Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

1/03/2013

Cronicile Casterilor 1 : A 16-a luna de Kami Garcia ai Margaret Stohl -Recenzie

''Întunericul nu poate alunga întunericul;
numai lumina poate face asta.
Ura nu poate alunga ura;
numai dragostea poate face asta.
-Martin Luther King Jr.''

Ethan Wate trăiește în Gatlin, un mic oraș din Carolina de sud. Tânărul vrea să părăsească orașul, să plece oriunde altundeva, după terminarea studiilor. Fără mamă, cu un tată care se ocupă mai mult de carieră, decât de băiatul său, singura persoană care are girjă de Ethan este Amma, o femeie grijulie și neobișnuită. Lăsând problemele din orășelul său, care este obsedat de Războiul Civil, Ethan are propriile lui obsesii și acelea sunt visele. Visează de mai multe ori o fată și chiar dacă pare ciudat. este îndrăgostit de acea fată, iar înainte să înceapă școală, un cântec necunoscut și ciudat  îi apare pe ipod...
"Șaisprezece ani, șaisprezece luni,
Șaisprezece spaime - în suflet genuni,
De șaisprezece ori lacrimi în vise,
Cascadă prin ani și hăuri deschise..."

Avea în clasă o nouă colegă, ceea ce era un eveniment pentru că era orașelul Gatlin. Dar nu se aștepta ca Lena Duchannes să fie fata din visele lui. Criticată de toată lumea, pentru că era nepoata lui Macon Ravenwood, din Conacul bântuit, cum spunea Link, prietenul cel mai bun al lui Ethan. Trebuie să descopere de ce sunt legați și ce e cu tatuajul de pe mâna ei. O iubește și nu îl interesează ce spun ceilalți. Dar este pregătit să afle adevărul? Și ea împărtășea aceleași vise. Lena este un caster, un aruncător de vrăji, iar tatuajul, nu este un tatuaj, este o numărătoare inversă până la ziua ei de naștere, când împlinea șaisprezece ani. La această vârstă Lena trebuie să fie revendicată, să urmeze un drum luminat sau întunecat. Familia ei e împărțită, fără părinți pentru că au murit într-un accident de mașină, cea mai apropiată rudă este unchiul Macom. Nu vrea să ajungă precum verișoara ei Ridley, care avea ochii aurii, semn că era un caster întunecat. 
Apropiații lor spun că ei doi nu pot fi împreună, el un muritor, ea un caster, dar când sunt unul lângă altul trecutul devine prezent și pot comunica într-un mod unic. Poate  dragostea lor să afecteze destinul Lenei, dar și al micului orășel?


"Nu puteai să alegi două drumuri. Și odată ce alegeai unul, nu exista cale  de întoarcere."

***
"-Poate că nu trebuie să fii caster pentru a avea puteri . 
I-am dat părul după ureche.
-Poate că trebuie să doar să te îndrăgostești de unul. 
O spusesem chiar așa fără glume tâmpite, fără să schimb subiectul. Pentru prima dată, nu mă rușinam din cauza adevărului. Mă întrăgostisem de ea. Cred că mereu fusesem îndrăgostit de ea. Și probabil că și ea știa de-acum, dacă nu știuse cumva de dinainte, deoarece nu mai era cale de întoarcele acum. Nu pentru mine.
Se uită la mine, iar întreaga lume dispăru. De parcă am fi fost doar noi doi, de parcă am fi numai noi doi, și n-aveam nevoie de magie pentru asta. Era cumva fericire și tristețe, ambele în același timp. Nu puteam fi în preajma ei fără să simt lucruri, fără să simt totul. 
La ce te gândești?
Zâmbi.
Cred că poți să-ți dai seama . Poți să citești  scrisul de pe perete.
Și imediat ce o spuse, scrisul apăru pe perete. Apăru încetișor, câte un cuvânt pe fiecare rând:
Nu
ești
singurul 
care
s-a 
îndrăgostit."

A 16-a lună (Beautiful Creatures în engleză) este prima carte din Cronicile Casterilor și este o carte explozivă. Pornind de la perspectiva cărții, care este a lui Ethan, cartea dobândește un alt aspect, dacă ne gândim că majoritatea cărților pentru adolescenți din ziua de azi sunt narate de personajul feminin. Un alt element superb este istoria îmbinată cu fantezia, într-un spațiu cu o importanță istorică. Mi-a plăcut la nebunie totul ce înseamnă Caster și că fiecare rudă avea o abilitate. Ethan și Lena sunt personajele mele favorite, povestea lor de dragoste are ceva aparte, nu este simplă și cere sacrificii mari. Nu este o carte siropoasă, dar vă spun sincer, iubirea a contat mult în această carte, chiar dacă avem parte de mult mister, suspans și acțiune. Aflăm cine este personajul negativ, dar pe parcurs avem parte de dezvăluiri și întâmplări șocante. Țin să punctez, cartea a fost o călătorie neașteptată, cu accente horror, dacă mă gândesc la unele scene, dar și amuzante. Stilul în care este scrisă, încă un plus bine meritat; m-a făcut să citesc în continuare, fără s-o las din mână. 
Cartea este structurată pe capitole echilibrate, cu titlu și dată, ca o numărătoare inversă. Finalul mi-a plăcut foarte mult, mi-a tăiat respirația și cu siguranță nu am vrut să se termine. Vreau cu D-I-S-P-E-R-A-R-E să citesc următoarea carte și să văd ce se întâmplă. Kami Garcia și Margaret Stohl au creat o lume nouă, în care magia este la un alt nivel. 

Nota: 10/10
Titlu: A 16-a lună
Autor: Kami Garcia și Margaret Stohl
Editura: Rao
Recenzie: Claudiu

@Carti Alese

10 comentarii:

 1. Eu am citit cartea si da, pot spune ca mi-a placut mult de tot.
  Fiind relatata din perspectiva lui Ethan...ei bine, prima data cand am vazut nu am avut o reactie pozitiva, gandindu-ma ca autoarele sunt femei si sa te pui in mintea unui adolescent, mai ales baiat, e foarte greu. Dupa, am inceput sa citesc, iar rezultatul a fost ca nu am putut sa o las jos deloc; am citit-o intr-o zi fara sa ma mai intereseze nimic altceva.
  Mi-a placut mult de tot modul in care a fost descris conacul lui Lena, deoarece aspectul exterior nu avea legatura cu aspectul interior. Era construit antitetic si complementar. Inca un lucru care mi-a ramas in minte atunci cand(si sper sa nu ma insel pentru ca am citit aceasta carte cu 1 an in urma)pertele Lenei s-a crapat in forma unei inimioare.
  Problema e ca volumul doi a intarziat sa apara si asta ma cam deranjeaza, avand in vedere ca finalul a fost...neasteptat. Sunt curioasa ce se va intampla cu Lena acum.

  RăspundețiȘtergere
 2. Prevad acelasi succes pe care l-a avut Harry Potter. Am avut norocul sa o castig in engleza pe un blog si pot spune doar ca ador coperta originala. Mi s-a spus ca daca mi-a placut Harry Potter (si da, sunt fana) o sa imi placa seria asta. Abia astept sa o incep.
  E printre putinele carti scrise la persoana 1 de un personaj masculin si sunt tare curioasa sa vad cum decurge lectura. (^_^)

  RăspundețiȘtergere
 3. Am tot avut intentia de a-mi cumpara cartea, dar intotdeauna gaseam alta care sa puna stapanire pe mine inainte de a cumpara a 16-a luna. Am crezut ca nu e chiar atat de interesanta, dar vazand ca ai acordat nota 10 din 10, trebuie neaparat sa o citesc si eu! :D

  RăspundețiȘtergere
 4. Am cumpărat cartea.Dar nu m-am apucat sa o citesc deoarce cateva prietene care au citit-o nu li s-a părut aşa interesanta. După recenzia asta mă apuc şi eu de ea

  RăspundețiȘtergere
 5. Am citit cartea si mi-a placut foarte mult.
  Mi-as dori sa apara si continuarea insa nu am vazut-o prin librarii si nici pe net:(

  RăspundețiȘtergere
 6. am citit cartea si a fost draguta, nu superba sau mai stiu eu ce, cred ca voi vedea si filmul

  RăspundețiȘtergere
 7. geniala, am auzit ca in februarie anul asta sar putea sa apara film, in 16 februarie cred

  RăspundețiȘtergere
 8. citatul ala de luther e genial.desi nu-s o persoana religioasa,cred ca prin bine se creeaza bine.

  RăspundețiȘtergere
 9. Din recenzia ta,ma faci sa vreau s-o citesc.Imi plac cartile cu accente horror.sunt un pic mai ciudata:apreciez arta de orice fel.

  RăspundețiȘtergere
 10. filmul? fata de carte, bine scrisa, .....filmul? nota 6 din partea mea.

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate