pare ca era de la Adevarul...de abia astept sa o citesc. Nu am mai intalnit o poveste cu o asemenea poveste.

  RăspundețiȘtergere
 4. 10/10? o nota foarte mare, zic eu. Asta inseamna carte buna, de citit.

  RăspundețiȘtergere
 5. am vazut ca ai pus pe facebook o pagina din roman.Ai dreptate, e scris bine..

  RăspundețiȘtergere
 6. Câte recenzii frumoase a primit cartea lui Musso. Imi plac citatele alese de tine.

  RăspundețiȘtergere
 7. Foarte frumoasa recenzia. Pare interesanta cartea!
  Si e super misto si aceasta campanie! Ar trebui sa ia exemplu si altii!

  mmada

  RăspundețiȘtergere
 8. Am citit si eu cartea, acum doua zile am terminat-o. Mi-a placut enorm de mult, spre surprinderea mea. Nu sunt obisnuita cu genul acesta de lectura, dar il voi incerca mai des. Recenzia ta e foarte reusita, ai selectat niste citate foarte potrivite.
  Spor la copacei! ^^

  RăspundețiȘtergere
 9. Frumoasa recenzia!!De cand imi doresc si eu carte asta.Trebuie neaparat sa mi-o cumpar si eu.

  RăspundețiȘtergere
 10. e foarte frumoasa recenzia:D cred ca am sa mi-o iau si eu cartea:D

  RăspundețiȘtergere
 11. foarte frumoasa recenzia :D
  imi place enorm de mult subiectul cartii si o am si eu in biblioteca
  abiaastept sa o citesc, ma asteapta.

  RăspundețiȘtergere
 12. Cartea asta mi se pare chiar interesanta. Am tot vazut recenzii si am auzit lucruri bune despre ea. Sper sa am ocazia sa o citesc si eu! P.S. Ma bucur ca se gandeste cineva si la natura. >:D<

  RăspundețiȘtergere
 13. Am mai auzit de cartea asta.Pare interesanta.Bafta la plantat!;)

  RăspundețiȘtergere
 14. Nu as fi crezut ca o sa fiu vreodata fac al acestui gen de carti. Este, cum ai zis si tu, un roman romantic, dar totodata este diferit datorita unei usoare teme fantasy. De mult imi doresc sa o citesc, ca multe alte carti ale lui Guillaume Musso. E ciudat ca desi nu am citit decat fragmente din romanele lui, sunt deja indragostita de stilul in care scrie si povestile pe care le scrie.

  RăspundețiȘtergere
 15. Am citit exact acum un an cartea aceasta si mi-a placut mult. Insa nu este favorita mea, din cartile lui Musso! :D

  RăspundețiȘtergere
 16. Chiar este foarte frumoasa cartea, si ma bucur ca ti-a placut si tie. Eu recomand tuturor, sper ca voi avea ocazia sa citesc si alte carti de Guillaume Musso. Spor la plantat copacei. :)

  RăspundețiȘtergere
 17. ododododo:X:X Cea mai ce carte...la inceput e cam plictisitoare cu articolele alea, dar dupa :X:X:X o recomand cu cea mai mare caldura:X:X

  RăspundețiȘtergere
 18. atragatoare recenzie, cu efect :D
  like :-bd

  RăspundețiȘtergere
 19. Aceasta carte, pot spune ca m-a pacalit. M-a facut sa cred in acea fata cazuta din carte pana la final, desi am intuit de la inceput finalul.
  M-a fascinat aceasta povestea. Il ador pe Gullaume Musso si felul cum scrie.

  RăspundețiȘtergere
 20. Foarte frumoasa recenzie!M-ai comvins ca vreau so citesc...Imi place si coperta foarte mult si sper din tot sufletul sa o achizitionez cat de curand!

  RăspundețiȘtergere
 21. Imi place recenzia ta. Ma face pur si simplu sa vreau sa citesc aceasta carte si nici nu dai prea multe detalii din ce se intampla in carte, lucru care mi se pare de apreciat la o recenzie. Si din cele scrise de tine, imi place de Fata de Hartie si de modul cum a ajuns in lumea noastra.

  RăspundețiȘtergere
 22. Imi place recenzia si cred ca o sa trec cartea pe lista cartilor care TREBUIE citite. Multumesc pentru parere!

  RăspundețiȘtergere
 23. Am sa o cumpar :) . Nu am citit nimic de acest autor. Prima mea lectura va fi Centrall Park dupa care o voi lua pe aceasta. Mersi de recomandare :)

  RăspundețiȘtergere
 24. Foarte frumoasă recenzia. Am făcut și eu o recenzie pentru această carte, pentru cei interesați. https://dianacitesteblog.wordpress.com/blog/

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate