Vă puteți abona să primiți postările prin e-mail

12/09/2012

Captiv în labirint de James Dashner Recenzie

Puteți comanda această carte pe site-ul Editurii Litera .

    Thomas este confuz nu știe unde se află, cine l-a adus în această poiană, singurul lucru de care-și amintește este numele său. Ajuns în poiană întâlnește un grup de tineri, care nu îi oferă de la început prea multe informații despre locul imposibil în care se află. Poiana era înconjurată de ziduri gigantice, de nepătruns, iar dincolo de acele ziduri se afla un labirin nemărginit. Scopul celor aflați în poiană era să găsească soluția, să găsească ieșirea din labirint, dar lucrurile nu erau așa simple. Porțile labirintului se deschideau la o anumită ora și alergătorii (cei care umblau prin labirint în căutarea ieșirii) puteau să circule doar ziua, pentru că seara monștrii labirintului erau prezenți și vânau toți tinerii. Li se spuneau dureroși, iar cei care erau răniți sufereau enorm. Amintirile lui Thomas erau pierdute, dar instinctul de a deveni un alergător era mare, se simțea atras de această misiune, chiar dacă nimeni nu îi dădea vreo șansă. Când o nouă persoană se alătură grupului, toți sunt șocați, deoarece acea persoană este o fată. Această nouă schimbare modifică foarte mult jocul, iar toți captivii din labirint sunt mai aproape de adevăr fără să știe că oricât ar vrea să înțeleagă, nu e deloc ușor... Era bizar cum Teresa era prima fată trimisă să participe în acest coșmar ireal, dar acest lucru însemna că jocul s-a schimbat. Prezența Teresei îl face pe Thomas să-și amintească de trecut și cât de speciali sunt cu toții. Nu e nimic nou, acest lucru s-a mai întâmplat...


"Dacă e să murim, măcar să murim luptând."

Captiv în labirint este prima carte din trilogia scrisă de James Dashner și este o carte plină de acțiune și suspans. Chiar dacă a fost comparată cu Jocurile foamei, aparent îți dă impresia că e adevărat, dar pe parcurs îți dai seama și descoperi că nu e chiar așa, având o întorsătură fenomenală. Scrisă într-un stil plăcut, intri într-o lume  înconjurată de vremuri grele. Motivul labirintului, pe care se bazează cartea este foarte interesant și toată acțiunea desprinsă te ține în priză tot timpul. Personajele sunt interesante, mai ales când apuci să le cunoști și să afli din ce în ce mai mult despre ele. Pot să spun că și tema iubirii este surprinsă într-o ipostază misterioasă, dar romanul nu se bazează pe aceasta și cred că în următoarea carte o să fie mai accentuată. Thomas și Teresa sunt două personaje plăcute și interesante din multe motive, iar creaturile din labirint -dureroșii- sunt îngrozitori, mi i-am imaginat într-un mare fel. Cartea este formată din capitole echilibrate și sunt foarte ușor de citit. Finalul a fost năucitor, m-a dat pe spate de parcă mi s-a rupt filmul și sunt nerăbdător să citesc următoarea carte.

Nota: 9.5/10
Titlu: Captiv în labirint
Autor: James Dashner
Editura: Litera
Recenzie: Claudiu

@Carti Alese

4 comentarii:

 1. "Dacă e să murim, măcar să murim luptând."
  Imi place extrem de mult acest citat.

  RăspundețiȘtergere
 2. Seamana un pic cu legenda minotaurului sau cu motivul labirintului din basme,dar folosita intr-o carte de suflu proaspat.

  RăspundețiȘtergere
 3. Mi se pare ca aceasta coperta nu e totusi definitorie pentru continut. Din cate ai scris tu aici :-? imi imaginez altfel coperta. Chiar as vrea sa vad daca se aseamana cu Jocurile Foamei. :)

  RăspundețiȘtergere
 4. E un exemplu de coperta care e prost aleasa ... extrem de neinspirata!

  RăspundețiȘtergere

Persoane interesate